Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.04.2019 | Huippu-urheilu

Nuorelle siivet -kampanjan kautta tukea nyt myös nuorille paraurheilijoille

Suomen Paralympiakomitea ja Olympiakomitea aloittavat yhteistyön Nuorelle siivet -lahjoituskampanjassa. Perjantaista 26.4.2019 lähtien tukea voi kohdistaa myös paraurheilijoille eli huipulle tähtääville vammaisurheilijoille, jotka ovat urheiluakatemioiden piirissä. Olympiakomitea lanseerasi kampanjan joulukuussa 2018 ja sen tuotto ohjataan Suomen urheiluakatemioille, josta tuki kohdistuu koulupäivän aikaisen valmennuksen lisäämiseen. Paraurheilijoille kohdistettava tuki ohjataan paraurheilijoiden valmennustoiminnan kehittämiseen ja lisäämiseen.

Suomalainen urheiluyhteisö on tehnyt arvovalinnan, jossa nuorten urheilu ja koulunkäynti pyritään yhdistämään niin, että nuori voi menestyä molemmissa. Tätä työtä tehdään valtakunnallisesti urheiluakatemioissa, joiden toimintaan tarvitaan lisää resursseja. Yhä useampi paraurheilija harjoittelee samoissa seuroissa, harjoitteluryhmissä ja olosuhteissa vammattomien urheilijoiden kanssa. Jotta harjoittelu onnistuu täysipainoisesti, paraurheilijat tarvitsevat esteettömät ja saavutettavat harjoittelupaikat sekä vammaisurheilun erityispiirteet huomioivaa valmennusosaamista. Urheiluakatemiatoiminta tavoittaa tällä hetkellä reilut 80 paraurheilijaa, joista noin puolet harjoittelee Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa, Urheassa.

– Urheiluakatemiat tarjoavat erinomaiset harjoitteluolosuhteet kaikille urheilijoille, myös paraurheilijoille. Näin ollen on luontevaa, että haluamme nostaa myös vammaisurheilun mahdollisuuksia esille. Toivotamme uuden yhteistyökumppanin, Paralympiakomitean, tervetulleeksi kampanjaan, toteaa urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen.

Yhtenä #nuorellesiivet-kampanjakasvoista on ratakelaaja Sini Paukkeri, 17, joka teki 15-vuotiaana päätöksen muuttaa Kempeleestä pääkaupunkiseudulle parempien harjoitteluolosuhteiden perässä. Hän opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja kuuluu Urheaan.

– On hienoa, että paraurheilijat voivat treenata parhaissa mahdollisissa olosuhteissa vammattomien urheilijoiden kanssa. Sopeuduin Mäkelänrinteeseen todella nopeasti samanhenkisten ihmisten joukkoon ja yksinasuminenkaan ei tuottanut mitään suurempia ongelmia. Tietenkin kaikki vastuu tuntui aluksi raskaalta, mutta olen jo pikkuhiljaa alkanut oppimaan omien asioiden huolehtimisesta ja olen saanut yhdistettyä urheilun ja koulunkäynnin kiitettävästi, Paukkeri kuvailee arkeaan.

Yritykset ja yksityishenkilöt voivat tehdä lahjoituksia nuorellesiivet.fi -verkkosivuston sekä tekstiviesti- ja puhelinlahjoituksen kautta. Mukana on jo kolme suomalaista suuryritystä: Veikkaus, Alko ja Metsä Group. Haastamme koko Suomen kansan tukemaan nuoria ja osoittamaan heille arvostusta. Lue lisää osoitteessa nuorellesiivet.fi.

 

Urheiluakatemia on alueellinen verkosto, johon kuuluu esimerkiksi oppilaitoksia (yläkoulut, toinen ja korkea-aste), urheiluseuroja ja asiantuntijaorganisaatioita. Urheiluakatemia mahdollistaa sen, että urheilija pystyy yhdistämään valmentautumisen ja koulunkäynnin arjessaan. Urheiluakatemioissa urheilijan tukena toimii eri alojen asiantuntijoita, joita saattavat olla esimerkiksi fysioterapeutti, fysiikkavalmentaja, ravitsemusneuvoja, lääkäri ja psyykkinen valmentaja. Urheiluakatemiatoiminta käsittää urheilijan polun vaiheet yläkoulutoiminnasta huippu-urheiluun saakka. 

Lue lisää aiheesta