Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.05.2019 | Olympiakomitea

Unelmien liikuntapäivä innosti nousemaan ylös

Suomen suurinta liikkumisen juhlapäivää vietettiin yli 900 tapahtuman voimin. Puheenaiheiksi nousivat liikkumattomuuden haasteet ja eri-ikäisten yhteinen liikkuminen.

Sirkuspiknikillä Tampereella. Kuva Henniina Ylitalo.

 

Unelmien liikuntapäivä järjestettiin neljättä kertaa perjantaina 10.5. Kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop-up-päivään oli ilmoitettu mukaan 927 tapahtumaa aina käsivarren Lapista Hankoon. Tapahtumien kirjo oli suuri: mukana oli niin monen tuhannen liikkujan suurtapahtumia kuten Lasten ja nuorten olympialaiset Vantaalla kuin työyhteisöjen ja naapurusten yhteisiä tempauksia.

– Oli aivan upeaa huomata tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa jälleen se ilo ja innostus, jolla eri toimijat ja yksittäiset ihmiset lähtivät mukaan ja liikkuivat mitä moninaisimmilla, juuri itselleen sopivilla tavoilla,  sanoo liikunnallisen elämäntavan erityisasiantuntija Matleena Livson Suomen Olympiakomiteasta.

Ikäihmiset pääsivät nauttimaan riksapyöräkyydeistä Tampereella. Kuva Henniina Ylitalo.

 

Kaikenikäiset liikkeellä

Tämän vuoden teema, eri-ikäiset yhdessä liikkeellä, näkyi monessa tapahtumassa. Esimerkiksi Salossa lasten ja senioreiden yhteinen tapahtuma sai liikkeelle 650 ihmistä. Suomen Latu ja Sydänliitto järjestivät kymmenittäin perheliikuntapäiviä, jotka saivat sukupolvet liikkeelle yhdessä.

Meilahden yläasteella Helsingissä nuoret saivat kiertää erilaisia liikuntapisteitä, joilla pääsi kokeilemaan muun muassa tanssipelejä, miekkailua, golfia ja koripalloa. Naapurissa sijaitsevan ala-asteen oppilaat oli myös kutsuttu mukaan liikkumaan yhdessä yläasteikäisten kanssa.

– Siellä pelasivat ysiluokkalaiset ja ekaluokkalaiset sulassa sovussa, kertoi Hilu Lindroos.

Meilahden yläasteella pääsi kokeilemaan monia lajeja golfista miekkailuun. Kuva Lotta Heikkeri.

 

Liikkujien ja liikkumisen edellytysten moninaisuus otettiin huomioon useissa tapahtumissa. Esimerkiksi Tampereella ikäihmiset pääsivät nauttimaan ulkoilusta riksapyöräilyn merkeissä. Helsingissä taas tutustutettiin koululaisia erityisliikuntaan Helsingin kaupungin ja Suomen vammaisurheilu ja -liikunta Vau ry:n tapahtumassa.

Pirkkolan erityisliikuntatapahtumassa kokeiltiin muun muassa pyörätuolirugbya. Kuva Lotta Heikkeri.

 

Liikkumattomuus keskiöön

Yksi vahvasti tämän vuoden Unelmien liikuntapäivässä mukana ollut toimija oli Helsingin kaupunki. Helsinki sitoi päivän vahvasti omaan liikkumisohjelmaansa.

Helsingissä päivän huipennus nähtiin Senaatintorilla, jossa kiivettiin Tuomiokirkon rappusia pormestari Jan Vapaavuoren johdolla. Puheenvuorossaan Vapaavuori nosti esille liikkumattomuuden miljardikustannukset ja kehotti kaikkia etsimään tapoja, joilla liikettä voi tuoda lisää arkeen.

– Tärkeintä on tehdä noita pieniä asioita säännöllisesti, niin ne askeleet alkavat kertyä.

Helsingin Senaatintorilla kiivettiin portaita pormestarin johdolla. Kuva Sara Urbanski.

 

Helsingin kaupungin lisäksi työntekijöitään liikuttivat kymmenet yritykset, kuten HUS, OP ja Lidl. Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestettiin pop-up -hengessä joogatuokio, johon osallistui kymmenittäin niin Finavian työntekijöitä kuin matkustajia.

– Unelmien liikuntapäivä on selvästi vakiinnuttanut asemansa kaikenlaisen liikkumisen isona juhlapäivänä. Nyt meillä kaikilla on aikaa toteuttaa omia liikkumisen unelmiamme vaikka päivittäin, kunnes taas 10.5.2020 vedetään Unelmien liikuntapäivän lippu salkoon, Olympiakomitean Livson sanoo.

Harmaa sää ei lannistanut ulkoilijoita. Kuva Sara Urbanski.

 

Unelmien liikuntapäivä 10.5. on kaikenlaisen liikkumisen kokeilu- ja pop-up päivä, joka järjestetään jo neljättä kertaa. Päivän tavoitteena on innostaa ihmisiä liikkumaan yhdessä ja löytämään uusia tapoja liikkua. Vuonna 2018 Unelmien liikuntapäivän tapahtumat liikuttivat yli sataatuhatta suomalaista.  

Unelmien liikuntapäivä on osa YK:n terveysjärjestö WHO:n Move for Health -päivää. Sitä ovat edistämässä monet liikunta-, urheilu- ja terveysorganisaatiot. Kokonaisuutta koordinoi ja tapahtumasivustoa ylläpitää Suomen Olympiakomitea. 

 

Unelmien liikuntapäivän tunnelmia videolla!
(Editointi Henniina Ylitalo, kuvaus Henniina Ylitalo ja Sara Urbanski):

Lue lisää aiheesta