Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.06.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 24/2019: Lizzie Armanto avasi Tokion olympiakarsinnat kovalla tuloksella

Suomalaiset yleisurheilijat loistivat laajalla rintamalla menneellä viikolla. Juhannuksena käynnistyy eurooppalaisen olympiaurheilun juhla, kun Euroopan kisat käynnistyvät Minskissä. Lähes joka lajissa on olympiakarsintaulottuvuus mukana.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Joni Stenström (1170) ja Marianne Palo (1157+449,7) olivat tarkimpia kansallisessa kilpailussa Kuusankoskella. Tommi Takanen oli puolestaan etevin skeet-miesten yhteenotossa Lopella hyvällä tuloksella 122+57. Trap-ampujat olivat koolla Orimattilassa, jossa voittoihin ampuivat Marika Salmi (106+44) ja Veli-Matti Matikainen (114+45). Huomattavaa se, että peruskilpailuissa sekä miehiä että naisia parempi tulos ammuttiin nuorten sarjassa (Juho Mäkelä ja Sara Nummela rikkoivat 119 kiekkoa). Perjantaina käynnistyvissä Minskin Euroopan kisoissa ehditään alkaneella viikolla ampua jo ilmakiväärin sekajoukkuekilpailu sekä trapit; jokaisesta henkilökohtaisesta kilpailusta on jaossa yksi olympiapaikka.

Golf: Miesten Euroopan kiertuetta jatketaan US Open -tauon jälkeen Saksassa juhannuksena. Naisille on tarjolla ET-turnaus Thaimaassa.

Jousiammunta: MM-kisat käytiin Hollannissa. Lähimpänä olympiapaikkaa Suomi oli miesten tähtäinjousen joukkuekilpailussa, jossa seinä nousi vastaan ensimmäisellä pudotuskierroksella Kazakstania vastaan jatkonuolilla. Sen voittamalla Suomi olisi ollut voiton päässä Tokion paikasta. Suomen sijoitus oli jaettu 17:s. Yksilöpuolella Taru Kuoppa, Antti Tekoniemi ja Antti Vikström taipuivat ensimmäisellä pudotuskierroksella, joten tuloksena oli kaikille jaettu sija 57. Peruskilpailuista kaavioon jatkoi 104 parasta miestä ja naista. Suomalaisista karsiutuivat jo tässä vaiheessa Samuli Piippo (110:s), Iida Tukiainen (121:s) ja Gajane Bottinelli (150:s). Kuoppa ja Piippo jatkavat Euroopan kisoihin Minskiin, jossa on jaossa muutamia olympiatikettejä. Myös Mikko Juutilainen on mukana taljajousessa.

Judo: Emilia Kanerva, Katri Kakko ja Aatu Laamanen edustavat Suomea Minskissä. Euroopan kisat on yksi osa judon kaksivuotista rankingjärjestelmää kohti Tokion olympiakisoja.

Karate: Suomen ainoa Euroopan kisat -edustaja karatessa on Titta Keinänen yli 68-kiloisissa. Minskissä on jaossa paikka yhdelle naiselle Tokion olympiakisoihin – siis kaikki sarjat mukaan lukien. Se paikka jaetaan vasta takautuvasti rankingajan umpeutuessa, mutta sarjansa voittamalla Keinänen olisi vahvoilla olympiapaikkaan, koska se jaetaan lähtökohtaisesti korkeimmalle olympiarankingissa päätyvälle naiselle, joka ei saa rankingjärjestelmän kautta paikkaa. Keinänen on rankingissa korkealla. Juhannuksena kilpaillaan Montréalissa myös K1 Series A:n osakilpailu, jossa mukana on muita suomalaisia.

Miekkailu: Tällä viikolla mitellään EM-mitaleista Saksassa. Jaossa on myös muhkeita pisteitä olympiarankingia ajatellen.

Nyrkkeily: Suomen joukkueessa on viisi nyrkkeilijää (Mira Potkonen, Elina Gustafsson, Arslan Khataev, Krenar Aliu ja Muhammad Abdilrasoon) Minskissä. Kaikkien pitäisi aloittaa urakkansa jo juhannusviikolla.

Olympiasoutu: Kauden toinen maailmancup järjestetään juhannuksena Puolan Poznanissa. Suomelta mukana kuuden soutajan joukko.

Paini: Minskissä Suomen väreissä vääntävät kreikkalais-roomalaisessa Elias Kuosmanen ja Tuomas Lahti sekä vapaapainissa Jere Heino.

Pöytätennis: Benedek Oláh ja Anna Kirichenko tavoittelevat Euroopan kisoissa paitsi menestystä myös olympiapaikkoja.

Ratamelonta: Miika Nykänen, Pauliina Polet ja Netta Malinen melovat Suomen väreissä Euroopan kisoissa Minskissä.

Ratsastus: Tokion olympiarankingissa iskuasetelmissa oleva kouluratsastaja Henri Ruoste ylsi ratsullaan Rossetti kahteen GP-voittoon neljän tähden kilpailuissa Itävallan Achleitenissa.

Rullalautailu: Lizzie Armanton olympiakarsintarupeama lähti hienosti käyntiin viikonloppuna Long Beachilla, kun hän sijoittui maailman valioiden joukossa toiseksi parkissa Dew Tourin kilpailussa. Muut suomalaiset karahtivat karsintavaiheeseen.

Sulkapallo: Airi Mikkelä eteni finaaliin asti 10 000 Yhdysvaltain dollarin turnauksessa Mauritiuksella. Matkalla kaatui yksi TOP100-pelaaja maailmanrankingista. Kalle Koljonen ja Eetu Heino taipuivat avauskierroksella 25 000 Yhdysvaltain dollarin challenge-turnauksessa Espanjassa. Iikka Heino ei läpäissyt karsintakaaviota. Minskissä Suomea edustavat Eetu Heino, Airi Mikkelä ja nelinpelissä pari Anton Kaisti-Oskari Larkimo. Euroopan kisat on yksi osa sulkapallon vuoden kattavaa rankingjärjestelmää kohti Tokion olympiakisoja.

Tennis: Harri Heliövaaran taival Columbuksen challenger-kilpailun kaksinpelissä katkesi avauskierroksella. Nelinpelissä hän eteni parinsa Alex Lawsonin kanssa puolivälieriin. Oona Orpana ylsi toiselle kierrokselle ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Tshekissä. Nelinpelissä Orpanan tie nousi pystyyn avauskierroksella. Tällä viikolla pelataan muun muassa ATP500-tason turnaus Lontoossa, jossa Henri Kontinen ja John Peers hiovat ruohotaitojaan Wimbledonia varten. Emil Ruusuvuori pelaa Challenger-turnauksen Uzbekistanissa, ja lisäksi Patrik Niklas-Salminen, Oona Orpana ja Anastasia Kulikova ovat mukana ITF-kiertueen M25/W25-tason turnauksissa ympäri Eurooppaa.

Triathlon: Henrik Goeschin on määrä kilpailla juhannuksena Antwerpenin maailmancup-osakilpailussa.

Voimistelu: Minskin Euroopan kisoissa nähdään suomalaisvoimistelijoista telinevoimistelijat Oskar Kirmes ja Emil Soravuo.

Yleisurheilu: Kova viikko; viisi suomalaisurheilijaa rikkoi Dohan MM-rajan ja kaksi heistä samalla Tokion olympiarajan. Paavo Nurmi Games oli alusta loppuun asti erittäin lupaavaa suomalaistykitystä. Topi Raitanen murskasi ennätyksensä ja alitti sekä MM- että olympiarajan 3000 metrin esteissä ajalla 8.21,47. Ella Junnila hyppäsi korkeudessa SE-lukemat ja MM-rajan 194. Keihäässä sekä Oliver Helander (neljäs, 84,84) että Toni Kuusela (kuudes, 83,40) selvittivät tulosrajan syksyn MM-kilpailuihin, eikä Helander jäänyt kuin 16 senttiä Tokion olympiarajastakaan. Pika-aidoissa Annimari Korte oli parhaana suomalaisena toinen ajalla 13,02 ennen Nooralotta Neziriä (13,06) ja Reetta Hursketta (13,16). Alkuerissä Neziri juoksi sadasosan päähän MM-rajasta (12,99) ja Hurske ennätyksensä 13,04. Kolmiloikkapaikkapaikalla Kristiina Mäkelä avasi kautensa tuloksella 13,97 ja Simo Lipsanen (16,57) osoitti lämpenemisen merkkejä. Wilma Murto oli seipäässä kovassa seurassa neljäs tuloksella 436, Samuel Purola selviytyi finaaliin satasella juoksemalla alkuerässä 10,43 ja Oskari Mörö palasi radalle pitkän tauon jälkeen kellottamalla ajan 51,06 400 metrin aidoissa.

Raitasen lisäksi olympiarajan selvitti Antti Ruuskanen, joka heitti kauden avauskilpailussaan keihästä 85,15 Raaseporissa sunnuntaina. Neziri pääsi torstaina mukaan Oslon Timanttiliigaan, jossa tulos 13,18 oikeutti seitsemänteen sijaan. Taika Koilahti jatkoi pirteää alkukauttaan pituuspaikalla hyppäämällä Tampereella 650 (+2,8 m/s), sallituissa olosuhteissakin meni ennätyslukemat 646. Viikonloppuna Sara Kuivisto kellotti 800 metrillä ajan 2.04,26 Slovakiassa, jossa myös Annimari Korte oli kisaamassa (aika 13,56). Miesten pikaviestijoukkue kipitti ajan 39,51 Genevessä kokoonpanolla Eetu Rantala, Samuel Purola, Oskari Lehtonen ja Riku Illukka. Ikävämpiä uutisia saatiin Sandra Erikssonin ja Minna Nikkasen suunnilta: heidän kautensa ovat ohi jo tässä vaiheessa. Juhannusviikon merkittävimmät tapahtumat kotimaassa ovat Jyväskylän GP-kilpailu keskiviikkona ja Kuortane Games lauantaina.

Ei-olympialajit

Darts: Sekä Kim Viljanen että Teuvo Haverinen putosivat avauskierroksella Danish Darts Open -turnauksessa Tanskassa. Marko Kantele jatkaa PDC Touria juhannuksena Wiganissa.

Enduro: Eero Remes nappasi E2-luokassa sijat neljä ja kolme Kreikan MM-viikonlopussa. Enduro GP -luokassa sijoitukset olivat kymmenes ja kahdeksas.

Formula 1: Juhannusviikonloppuna ajetaan Ranskan GP-kilpailu.

Keilailu: Miesten EM-kisoissa Saksassa on ehditty keilata loppuun asti yksilö- ja parikilpailut. Niko Oksanen ja Tomas Käyhkö nappasivat parikilpailusta EM-hopeaa. Triossa Käyhkö, Oksanen ja Jesse Ahokas ovat avauspäivän jälkeen toisena. Yksilöissä paras oli Oksanen, joka sijoittui 20:nneksi. Oksanen on täten hyvissä iskuasetelmissa myös all eventissä. Eliisa Hiltunen kisaa tällä viikolla US Women’s Openissa, jonne hän karsinnoista paikan lunasti. Menneellä viikolla Hiltunen oli 65:s PWBA-kiertueen osakilpailussa Fountain Valleyssä.

Pyöräsuunnistus: EM-kisat Puolassa päättyivät suomalaisiin tuplamitalijuhliin. Kare Kaskinen nappasi hopeaa ja Ingrid Stengård pronssia yhteislähtökilpailussa. Myös Pekka Niemi (kahdeksas) ehti pistesijoille.

Ralli: Teemu Suninen ajoi toiseksi Sardinian MM-rallissa. Esapekka Lappi oli seitsemäs, Kalle Rovanperä yhdeksäs.

Rallicross: Radalle sairauslomansa jälkeen palannut Niclas Grönholm otti uransa avausvoiton MM-sarjan osakilpailussa Norjassa. Jani Paasonen oli supercar-luokassa 13:s. Jesse Kallio otti RX2-luokassa kauden neljännen palkintokorokesijansa yhtä monessa kilpailussa ajettuaan kolmanneksi. Sami-Matti Trogen oli 11:s.

Squash: Miko Äijänen jatkoi vahvaa kauttaan Challenger 5 -tasolla yltämällä finaaliin asti Tshekin Prahassa.

Suunnistus: Suomen maailmancup-osakilpailu paketoitiin tiistaina Helsingissä sprinttiviesteillä. Suomen neljästä joukkueesta parasta vauhtia piti nelikko Kirsi Nurmi, Joni Hirvikallio, Jesse Laukkarinen ja Jenny Pataja, joka ehti maaliin kahdeksantena. Kun virallisiin tuloksiin lasketaan vain yksi joukkue per maa, nelikon sijoitus oli kuudes.

Paralympialajit

Sulkapallo: Suomalaisia on tällä viikolla mukana kansainvälisessä turnauksessa Irlannissa.

Tennis: Taneli Tenhunen on mukana sunnuntaina käynnistyneessä ITF Futures -tason kilpailussa Zagrebissa.

Triathlon: Liisa Lilja juhli PTS2-luokan voittoa maailmancupissa Ranskassa. Jussi Lotvonen säesti PTS4-luokan kuutossijallaan.

Yleisurheilu: Osa kotimaan kärjestä oli kelaamassa Paavo Nurmi Gamesissa sataa ja 400 metriä. Kansainvälisen tason tuloksiin ylsivät Leo-Pekka Tähti T54-luokassa (satanen 13,89 ja 400 metriä 49,09) ja Henry Manni T34-luokassa (satanen 16,25 ja nelonen 53,00). Kelaajiakin on mukana juhannusviikon merkittävimmissä kotimaan kilpailuissa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat petasi itselleen loistavat lähtöasetelmat syksyn ratkaisevaan EM-karsintarupeamaan, kun Liechtenstein kaatui vieraissa 2-0. Samaan aikaan päävastustajista Bosnia-Hertsegovina taipui Italialle ja Kreikka yllättäen kotonaan Armenialle, mikä paransi lohkotilannetta entisestään. Suomi lähtee syksyyn lohkokakkosena kaikki ottelunsa voittaneen Italian imussa. Karsinta jatkuu syyskuun alkupuolella kotiotteluilla Kreikkaa ja Italiaa vastaan. Helmarit pelasi kotonaan maalittoman tasapelin Islannin kanssa torstaina. Joukkueet kohtaavat uudestaan maanantaina.

Käsipallo: Miesten maajoukkue jäi ilman voittoja EM-karsinnoissa. Tshekkiä vastaan kotona tappiolukemat kirjattiin 24-26, Valko-Venäjää vastaan vieraissa 15-40.

Lentopallo: Suomen naisten maajoukkue päätti Euroopan Kultaisen liigan 3–2-kotivoittoon Azerbaidzhanista. Aiemmin viikolla tuli tappio Valko-Venäjälle erin 0-3. Suomi oli alkulohkossaan kolmas. Miehet eivät puolestaan saaneet voittotiliään auki kilpailun päätösviikollakaan; Valko-Venäjältä tuli takkiin 0-3 ja Tshekiltä 2-3. Miehet putosivat lohkojumbona Euroopan Hopeiseen liigaan ensi kesäksi.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.