Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.04.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 17/2019: Suomi uusi cheerleadingin maailmanmestaruutensa

Valtteri Bottaksen voitto Azerbaidzhanissa ja nousu Formula 1:n MM-sarjan kärkeen ei suinkaan ollut viikon ainoa ilonaihe ei-olympialajeissa. Kausi talviolympialajeissa on miesten jääkiekkoa vaille valmis, kun Tomi Rantamäki ja Elina Virtaala ylsivät 16 joukkoon curlingin sekaparikilpailun MM-kisoissa. Menestystä tuli myös kesäolympia- ja kesäparalympialajeissa.

Kesäolympialajit

Ammunta: Juho Kurki ylsi pienoiskiväärin asentokilpailun finaaliin maailmancupin osakilpailussa Kiinassa. Kun Kurki putosi finaalista, putoamishetkellä etäisyyttä olympiapaikkarajaan oli kaksi pistettä. Kurjen sijoitus kuudes. Aleksi Leppä 20:s ja Sebastian Långström 21:s samassa kilpailussa. Ilmakiväärissä Leppä oli 36:s, Kurki 65:s ja Långström 80:s. Ilmakiväärin sekajoukkuekilpailussa Leppä ylsi Jenna Kuisman kanssa sijalle 15. Naisten pienoiskiväärissä ainoastaan Emmi Hyrkäs selviytyi peruskilpailuun, jossa hän oli 44:s tuloksella 1159. Joonas Kallio tähtäsi ilmapistoolissa 11:nneksi. Tällä viikolla kivääri- ja pistooliampujille on tarjolla kovatasoinen GP-kisa Pilsenissä, haulikkoampujia on puolestaan lähdössä Oderiin kilpailemaan.

Beach volley: Anniina Parkkinen ja Taru Lahti-Liukkonen ylsivät jaetulle 17. sijalle FIVB:n maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Kiinan Xiamenissa. Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen eivät läpäisseet karsintaa.

Golf: Miesten Euroopan kiertue palasi US Masters -tauolta osakilpailussa Marokossa. Kaikki neljä suomalaista läpäisivät cutin; Tapio Pulkkanen oli parhaana kahdeksas, Mikko Korhonen 30:s, Kalle Samooja 38:s ja Kim Koivu 49:s. Myös naisten Euroopan kiertuetta pelattiin samassa paikassa. Elina Nummenpää (31:s) ja Krista Bakker (66:s) selvisivät viikonlopun kierroksille, Ursula Wikström, Sanna Nuutinen, Noora Komulainen ja Niina Liias eivät. Oliver Lindell sijoittui 13:nneksi Challenge Tourin kauden avauskilpailussa Samsunissa. Roope Kakko, Sami Välimäki ja Antti Ahokas karsiutuivat jatkokierroksilta. Miesten ET jatkuu tällä viikolla Kiinassa ja Challenge Tour Espanjassa. Naisten ET siirtyy Dubaihin.

Miekkailu: Aikaikkuna olympiarankingpisteiden keräämiselle on avautunut, ja viikonloppuna käytävä Calin GP-kilpailu on ensimmäinen isompi paikka pisteiden keräämiselle.

Purjehdus: Tällä viikolla purjehditaan laadukas kansainvälinen regatta Ranskan Hyéresissä.

Pöytätennis: Benedek Oláh ja Alex Naumi etenivät 16 parhaan joukkoon nelinpelissä Unkarin MM-kisoissa, kunnes korealaispari oli parempi erin 4-0. Oláh ja Anna Kirichenko etenivät 64 parhaan joukkoon kaksinpelissä. Tällä viikolla Oláhilla jatkuvat vappuaattona Ranskan liigan ottelut.

Ratsastus: Suomen kärkikouluratsastajia oli kilpailemassa neljän tähden kilpailussa Hagenissa Saksassa. Stella Hagelstam ylsi ratsullaan New Hill Julitrea Grand Prix Special -finaaliin ollen 13:s. Terhi Stegars ratsasti puolestaan Thai Pee -hevosellaan vapaaohjelmassa 12:nneksi. Kenttäratsastaja Elmo Jankari avasi kautensa neljän tähden kilpailussa Sopotissa, mutta ei saanut sijoitusta.

Tennis: Henri Kontinen ja John Peers ylsivät puolivälieriin Barcelonan ATP 500 -tason turnauksessa. Harri Heliövaara ylsi nelinpelissä välieriin challenger-tasolla Alex Lawsonin parina Tallahasseessa. Patrik Niklas-Salminen voitti jälleen nelinpelin venäläisparinsa Bogdan Bobrovin kanssa M15-tason turnauksessa Turkissa. Kaksinpelissä Niklas-Salmisen taival katkesi toiselle kierrokselle. Tällä viikolla Emil Ruusuvuori pelaa ATP Challenger -tason turnauksen Ostravassa.

Triathlon: Henrik Goesch jatkaa olympiarankingpisteiden keräämistä maailmancupin osakilpailussa Madridissa viikonloppuna.

Voimistelu: Rytmisen maailmancup jatkui viikonloppuna Bakussa. Suomen joukkueelle sija kahdeksan tuli tutuksi, sillä se oli tulos kaksiottelussa sekä molemmissa välinefinaaleissa. Kaksiottelussa pisteitä 44,600. Yksilöissä Rebecca Gergalo oli neliottelun 23:s ja Jouki Tikkanen 42:s. Tällä viikolla rytmisen ohjelmassa on Challenge Cupia Guadalajarassa.

Yleisurheilu: Anne-Mari Hyryläinen oli yhdeksäs Hampurin maratonilla. Aika 2.35.05 rikkoi tulosrajan syksyn MM-kisoihin Dohassa.

Talviolympialajit

Curling: Tomi Rantamäki ja Elina Virtaala ylsivät sijoille 9-16 sekaparikilpailun (mixed doubles) MM-kisoissa Norjassa. Alkulohkossa Suomi voitti viisi seitsemästä ottelustaan ja varmisti jatkopaikkansa maukkaalla voitolla siihen asti tappiottomasta Englannista jatkokivillä. Neljännesvälierässä hallitseva olympiavoittaja Kanada oli vahvempi 7-2. Kun curlingissakin on saatu talven kaikki MM-mitalit jaettua, talviolympialajien tämän talven MM-kisoista on jäljellä enää 103:s mitalilaji, miesten jääkiekko.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Jussi Koivula taipui perjantaina ottelussa välisarjan EU-mestaruudesta Ranskassa Jordy Weissille.

Cheerleading: Suomi uusi cheer-sarjan maailmanmestaruutensa Yhdysvalloissa. Tanssisarjassa Suomi oli viides ja sekajoukkueissa kuudes.

Darts: Marko Kanteleella jatkuu PDC Tour Barnsleyssa vappuna.

Enduro: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Portugalissa.

Formula 1: Valtteri Bottas otti kauden toisen voittonsa Azerbaidzhanin GP:ssä ja nousi samalla MM-sarjan kärkeen pisteen erolla tallikaveriinsa Lewis Hamiltoniin nähden. Kimi Räikkönen ajoi kymmenenneksi.

Joukkuevoimistelu: Minetit, OVO Team ja Gloria muodostivat kärkikolmikon Hyvinkäällä viikonloppuna käydyissä sisäisissä MM-karsintakilpailuissa. Kyseinen kolmikko lunasti paikkansa MM-kisoihin, jotka järjestetään Espanjassa toukokuussa.

Ralli: Jari-Matti Latvala ajoi viidenneksi ja Teemu Suninen seitsemänneksi MM-sarjan viidennessä osakilpailussa Argentiinassa. Esapekka Lapin ralli päättyi keskeytykseen.

Rallicross: MM-sarja jatkui viikonloppuna Espanjassa. Niclas Grönholm ajoi neljänneksi ja jatkaa MM-sarjassa toisena. Jani Paasonen ajoi 16:nneksi. RX2-luokassa Jesse Kallio oli kolmas ja Sami-Matti Trogen neljäs.

Squash: Tällä viikolla pelataan Birminghamissa EM-kisat. Suomelta mukana viiden miehen ja neljän naisen joukkue.

Paralympialajit

Pyöräily: Kansainvälistä kilpailukautta käynnisteltiin Verola Cupilla Italiassa viikonloppuna. Pauliina Hatunen ja Tiina Nieminen ottivat B-luokassa kolmen osanottajan joukosta voitot sekä maantieajossa että aika-ajossa.

Ratsastus: Suomen kärki oli viikonloppuna kolmen tähden kilpailussa Belgian Waregemissä. Katja Karjalainen otti ykkösryhmässä perjantaina voiton ja kakkossijat sekä lauantaina että sunnuntain vapaaohjelmassa. Jaana Kivimäki otti kakkosryhmässä sijat 7, 9 ja 8, Pia-Pauliina Reitti puolestaan nelosryhmässä sijat 7, 7 ja 6. Joukkuekilpailussa Suomi oli viides.

Tennis: Taneli Tenhunen ylsi puolivälieriin ITF Futures -tason turnauksessa Liettuassa. Tällä viikolla Tenhunen pelaa ITF 3 -tason turnauksessa Pietarissa.

Triathlon: Liisa Lilja avasi kautensa PTS2-luokan kolmossijalla lauantaina Milanossa World Paratriathlon Seriesin osakilpailussa.

Uinti: Suomen parauintimaajoukkue kilpaili Glasgow’ssa viikonloppuna World Series -kilpailussa. Poimintoina Leo Lähteenmäen kolmossija S9-luokan 50 metrin vapaauinnissa ajalla 26,47, joka alittaa Tokion paralympialaisten minimiaikarajan. Tokion minimiaikarajan alitti myös Antti Latikka S13-luokan sadan metrin selkäuinnissa ajallaan 1.04,33.

Voimanosto: Unkarissa nostettiin maailmancupia. Juhani Kokko oli 59-kiloisissa neljäs tuloksella 145 kg. Harri Kauppila nosti 80-kiloisissa 160 kg ja sijoittui kahdeksanneksi.

Joukkuepelit

Jääkiekko: MM-kisoihin valmistautuva Leijonat jatkoi torstaina voittojen tiellä nousemalla viimeisen reilun kahden minuutin aikana 2–4-tappioasemasta 5–4-voittoon Ruotsista. Perjantaina samat maat kohtasivat uudelleen: tällä kertaa Ruotsi oli parempi maalein 3-1 katkaisten Leijonien keväisen voittoputken viiteen. Alkaneen viikon lopulla Leijonat viimeistelee MM-kuntonsa EHT-turnauksessa Tshekissä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

PÄIVITETTY 29.4.2019 klo 11.00: Lisätty paralympialajeihin uintikohta.