Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.05.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 19/2019: Suomalaisille maailmancup-menestystä ammunnassa, soudussa, jousiammunnassa ja parapyöräilyssä

Leijonien MM-taival on käynnistynyt voitokkaasti. Kesälajeissa tuli pitkin viikkoa maailmancup-menestystä, ja sitä kautta tuli myös ampumaurheilun ensimmäinen maapaikka Tokion olympiakisoihin.

Kesäolympialajit

Ammunta: Suomen ensimmäinen maapaikka Tokion olympiakisojen ammuntapaikalle varmistui lauantaina, kun Lari Pesonen otti kolmen jo aiemmin maapaikan Tokioon saavuttaneen ampujan peesissä viitossijan Changwonin maailmancupin skeet-finaalissa. Eetu Kallioinen oli 41:s ja Sami Aaltonen 69:s. Naisten skeetissä Marjut Heinonen oli 25:s. Tällä viikolla Etelä-Koreassa maailmancupia ampuvat ja samalla olympiapaikkoja jahtaavat trap-ampujat.

Kivääriampujat olivat kisaamassa Hannoverissa loppuviikolla. Tuomisena oli olympialajeista Jenna Kuisman kolmossija tyttöjen ilmakiväärissä sekä Emmi Hyrkäksen ja Matias Kiurun kakkossijan ilmakiväärin sekajoukkuekilpailussa ja Essi Heiskasen ja Riku Koskelan kolmossija juniorien vastaavassa kilpailussa. Finaaleihin ylsivät myös Aleksi Leppä (neljäs ilmakiväärissä), Sebastian Långström (kahdeksas pienoiskiväärin asentokilpailussa), Emmi Hyrkäs (kuudes pienoiskiväärin asentokilpailussa ja kahdeksas ilmakiväärissä) sekä nuorten sarjassa Cristian Friman (neljäs sekä poikien ilmakiväärissä että pienoiskiväärin asentokilpailussa) ja Riku Koskela (kuudes pienoiskiväärin asentokilpailussa).

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen saivat menneellä viikolla vahvistuksen sille, että he pääsevät kesän MM-kisoihin, jossa on jaossa isoin yksittäinen pistepotti olympiarankingiin. Tällä viikolla pari pelaa FIVB:n maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Itapemassa. Jyrki Nurminen ja Santeri Siren pelaavat puolestaan kahden tähden turnauksen Turkissa.

Golf: Yksikään kolmesta suomalaismiehestä ei yltänyt jatkokierroksille, kun Euroopan kiertue jatkui Englannissa. Kalle Samooja oli parhaana 77:s. Mikko Korhonen ei ollut mukana, sillä hän keskittyi jo tällä viikolla New Yorkissa pelattavaan major-turnaukseen, US PGA Championshipiin. Antti Ahokas ei läpäissyt cutia Challenge Tourilla Tshekissä.

Jousiammunta: Samuli Piippo vastasi parhaasta suomalaissuorituksesta tähtäinjousessa Shanghain maailmancupissa. Rion olympiaedustaja ehti voittaa kolme pudotusottelua, kunnes lajin mahtimaan Etelä-Korean edustaja oli tarkempi. Piipon sijoitus jaettu yhdeksäs. Samalle sijoitukselle ylsi Suomen miesten joukkue, ja silläkin tiellä Etelä-Korea oli kantona kaskessa. Taru Kuoppa, Antti Vikström ja Antti Tekoniemi olivat jakamassa sijaa 33.

Karate: K1 Series A jatkuu viikonloppuna Turkin Istanbulissa.

Miekkailu: Suomelta on lähdössä Niko Vuorisen johdolla kookas joukkue kalpamiekkailun maailmancupiin, joka käydään loppuviikolla Pariisissa.

Nyrkkeily: Nyrkkeilyn SM-kisat saatiin oteltua ilman suurempia yllätyksiä. Mestareiksi kruunattiin muun muassa Mira Potkonen, Elina Gustafsson, Arslan Khataev ja Krenar Aliu.

Olympiasoutu: Robert Ven avasi kansainvälinen kilpailukauden vahvasti viikonloppuna Bulgarian maailmancup-osakilpailussa. Ven ylsi kolmannelle sijalle. B-finaalissa soutaneista muista suomalaisista Joel Naukkarinen oli yhdeksäs ja Olli-Pekka Karppinen 12:s. Miesten yksikössä oli mukana 14 soutajaa.

Paini: Juuso Latvala (63 kg), Artjom Shapovalov (72 kg) ja Arvi Savolainen (97 kg) painivat sarjavoittoihin PM-kisoissa Norjassa. Alkuvuoden tappioitta paininut Savolainen kaatoi vuoden 2017 Euroopan mestarin, Norjan Felix Baldaufin selkeästi 7-2. Juniorien maajoukkue oli painimassa perinteistä Brandenburg Cupia Saksassa; voittoihin ylsivät Kasperi Kauhanen 63-kiloisissa ja Joni Komppa 67-kiloisissa. Pronssipallille kipusivat Jonni Sarkkinen ja Waltteri Latvala 77-kiloisissa sekä Otto Ketonen 82-kiloisissa.

Painonnosto: Anni Vuohijoki (64 kg) ja Meri Ilmarinen (76 kg) nostivat sarjoissaan kuudensiksi Etelä-Amerikan avoimissa mestaruuskisoissa Kolumbiassa. Vuohijoen tulos oli 92+114=206 kg, Ilmarisen 92+121=213 kg.

Purjehdus: Oskari Muhonen ja Tapio Nirkko tavoittelevat tällä viikolla olympiapaikkoja finnjollan EM-regatassa Kreikassa. EM-mitaleita on jaossa myös Isossa-Britanniassa, jossa purjehditaan 49erin, 49erFX:n ja Nacra 17:n EM-regatta. Suomelta siellä mukana neljä venekuntaa.

Pöytätennis: Benedek Oláh kaatoi menneellä viikolla omassa ottelussaan Jon Perssonin (ranking-55) ja auttoi seuransa Jura Morez TT:n koko Ranskan liigan voiton kynnykselle. Viimeinen kierros on ohjelmassa tällä viikolla.

Sulkapallo: Kalle Koljonen otti kovan päänahan, kun maailmanrankingissa sijalla 22 oleva tanskalainen MM-mitalisti Jan O. Jörgensen kaatui tämän kotiturnauksessa Tanskassa (25 000 dollarin challenger-turnaus). Koljonen hävisi toisella kierroksella Irlannin Nhat Nguyenille (ranking-116). Eetu Heino ja Airi Mikkelä kaksinpelissä sekä Anton Kaisti ja Inalotta Suutarinen sekanelinpelissä taipuivat jo avauskierroksella. Iikka Heino karahti jo karsinnan avauskierrokselle.

Taekwondo: Tällä viikolla otellaan Manchesterissa MM-mitaleista.

Tennis: Henri Kontinen ja John Peers putosivat toisella kierroksella Madridin masters-turnauksesta. Emil Ruusuvuori taipui kaksinpelissä avauskierroksella challenger-turnauksessa Kazakstanissa, mutta nelinpelissä hän voitti koko turnauksen Itävallan Jurij Rodionovin kanssa. Patrik Niklas-Salminen ja Otto Virtanen kohtasivat keskenään puolivälierässä ITF-kiertueen M15-tasolla Ruotsissa. Jatkoon meni Niklas-Salminen, joka taipui välierässä. Kaksikko pelasi myös parina nelinpelissä raivaten tiensä puolivälierään asti.

Oona Orpana ja Anastasia Kulikova pelasivat ITF Tourin W25-tasolla Portugalissa. Kulikova raivasi tiensä karsintojen kautta pääsarjaan, mutta taipui heti avauskierroksella. Orpana sen sijaan meni toiselle kierrokselle asti. Nelinpelissä Orpanan tie tyssäsi heti avauskierrokselle, Kulikova eteni ranskalaisparinsa kanssa välierään asti. Tällä viikolla muun muassa Rooman masters-turnaus, jossa Kontinen/Peers viimeistelee massakuntoaan Ranskan avoimia varten. Ruusuvuori jatkaa challenger-tasolla Uzbekistanissa, Orpana ja Kulikova W25-tasolla Portugalissa ja Niklas-Salminen M15-tasolla Ruotsissa.

Voimistelu: Rytmisessä kilpaillaan yksilöiden EM-mitaleista Bakussa loppuviikolla.

Yleisurheilu: Suomen viestijoukkue (Otto Ahlfors, Ville Myllymäki, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola) pysäytti kellot aikaan 39,59 4 x 100 metrillä viestinjuoksun MM-kisoissa Japanissa. Aika riitti sijaan 20. Kausi alkaa muutenkin käynnistyä hiljalleen. Annimari Korte voitti sadan metrin aidat Valenciassa ajallaan 13,22. Krista Tervo puolestaan lennätti moukaria 66,98 metrin päähän Porvoossa.

Ei-olympialajit

Darts: Kim Viljanen putosi avauskierroksella European Darts Grand Prix -kilpailussa Saksassa viikonloppuna. Marko Kantele kilpailee jälleen PDC Tourilla viikonloppuna Barnsleyssa.

Enduro: Eero Remes jäi kärkivauhdista MM-sarjan kolmantena viikonloppuna Saksassa. Sijoitukset Enduro GP -luokassa olivat 13:s ja 20:s.

Formula 1: Mercedeksen hallinta jatkuu. Valtteri Bottas ajoi paalupaikalle Barcelonassa, mutta kilpailussa tallikaveri Lewis Hamilton jätti suomalaisen toiseksi. Kimi Räikkönen ajoi maaliin 14:ntenä.

Formula 1 -veneet: MM-sarja käynnistyy Portugalista viikonloppuna.

Joukkuevoimistelu: Tällä viikolla kilpaillaan lajin maailmanmestaruudesta Espanjassa. Suomelta mukana kolme joukkuetta – Minetit, OVO Team ja Gloria.

Ralli: Teemu Suninen ajoi parhaana suomalaisena viidenneksi Chilen MM-rallissa. Esapekka Lappi oli kuudes, Kalle Rovanperä yhdeksäs ja Jari-Matti Latvala yhdestoista.

Rallicross: Kautensa hyvin aloittanut Niclas Grönholm joutui vetäytymään kauden kolmannesta MM-osakilpailusta Belgiasta umpilisäkkeen tulehduksen takia. Grönholmia Hyundain ratissa tuurannut Joni Wiman ylsi kuitenkin hienosti palkintokorokkeelle supercar-luokan kilpailun kolmanneksi nopeimpana. Suomalaismenestystä tuli myös RX2-luokassa, kun Jesse Kallio oli toinen ja Sami-Matti Trogen neljäs.

Squash: Olli Tuominen taipui avauskierroksella maailmankiertueen osakilpailussa Wimbledonissa. Henrik Mustonen hävisi toisella kierroksella challenger 30 -tasolla Montréalissa, Matias Tuomi ja Miko Äijänen puolestaan samassa vaiheessa challenger 10 -tason turnauksessa Walesissa.

Paralympialajit

Ammunta: Paralympiapaikan Tokioon jo saavuttanut Jarkko Mylly ampui 50 metrin kiväärissä kahdeksanneksi tuloksellaan 616,0+116,5 kansainvälisessä kilpailussa Hannoverissa. Myllyn peruskilpailun tulos oli uusi Suomen ennätys. Ilmakiväärissä Mylly sijoittui 23:nneksi. Timo Keskisimosen sijoitukset samoissa kilpailuissa olivat 38:s ja 41:s.

Pyöräily: Maailmancup käynnistyi Corridonian vaativilla reiteillä Italiassa viikonloppuna. H1-luokan aika-ajossa Teppo Polvi ajoi kuudenneksi ja Harri Sopanen seitsemänneksi. H3-luokassa Jani Peltopuro oli 24:s. Maantieajossa Sopanen oli neljäs, Polvi seitsemäs ja Peltopuro 24:s. Tällä viikolla maailmancupia ajetaan Belgiassa.

Pöytätennis: Sloveniassa pelattiin viikonloppuna ITTF Tourin osakilpailu. Esa Miettinen ei selvinnyt alkulohkosta pudotuskaavioon luokassa yhdeksän, eikä Timo Natunen luokassa yksi. Aino Tapola oli viiden osallistujan joukossa neljäs ja Anna Pasanen viides luokassa yksi.

Ratsastus: Katja Karjalainen otti viime viikonlopun kakkossijansa jatkoksi kaksi voittoa ratsullaan Dr Doolittle kolmen tähden kilpailussa Mannheimissa.

Sulkapallo: Viisi suomalaista oli pelaamassa kansainvälisessä turnauksessa Kanadassa. Kukaan ei yltänyt alkulohkosta jatkoon.

Tennis: Taneli Tenhusella oli ohjelmassa peräti kaksi ITF Futures -tason kilpailua menneellä viikolla. Sekä Ukrainassa että Turkissa tie vei puolivälieriin asti.

Triathlon: World Paratriathlon Series jatkuu viikonloppuna Jokohamassa Japanissa. Liisa Lilja on ilmoittautunut mukaan kilpailuun.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat aloitti MM-urakkansa loppuviikosta Kosicessa kahdella kovalla voitolla Kanadasta (3-1) ja isäntämaa Slovakiasta (4-2). Tällä viikolla vastassa Yhdysvallat, Tanska, Iso-Britannia ja Ranska.

Salibandy: U19-poikien maailmanmestaruuden puolustaminen ei onnistunut Kanadassa. Suomi voitti kaikki alkulohkon ottelunsa, mutta välierässä tuli tappio Ruotsille. Mitaliputki kuitenkin jatkui, kun pronssiottelussa Suomi oli Sveitsiä etevämpi maalein 4-2. Mestaruuden vei Tshekki.

PÄIVITETTY 13.5.2019 klo 14.36: Lisätty painonnostotulokset Kolumbiasta.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.