Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.05.2019 | Huippu-urheilu

Huhtikuun urheilijanosto: Olympiarajan rikkominen vasta alkua – nautinto kantaa Matti Mattssonia kohti uransa parasta uintia

Uimari Matti Mattsson osoitti jo huhtikuussa sellaista tuloskuntoa, joka lupaa hyvää kesän MM-kisoihin. Harjoitteluun tehdyt muutokset ovat palauttaneet täyden nautinnon porilaisen harjoitteluun.

Matti Mattssonin seuraavan vuoden ja neljän kuukauden suunnitelmat selkiytyivät lopulliseen muotoonsa perjantaina 12. huhtikuuta. Kun kellot Tukholman kansainvälisessä uintikilpailussa pysähtyivät 200 metrin rintauinnissa aikaan 2.10,30, 25-vuotias porilainen lunasti A-tulosrajan rikkomalla osallistumisoikeuden heinä-elokuussa 2020 kilpailtaviin Tokion olympiakisoihin.

– Sitä ei kukaan tule enää pois ottamaan – ellei tietysti Suomesta löydy kahta kovempaa uimaria. Nyt sitä asiaa ei tarvitse enää pohtia, eikä tarvitse herkistellä mihinkään välikisaan. Kokonaisuudessaan hyvä homma, jo aiemmin Lontoon ja Rion olympiakisoissa Suomea edustanut uimari sanoo.

– Ei tämä kilpailukalenteriini sinänsä vaikuta. Olen sitä mieltä, että raja on pakko alittaa helposti, jos itse olympiakisoissa aikoo menestyä. Rajan alitus ei saa olla se suurin kulmakivi siinä. Siinä mielessä tämä helpottaa, että seuraava mahdollisuus olisi ollut todennäköisesti MM-kisoissa. Ikinä ei voi tietää, tuleeko vaikka sairaaksi ennen seuraavaa yritystä, joten hyvä, että se on pois päiväjärjestyksestä.

Eetu Karvosen valmentama Mattsson on tunnettu aikaisemmin uimarina, joka säästää kovimmat vetonsa kovimpiin paikkoihin, usein arvokisoihin. Kun muistetaan, että vuoden 2013 MM-finaalissa uitu Suomen ennätys on 2.08,95, Tukholmassa uitu aika oli – varsinkin vuodenaikaan nähden – todella lupaava veto.

– Siitä ei kuitenkaan ole enää kuin reilu sekunti Suomen ennätykseeni. Tuollaisia aikoja tulee loppupeleissä uitua aika harvoin. Eetun valmennusaikana olemme tähdänneet siihen, että tulisi useampi onnistuminen kaudessa, jotta pitkä talvikausi ei olisi henkisesti niin raskas. Nyt on lähtenyt homma toimimaan, Mattsson myhäilee.

– Se oli hyvää uimista, mutta ei Tukholman kilpailuun mitenkään herkistelty tai kevennetty harjoittelua. Aika lailla treenikunnolla mentiin. Harjoittelussani on kuitenkin muuttunut oleellisesti se, että vedämme pelkästään kisavauhtisia harjoituksissa. Treeneissä ei ole kelaamista, emmekä juurikaan ui pitkää matkaa. Nyt keskitytään kisavauhdin parantamiseen ja ylläpitämiseen.

Määrästä laatuun

Vaikka Mattsson ei edelleenkään ole iällä pilattu, hän alkaa olla uimariksi jo kokenut. Se olikin ratkaiseva huomio, kun viime syksynä harjoittelua muutettiin kisavauhtisempaan suuntaan. Kun aiemmin harjoituksessa saattoi tulla yli viisikin kilometriä uintia, nykyään määrä liikkuu kolmessa kilometrissä. Sen sijaan kovaa uimista on määrällisestikin aiempaa enemmän.

Aerobista harjoittelua kesän 2013 MM-pronssimitalistilla on takanaan jo niin paljon niin pitkältä ajalta, että pohjat ovat kunnossa. On ollut mahdollisuus satsata harjoittelun laatuun. Mattssonin kroppa on tykännyt muutoksesta – vaikka jokunen flunssakin on talven aikana tarttunut mukaan.

– Huomasimme, että tämä vain toimii. Heti kun tekee jonkin lämäystreenin, kroppani menee turhanpäiväiseen jumiin. Minullakin alkaa olla sen verran jo kilometrejä takana, että ehkä se kelauspuoli alkaa olla jo taaksejäänyttä elämää. Harjoittelua täytyy muuttaa välillä. Ei voi liian kauaa tehdä samalla metodilla, Porin Uimaseuran ykköstykki huomauttaa.

– Yhteistyömme (Eetun kanssa) on koko ajan kehittynyt. Tietenkin se on aina alussa vähän hakemista. Alkuvuonna 2017 kokeilimme erilaisia tyylejä. Ja rintauinnin tekniikkaa olemme muuttaneet ihan huolella tässä parin vuoden aikana. Nyt se alkaa olla oman tyylistä rintauintia, mihin on saanut hyvän rytmin päälle. Monta asiaa olemme muuttaneet, mutta vahva usko on, että nyt on löydetty paras tie.

Kun kausi alkoi yli kuusi sekuntia kovemmalla ajalla kuin vuosi sitten Tukholmassa samaan aikaan, syytä optimismiin on kesällä Etelä-Koreassa uitavien MM-kisojen ja myös Tokion suhteen. Tämä näkyy myös tavoitteissa.

– Mitään tulostavoitteita en ole lähtenyt laukomaan, mutta uskon, että parasta suoritusta ei meikäläisen uralla ole vielä nähty. Uskon siihen, että tämä työ kantaa jossain kohti hedelmää. Tällä hetkellä nautin taas treenaamisesta. Välillä on ollut haastaviakin aikoja, mutta nyt mennään täydellä nautinnolla eteenpäin. Kun tuloksia tulee, se kantaa eteenpäin.

MM-kisat uidaan Etelä-Koreassa heinäkuun lopulla. Sitä ennen Mattsson pulahtaa kilpailumielessä altaaseen enää Porissa toukokuun lopussa ja SM-kisoissa Espoossa kesäkuun lopulla. Porissa kirittäjäksi on tulossa Ruotsin Erik Persson, joka pesi Mattssonin Tukholman kilpailussa ajallaan 2.08,75.

Kuukauden urheilijanosto on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle ja -suoritukselle kerrallaan.

Kuva: Suomen Uimaliitto / Janne Ahonen