Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.06.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 23/2019: Huuhkajien EM-unelma voimistui tärkeällä voitolla

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue otti lauantaina tärkeän EM-karsintavoiton Bosnia-Hertsegovinasta. Myös kesälajeissa saatiin menestystä menneellä viikolla, varsinkin suunnistuksen maailmancup-avauksessa. Yleisurheilukesä lämpenee.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Matias Koivu ampui trapin peruskilpailun poikien Suomen ennätyksen Orimattilassa järjestetyssä kansainvälisessä kilpailussa. Koivun tulos 121+26 oikeutti neljänteen sijaan. Skeet-ampujat kilpailivat viikonloppuna Ylistarossa, jossa etevin oli Tomi Aspholm tuloksella 117+50. Peruskilpailussa Oskari Kössi ja Janne Himanka ylsivät kansainvälisen tason tulokseen (123 kiekkoa).

Beach volley: Suomen miesten olympiaunelma pysyi elossa, kun sekä Kypros (voitot 2-0) että Ranska (2-1) kaatuivat Continental Cupin ykkösvaiheessa Kyproksella. Avainasemassa oli pari Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén, jotka kaatoivat maailmanrankingin sijoilla 78 ja 121 olevat ranskalaisparit. Suomen toinen pari oli Pekka Piippo ja Pyry Topio. Continental Cupin toinen vaihe käydään toukokuussa 2020, jolloin jaossa on aikanaan Euroopan viimeiset olympiapaikat. Suomen naiset pääsevät suoraan kakkosvaiheeseen. Tällä viikolla pelataan Varsovassa neljän tähden turnaus, jonka MM-kisoihin valmistautuvat Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen jättävät väliin.

Golf: Tapio Pulkkanen ja Kim Koivu jäivät ilman US Open -paikkaa kauden kolmannen major-turnauksen karsinnoissa. Oliver Lindell jakoi sijaa 11 Challenge Tourin osakilpailussa Sveitsissä. Lauri Ruuska ei läpäissyt cutia. Naisten haastajakiertuetta pelattiin Messilässä, jossa Ursula Wikström ja Anna Backman jakoivat toista sijaa.

Jousiammunta: Alkaneella viikolla tähdätään Hollannissa paitsi MM-mitaleista myös olympiapaikoista. Tähtäinjousessa Suomelta mukana Taru Kuoppa, Gajane Bottinelli, Iida Tukiainen, Antti Tekoniemi, Antti Vikström ja Samuli Piippo.

Karate: Titta Keinänen ylsi yhteen otteluvoittoon K1 Premier Leaguen osakilpailussa Shanghaissa. Lohkofinaalissa tuli vastaan maailmanrankingin seiska, Italian Clio Ferracuti, joka oli parempi 5-0. Kun Ferracuti hävisi välieränsä, Keinäsen tie keräilyeriin meni tukkoon. Emma Aronen taipui heti avausottelussaan, ja Jesse Enkamp jäi alkulohkoon katassa.

Paini: 50-kiloisissa tytöissä viidennen sijan napannut Taru Vainionpää oli paras suomalainen alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Espanjassa. 16 parhaan joukkoon ylsivät pojissa Akseli Yli-Hannuksela (13:s 72-kiloisissa), Otto Ketonen (16:s 82-kiloisissa) ja Waltteri Latvala (16:s 77-kiloisissa).

Pöytätennis: Benedek Oláhin pelit ITTF:n World Tourin osakilpailussa Hong Kongissa päättyivät tappioon heti karsinnan avauskierroksella. Isäntämaan Jiang Tianyi (ITTF-ranking 284) oli parempi erin 4-1.

Rullalautailu: Lizzie Armanton olympiakarsinnat lähtevät käyntiin viikonloppuna Long Beachilla, kun maailman park-eliitti kokoontuu Dew Tourin kilpailuun.

Sulkapallo: Kalle Koljonen ylsi välieriin 25 000 Yhdysvaltain dollarin challenge-turnauksessa Azerbaidzhanissa. Matkalla välierään kaatuivat maailmanrankingin 52:s, 60:s ja 73:s, mutta välierässä tuli tappio Ruotsin Felix Burestedtille (maailmanranking-85).

Taekwondo: Suvi Mikkonen ylsi MM-kisojen tapaan jaetulle yhdeksännelle sijalle kauden ensimmäisessä GP-kilpailussa Roomassa. Mikkosen kaaviot eivät ole olleet tänä vuonna suotuisimmasta päästä, sillä tappioita on alkuvuoden aikana tullut neljä, ja vastustajien maailmanrankingsijoitukset ovat olleet: 1, 3, 4 ja 5. Nyt tuli tappio neloselle, Kroatian Nikita Glasnovicille.

Tennis: Otto Virtasen taival Ranskan avointen poikien pääsarjassa katkesi heti avauskierroksella sekä kaksin- että nelinpelissä. Emil Ruusuvuori pyrki tällä viikolla pelattavaan ATP250-tason ruohoturnaukseen Hollannissa, mutta taipui karsintojen ensimmäisellä kierroksella Italian Thomas Fabbianolle (ATP-ranking 98) erin 1-2. Harri Heliövaara taipui parinsa Alex Lawsonin kanssa Challenger-turnauksen nelinpelissä Yhdysvalloissa heti avauskierroksella.

Triathlon: Henrik Goesch ylsi olympiamatkalla sijalle 46 World Triathlon Seriesin osakilpailussa Leedsissä.

Uinti: Yhdeksän suomalaista oli mukana perinteisissä Mare Nostrum -uinneissa Monacossa, jossa 50 metrin sprinttimatkat uidaan normaalikäytännöistä poikkeavalla pudotusformaatilla. Mimosa Jallow ylsi 50 metrin selkäuinnissa kahden uimarin finaaliin, jossa tuli kakkossija ajalla 27,94. Välierävaiheeseen ylsi Ari-Pekka Liukkonen, joka jäi 50 metrin vapaauinnissa vain 0,06 sekunnin päähän Tokion A-rajasta ajallaan 22,07. Puolivälierävaiheeseen asti ylsivät Anton Herrala (viides 50 metrin vaparissa), Niko Mäkelä (kuudes 50 metrin perhosessa) ja Jenna Laukkanen (kuudes 50 metrin perhosessa ja kahdeksas 50 metrin rintauinnissa). Pidemmillä matkoilla kahdeksan uimarin finaaliin ylsi Jallow, joka oli sadan metrin selkäuinnissa viides ajallaan 1.01,96. Vuonna 1998 syntynyt Sandra Scott teki ensiesiintymisensä Suomen edustajana ollen 200 metrin vapaauinnissa 20:s (2.04,35) ja 400 metrillä kymmenes (4.21,37). Mare Nostrum -kiertue jatkuu tällä viikolla, mutta suomalaisia ei enää muissa osakilpailuissa ole mukana.

Yleisurheilu: Menneen viikon kohokohta kotimaassa oli Lahden GP-kilpailu keskiviikkona. Annimari Korte rikkoi toisena suomalaisena 13 sekunnin rajapyykin sadan metrin aidoissa, kun kellot pysähtyivät aikaan 12,93. Reetta Hurskekin säesti ennätyksellään 13,10. Taika Koilahti venytti pituuspaikalla hulppeasti 679, mutta tulos ei ollut myötätuulen (+3,6 m/s) takia tilastokelpoinen (sallituissa oloissa meni 637). Miesten moukarissa peräti viisi suomalaista ylitti 70 metriä; poimintoina kilpailun voittanut MM-finalisti Tuomas Seppänen (73,10) ja pitkän sairausloman jälkeen paluuta tekevä Aleksi Jaakkola (70,87). Ella Junnilan (korkeudessa 181) ja Simo Lipsasen (kolmiloikassa 16,23) suoritukset eivät vielä olleet parasta mahdollista. Lipsasta pidemmälle hyppäsi rapakon takana Tuomas Kaukolahti, joka venytti NCAA:n mestaruuskisoissa kahdeksanneksi tuloksella 16,50. Topi Raitanen teki tonnivitosella ennätyksensä 3.40,71, mikä lupaa ajankohta huomioiden hyvää estekesään ja jo tämän viikon tiistaina käytävään alkukesän kotimaiseen kohokohtaan, Paavo Nurmi Gamesiin. Jo ennen Lahden GP-kilpailua Wilma Murto ehti hypätä seivästä 445 Turussa tiistaina. Lassi Etelätalo (81,95) palasi ja Toni Kuusela (80,85) nousi 80 metrin keihäänheittäjäksi Virroilla torstaina. Viikonlopun tähtihetkiä olivat Aku Partasen SE-lukemia lähennellyt veto 2.07.33 30 kilometrin kävelyn SM-kisassa Savonlinnassa sekä Maria Huntingtonin merkittävän rajapyykin rikkonut ottelusarja Ruotsissa (6053 pistettä). Myös Miia Sillman lähestyi 6000 pistettä (5932).

Ei-olympialajit

Darts: Viikonloppuna Tanskassa käydään Danish Darts Open, johon osallistumisoikeuden ovat suomalaisista saavuttaneet Kim Viljanen ja Teuvo Haverinen.

Enduro: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Kreikassa.

Formula 1: Valtteri Bottas jäi ensimmäisen kerran tällä kaudella palkintokorokkeen ulkopuolelle, kun hän ajoi neljänneksi Kanadan GP-kilpailussa. Voiton vei jälleen tallikaveri Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen ajoi maaliin 15:ntenä.

Keilailu: Eliisa Hiltunen sijoittui 28:nneksi naisten ammattilaiskiertueen osakilpailussa Yhdysvaltain Tucsonissa. Miesten EM-kisat Saksassa käynnistyvät keskiviikkona. Suomella mukana on nuori kuuden keilaajan joukkue.

Pyöräsuunnistus: EM-kisat Puolassa on saatu käyntiin. Suomi otti EM-pronssia sekaviestistä joukkueella Marika Hara, Jussi Laurila ja Pekka Niemi. Sunnuntain sprinteissä pistesijoille ylsivät Hara (neljäs), Laurila (seitsemäs) ja Niemi (kahdeksas). Maanantaina käydään vielä yhteislähtökilpailu.

Ralli: Sardiniassa ajetaan loppuviikon aikana MM-osakilpailu. Mukana suomalaisten vakiokaluston lisäksi myös Juho Hänninen.

Rallicross: MM-sarjaa jatketaan viikonloppuna Norjassa ennen muutaman viikon kesätaukoa.

Squash: Miko Äijänen otti kauden kolmannen turnausvoittonsa Challenger 5 -tasolla, kun hän juhli voittoa Itävallan avoimissa.

Suunnistus: Maailmancup käynnistyi Vihdissä ja Helsingissä viikonloppuna. Lauantain keskimatkalla naisten kokonaispanos oli hyvä, sillä Marika Teini oli kolmas, Venla Harju kuudes ja Saila Kinni seitsemäs. Neljä muutakin suomalaista ylsi 18 parhaan joukkoon. Miehissä Miika Kirmula ehti seitsemänneksi. Sunnuntain takaa-ajossa (pitkä matka) Teini paransi vielä pykälällä ollen toinen. Harju oli seitsemäs, ja 16 parhaan joukkoon mahtui neljä muutakin suomalaista. Miehissä Kirmula paransi uransa parhaalle sijoitukselle, neljänneksi. Maanantaina juostaan vielä Helsingissä sprinttiviestit.

Triathlon: Kaisa Sali varmisti paikkansa Havaijin ironman-kilpailuun lokakuulle yltämällä kolmanneksi ironman-matkalla Aasian ja Tyynenmeren mestaruuskisoissa Australiassa. Sali käytti matkaan aikaa 8.53.51.

Paralympialajit

 Jousiammunta: Jere Forsberg ylsi open compound -luokassa 17:nneksi ja Jean-Pierre Antonios W1-luokassa yhdeksänneksi MM-kisoissa Hollannissa. Vaikka tulos itse MM-kisassa ei kummallakaan ollut ihan toivottua, balsamia haavoihin toi Forsbergin erillisestä karsintakilpailusta saavuttama paralympiapaikka Tokioon.

Tennis: Taneli Tenhunen ylsi toiselle kierrokselle Futures-tason kilpailussa Ranskassa.

Triathlon: Jussi Lotvosen on määrä aloittaa kautensa Besanconin maailmancupissa. Mukana pitäisi olla myös Liisa Liljan.

Uinti: Suomen kärkiparauimarit olivat Berliinissä kilpailemassa World Para Swimming Seriesin osakilpailussa. Leo Lähteenmäki oli omassa luokassaan (S9) nopein päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa, ja vauhti riitti kahdeksanteen sijaan myös yhdistetyssä A-finaalissa ajalla 26,15. Antti Latikka oli S13-luokan nopein satasen selkäuinnissa ja yhdistetyssä A-finaalissa aika 1.02,07 riitti kuudenteen sijaan. Nader Khalili oli SM14-luokan kolmanneksi nopein 200 metrin sekauinnissa (2.21,48), Meri-Maari Mäkinen SM7-luokan neljänneksi nopein samalla matkalla (3.56,76) ja Jessika Markkanen nelonen S9-luokan sadan metrin vapaauinnissa (1.07,48).

Yleisurheilu: Osa kotimaan kärjestä oli tutusti mukana Lahden GP-kilpailussa. F34-luokassa kilpaileva Marjaana Heikkinen heitti keihästä 18,56 parantaen kahdeksan senttiä tulostaan Vantaan Kultaisesta keihäästä. Ratakelaajista ykkösketju toipui vielä Sveitsin-turneesta, mutta he ovat mukana tiistaina Turun Paavo Nurmi Gamesissa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat otti merkittävän askeleen kohti EM-lopputurnauspaikkaa voittamalla Teemu Pukin kahdella maalilla lohkon päävastustajiin lukeutuvan Bosnia-Hertsegovinan Tampereella 2-0 lauantaina. Karsinta jatkuu tiistaina vierasottelulla Liechtensteinia vastaan. Naisten maajoukkue kohtaa torstaina harjoitusmaaottelussa Islannin.

Käsipallo: Miesten EM-karsintarupeama päättyy tällä viikolla. Keskiviikkona vastassa on kotona Tshekki, sunnuntaina vieraissa Valko-Venäjä. Jatkomahdollisuuksia ei enää ole, mutta näillä otteluilla on merkitystä tulevien karsintojen arvontakoreihin.

Lentopallo: Suomen miehet taipuivat lauantaina Ukrainassa erin 0-3 ja naiset Espanjassa erin 1-3. Kultaisen Euroopan liigan alkulohkot pelataan loppuun alkaneella viikolla; miehet kohtaavat Valko-Venäjän keskiviikkona ja Tshekin lauantaina, naiset niin ikään Valko-Venäjän keskiviikkona ja Azerbaidzhanin lauantaina. Kaikki ottelut pelataan Suomessa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.