Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.06.2019 | Huippu-urheilu | Uutinen

Lajiliittojen tekemisen laatu paranee – talvilajeille yli kaksi miljoonaa euroa tehostamistukea

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on päättänyt talvilajien tehostamistuet kaudelle 2019-2020.

Talvilajien kehitys- ja tukiprosessi on kevään 2019 osalta saavuttanut tunnistamis- sekä sparraus- ja arviointivaiheiden jälkeen tukipäätösvaiheen. Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön koordinoima kehitys- ja tukiprosessi pyörii nyt toista vuotta nykymuodossaan. Kevään aikana käytyjen lajiriihien keskeinen havainto vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna on, että huippu-urheilutyön laatu on parantunut lähes kaikissa lajeissa.

– Lajien huippu-urheilusuunnitelmat ovat tarkentuneet ja konkretisoituneet. Monia sellaisia asioita, joista vuosi sitten keskusteltiin, on kyetty ratkaisemaan ja viemään käytäntöön. Suurin osa vaikutuksista näkyy vasta pidemmällä aikavälillä, mutta näkemyksemme mukaan lajiliittojen tekemisen laatu paranee ja kohdentuu paremmin huippu-urheilun tuloksentekovälineeksi, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki arvioi.

Ulospäin näkyvin osa prosessia on lajien huippu-urheilutoimintaa tehostavien taloudellisten tukien jakaminen. Perjantaina julkaistun päätöksen mukaisesti Huippu-urheiluyksikkö tehostaa kymmenen talviolympialajin toimintaa 1 970 000 eurolla ja neljän talviparalympialajin toimintaa 80 000 eurolla.

– Kun Tokion olympiakisoihin on aikaa 14 kuukautta, olemme siirtäneet muutaman prosentin käytössämme olevasta kokonaisresurssista kesälajien puolelle. Se selittää osittain talvilajien hieman pienempiä summia. Olympialajeissa meillä on olympiadin sisällä aina pientä vaihtelua, jonka painotus siirtyy Tokion jälkeen jälleen talvilajien suuntaan, Lehtimäki huomauttaa.

Vuokatin Olympiavalmennuskeskus keskittämisajatuksen mallioppilaana

Vuonna 2017 kehitys- ja tukiprosessiin tehdyn uudistuksen kulmakivenä olivat uudet kriteerit, joiden pohjalta tehostamistukea suunnattiin investointiloogisiin lajeihin ja kansainvälisen tason valmentautumiseen, johon myös lajiliitto itse satsaa ja uskoo merkittävästi.

Avainvalintoja ovat priorisointi ja keskittäminen, josta parhaana esimerkkinä toimii Vuokattiin perustettu lumilajien Olympiavalmennuskeskus. Keskukseen on sitoutunut kuusi talvilajia: alppihiihto, ampumahiihto, freestylehiihto, lumilautailu, maastohiihto ja yhdistetty.

Toimintojen keskittäminen Olympiavalmennuskeskukseen näkyy myös nyt julkaistuissa tukipäätöksissä. Kuudelle Olympiavalmennuskeskukseen sitoutuneelle talvilajille ohjattiin tukipäätöksissä 13 nuorten olympiavalmentajan palkkatuen lisäksi (195 000 euroa) yhteensä 57 500 euroa toimintaympäristön asiantuntijatoiminnan kehittämiseen.

Keskittäminen on suomalaisen huippu-urheilun keskeinen valinta. Ajatus keskittämisen takana on, että parhaat urheilijat harjoittelevat parhaiden kanssa, parhaassa valmennuksessa ja parhaissa olosuhteissa.

– On välttämätöntä, että Suomen kokoisessa maassa, jossa lahjakkuutta ja resursseja on rajallinen määrä, parhaat osaajat keskittyvät samoihin toimintaympäristöihin. Osaajilla tarkoitan niin urheilijoita, valmentajia kuin asiantuntijoita valmentautumisen ympärillä. Näin toimien näissä ympäristöissä myös osaaminen kasvaa ja kehittyy joka päivä, Lehtimäki avaa.

Prosessi ei pääty julkaistuihin tukipäätöksiin. Seuraavaksi edessä onseurantavaihe, jossa nyt tukipäätöksen saaneiden lajien ja urheilijoiden kanssa jatketaan yhdessä sovittuja toimenpiteitä lajien huippu-urheilusuunnitelmien ja tavoitteiden suunnassa.

Lähiviikkoina jaetaan myös opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät kesälajien urheilija-apurahat. Kesälajien tehostamistuista päätetään vastaavan prosessin kautta syksyllä. Talvilajien tukia tarkastellaan seuraavan kerran keväällä 2020.

Linkki: Koonti tukipäätöksistä Olympiakomitean sivuilla.


(Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto)