Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.05.2019 | Huippu-urheilu

Tulevaisuuden tähdet: Heidi Nikkinen hiihtää kovaa ja tähtää tarkasti

Heidi Nikkinen tietää, mitä tahtoo ja on valmis tekemään myös töitä sen eteen. Lupaava nuori ampumahiihtäjä on jo käynyt pokkaamassa mitaleita nuorten MM-kisoista ja ajaa aikuisten kärkeä kiinni vuosi vuodelta. Kouvolalainen on valmis panostamaan urheiluun kaikkensa.

 

Kouvolan Hiihtoseuran ja Kouvolan urheiluakatemian Heidi Nikkisen ura on hyvässä vauhdissa kohti maailman kärkeä. Kuluneella kaudella hän nappasi toisen henkilökohtaisen mitalinsa nuorten MM-kisoissa. Vuotta aikaisemmin saavutetun ensimmäisen mitalin hän sanoo yhdeksi tähänastisen uransa huippuhetkeksi.

– Oli kyllä ehdottomasti urani hienoin päivä tähän asti. Yksi ohilaukaus kisassa tuli, mutta suoritus oli hyvin lähellä täydellistä. Sen jälkeen oli hienoa päästä ensimmäistä kertaa nousemaan podiumille. Toinen huippuhetki oli tämän vuoden helmikuussa Sarajevossa nuorten olympiafestivaaleilla, kun voitettiin vähän yllätyksellisestikin viestipronssia, Nikkinen kertoo.

Täydellisen suorituksen jahtaamisessa on hänen mielestään myös ampumahiihdon suola. Yhdellä sellaisella suorituksella jaksaa seuraavaan kauteen.

– Ampumahiihto on huikea laji. Ei riitä, että osaat ampua hyvin tai hiihtää kovaa, molemmat osa-alueet on hallittava. Siksi kisatkin ovat jännittävämpiä kuin maastohiihdossa ja onnistumiset tuntuvat isommilta.

Nikkinen kilpailee sekä ampumahiihdossa että maastohiihdossa. Hiihtovauhti on omassa ikäryhmässä kansallista huippua, kuluneella kaudella hän nappasi SM-kultaa 18-vuotiaiden sarjassa.

– Maastohiihtokisat ovat erinomaisia paikkoja kehittää hiihtovauhtia, koska niissä on Suomessa tosi kova taso. Ja on hiihdossa kisaaminen kivaakin, saa painaa täysillä koko ajan, Nikkinen naurahtaa.

Kaikki alkoi Minnesotasta

Ensimmäisen kerran Nikkinen pääsi kokeilemaan ampumahiihtoa yli kymmenen vuotta sitten perheen asuessa Yhdysvalloissa. Kokeilu oli leikkimielinen, mutta ajatus jäi itämään. Kun Nikkiset palasivat kotimaahan ja Kouvolassa alkoi ampumahiihtotoiminta, oli 12-vuotias heti valmis mukaan. Ensimmäisissä ampumahiihtokisoissa hän oli mukana 13-vuotiaana.

Noihin aikoihin alkoi myös vahvistua päätös urheiluun keskittymisestä. 13-vuotiaana hiihdetyt Hopeasompa-kilpailut antoivat tukevan potkun ajatuksille.

– Kisapäivän aamuna ajattelin, että haluaisin ihan hirveästi ottaa mitalin. En ollut koskaan menestynyt missään isommissa kisoissa, joten olihan se aika yllätys, kun hiihdin hopealle. Siitä lähti ajatus, että haluan kokeilla rajojani ja kehittyä mahdollisimman pitkälle, muistelee Nikkinen.

Harjoittelussa panostusta myös ammuntaan

Nikkisen valmentautumisessa hiihto on ollut pääroolissa näihin päiviin asti. Hopeasommat ja nuorten SM-hiihdot on kisattu ja Nikkinen olikin vielä viime vuonna mukana maastohiihdon valmennusryhmässä. Hän aloitti yhteistyön ensimmäisen ammuntavalmentajansa, Tapio Kajanin, kanssa vasta viime kaudella.

– Harjoitteluni on ollut pääasiallisesti hiihtoa, mutta nyt on saatu myös ammunta rytmitettyä siihen mukaan. Tapsa auttaa, että hommassa on jotain ideaa. Tapaamme hänen kanssaan vähän harvemmin, koska hän asuu Kuopiossa, mutta tarvittaessa apunani on ammuntatreeneissä kouvolalainen Sakari Ahola.

– Harjoittelun määrä on ajallisesti lisääntynyt tosi paljon, ammunta vie aikaa enemmän kuin moni uskoo

Hiihdon osalta Nikkisen valmennuskuviot ovat pysyneet samoina juniorivuosista saakka. Hiihtovalmentajana on jo viitisen vuotta toiminut Markus Liekari, jonka kanssa yhteistyö on toiminut hyvin alusta saakka.

– On tärkeää, että valmennus on juuri itselle sopivaa ja Markuksen kanssa ollaan kyllä onnistuttu siinä hyvin. Hän osaa kehittää yksilöllisesti oikeita asioita ja on nähnyt kehittymiseni jo juniorisarjoista saakka. Meillä on hyvä keskusteluyhteys ja hän osaa myös kuunnella. Olen kasvanut urheilijana tosi paljon Markuksen kanssa, Nikkinen kiittelee.

Vuosi vuodelta eteenpäin kohti tavoitetta

Nuori ampumahiihtäjä tähtää tosissaan maailman kärkeen. Hän tietää, että kaikkia osa-alueita pitää kehittää, jotta aikuisten huippu on mahdollista saavuttaa. Toisaalta hän tunnistaa myös vahvuutensa ja tietää, että näistä ominaisuuksista on hyötyä isoissa kilpailuissa.

– Mitä kovempi kisa, sitä paremmin pystyn yleensä keskittymään ja tekemään tarkempia ja tietoisempia suorituksia. Olen aina pärjännyt hyvin tiukoissa tilanteissa.

Ensi kaudella 18-vuotias Nikkinen kilpailee nuorten MM-kisoissa samassa sarjassa kuin kahdella edelliselläkin kaudella. Tavoite on selkeä, lisää mitalisijoja.

– Podiumia lähden tavoittelemaan, se on selvä. Sen jälkeen olen vielä 22-vuotiaiden junnusarjoissa ennen aikuisten kisoja. Tavoitteena on tehdä koko ajan kovaa työtä ja ottaa aikuisten kärkeä vähitellen kiinni. Kun joskus pääsen Olympialaisiin ja otan sieltä mitalin, niin tiedän, että olen kehittynyt niin pitkälle kuin mahdollista, määrätietoinen urheilija toteaa.

Varsinaisia esikuvia Nikkisellä ei ole, mutta Suomessa on yksi, jonka ura on tehnyt häneen vaikutuksen.

Kaisa Mäkäräisen ura on kyllä huikea ja jos joskus pääsen täyttämään hänen saappaitaan, olen iloinen. Yleisesti ottaen ihailen enemmän hyviä suorituksia kuin ihmisiä. Edellisten Olympialaisten jälkeen olen seurannut myös nuoria ruotsalaisia ampumahiihtäjiä, jotka ovat menestyneet hyvin kovassa seurassa. Kyllähän se tuo paineita lisää, kun penkalla seisoo vieressä joku tosi nimekäs. On ihan eri asia ampua nollat silloin.

Huolimatta keskinäisestä kilpailusta, ampumahiihtoyhteisö on tiivis ja yhteisöllisyys on maiden rajat ylittävää.

– Kaikki ovat keskenään kavereita ja ladullakin vallitsee kunnioitus toista kohtaan. On hienoa olla osana ”biathlon familyä”.

Lue lisää aiheesta