Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.05.2019 | Seuratoiminta

Iirolandiasta vahvaksi vaikuttajaksi ja palveluiden tuottajaksi

Jalkapalloseura Pallo-Iirot elää vahvasti raumalaisten perheiden arjessa ja tuottaa palveluita kuntalaisille.

– Meille seurana on ollut aina tärkeää, että toiminnassamme on molemmat polut tarjolla eli pelaajakehitys, mutta myös lasten liikuttaminen, avaa seuran junioripäällikkö Pasi Lehtonen.

– Yhteistyö kaupungin kanssa käynnistyi halusta kehittää harrastepolkua. Huomasimme, että tässä asiassa sekä kaupungilla että seuralla oli ihan samat tavoitteet. Kaupungilla ei kuitenkaan ole riittävästi omasta takaa toteuttajia toiminnalle. Yhteistyö toimii niin, että kaupunki ostaa ja me seurana tuotamme, Lehtonen jatkaa.

 

Yhteistyö on tällä hetkellä varsin laajaa. Seura tuottaa kaupungille lasten toimintana liikuntakerhoja ja korttelisarjoja ja osallistuu koulujen ja päiväkotien arkeen jalkautumalla niihin kiertuein. Lisäksi suuressa suosiossa ovat kertamaksulliset liikuntahetket, Iirolandia ja Mini-Iirolandia, jotka olivat ne ihan ensimmäiset yhteistyön hedelmät. Lasten toiminnan lisäksi seura tuottaa aikuisille terveysliikuntaa, kuten jalkapallokouluja aikuisille ja puulaakifutista.

– Iirolandia on meille se suurin ja tärkein juttu. Keskiviikkoiltaisin Äijänsuon talviharjoitteluhallissa käy viikoittain yli 300 lasta kertamaksullisessa toiminnassa. Kaupunki tarjoaa olosuhteet eli kolmen tunnin vuoron ja me huolehdimme sisällön toteuttamisesta. Seuran harrastekoordinaattori Henni Viljanmaa pyörittää toimintaa yhdessä 10 ohjaajamme kanssa, Lehtonen kertoo.

Pallo-Iiroissa on tällä hetkellä jo seitsemän päätoimista työntekijää, mutta aina toki tilanne ei ole ollut näin. Seuran kasvu on tapahtunut askel kerrallaan ja uusia työntekijöitä on pystytty palkkaamaan uusien toimintojen myötä.

Mahdollisuudet ovat rajattomat

Menestyksekkään Iirolandian myötä Rauman kaupunki vakuuttui Pallo-Iirojen kyvystä järjestää toimintaa ja yhteistyö sai lisää muotoja. Iirolandiasta tehtiin muun muassa mini-versio, jossa arkiaamupäivällä pienimmät lapset pääsevät omaan liikuntahetkeensä.

– Meitä kiinnostaa edelleen toiminnan laajentaminen. Mikäli tulevaisuudessa urheiluseurojen rooli kaupunkilaisten liikuttajana kasvaa entisestään, niin olemme valmiita tarttumaan. Uusia alueita voisivat olla vaikkapa työelämän valmennus, päihdeongelmaisten liikuntaryhmät, lasten syrjäytymistä ehkäisevä liikuntatoiminta ja monenlaiset erityisryhmien palvelut.

Lehtonen näkee monipuolisten palveluiden tuottaman hyödyn seuralle useammasta näkökulmasta.

– Toki tämä tuottaa jonkin verran taloudellista hyötyä ydintoimintaa ajatellen, mutta iso asia on tunnettuuden lisääminen ja hyvä maine toiminnasta. Tämä on meille myös iso arvovalinta.

Pallo-Iirot on toiminut myös maahanmuuttajien kotouttamisessa. Jalkapallo on helppo yhteinen kieli ja Lehtosen mukaan on ihan parasta integroitumista yhteiskuntaan.

Seura on esitellyt toimintamalliaan muille seuroille ja palaute on ollut erittäin kannustavaa: ”loistojuttu”. Lehtonen innostaa muitakin seuroja yhteistyöhön, mutta muistuttaa, että sinnikäs ja aktiivinen täytyy aluksi itse olla.

– Nyt meihin jo luotetaan ja olemme tilanteessa, jossa kaupunki ehdottaa meille uusia kokeiluita ja toimintamuotoja. On edettävä askel kerrallaan. Vaikuttavuus kasvaa onnistumisten myötä!

Pallo-Iirot ry

  • 884 lisenssipelaajaa
  • Jalkapallon yleisseura (kilpa ja harraste)
  • 220 toimijaa
  • 7 päätoimista (toiminnanjohtaja, valmennuspäällikkö, junioripäällikkö, harrastekoordinaattori, harrasteohjaaja, seuravalmentaja, päävalmentaja)
  • 5 otoa (seuravalmentaja, tyttöjen valmennuspäällikkö, fyysinen valmentaja, maalivahtivalmennuspäällikkö, viestintätiimi)
  • 60 tuntityöntekijää (Iirolandia, nappulaliiga, kerhot, valmentajat)
  • 150 vapaaehtoistoimijaa
  • seuran budjetti 880 000 €

www.palloiirot.fi