Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.06.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 25/2019: Nuori tennisässä Emil Ruusuvuori hyppäsi yli sata pykälää ylemmäs maailmanlistalla

Minskissä käyntiin saadut Euroopan kisat näkyvät reilusti myös huippu-urheilun viikkokatsauksessa. Yleisurheilussa rikottiin jälleen olympia- ja MM-rajoja, minkä lisäksi tenniksessä vietettiin menestyksekästä suomalaisviikkoa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Marika Salmi saavutti neljännen sijan naisten trapissa Minskin Euroopan kisoissa. Salmi oli ensimmäinen ulkopuolella paitsi mitalikamppailussa myös Tokion olympiakisojen maapaikkajahdissa. Sinänsä hienoa suomalaispanosta täydensi Satu Mäkelä-Nummela viidennellä sijallaan. Miesten trapissa Vesa Törnroos oli 32:s tuloksella 97. Ilmakiväärin sekajoukkuekilpailussa Juho Kurki ja Emmi Hyrkäs sijoittuivat 27:nneksi. Jokaisesta henkilökohtaisesta kilpailusta on tälläkin viikolla jaossa yksi olympiapaikka. Kivääriampujia oli viikolla ampumassa myös kansainvälisessä kilpailussa Tanskassa, jossa parasta antia oli Riku Koskelan kahdeksas sija pienoiskiväärin asentokilpailussa tuloksella 1162+401,0.

Beach volley: MM-kisoja Saksassa käynnistellään tällä viikolla. Suomalaisista mukana Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen. Turnaus on olympiarankingia ajatellen merkittävin yksittäinen turnaus. Onpa jaossa maailmanmestarille suora paikkakin.

Golf: Kim Koivu ylsi sijalle 16 Euroopan kiertueella Saksassa. Kalle Samooja, Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen jäivät ulos viikonlopun kierroksilta. Naiset pelasivat Thaimaassa, jossa Noora Komulainen oli 29:s ja Niina Liias 68:s. Krista Bakker, Noora Komulainen ja Ursula Wikström jäivät cutiin. Oliver Lindell ylsi puolestaan sijalle 54 challenge-kiertueen match play -turnauksessa Espanjassa. Miesten Euroopan kiertue jatkuu Andalusiassa tällä viikolla.

Jousiammunta: Taru Kuoppa lähtee tällä viikolla Minskin Euroopan kisoissa tähdättävään pudotusvaiheeseen ranking-kierroksen sijalta 23 ja Samuli Piippo sijalta 36. Mikko Juutilainen jäi ensimmäiselle pudotuskierrokselle taljajousessa.

Judo: Katri Kakko taipui avauskierroksella 52-kiloisissa Minskin Euroopan kisoissa, joilla on judossa EM-arvo. Emilia Kanerva koki saman kohtalon 63-kiloisissa. Maanantaina tositoimissa on vielä Aatu Laamanen 90-kiloisissa.

Karate: Suomen ainoa Euroopan kisat -edustaja karatessa on Titta Keinänen yli 68-kiloisissa. Keinäsen sarja käydään loppuviikolla.

Miekkailu: Niko Vuorinen ylsi yhdeksänneksi kalvan EM-kilpailussa Saksassa. Tuohon vaiheeseen asti Vuorinen otti pelkkiä voittoja, muun muassa maailmanrankingin sijoista 13 ja 25, mutta puolivälieräpaikka jäi piston päähän Itävallan Josef Mahringeria (ranking-114) vastaan. Muista suomalaisista vuonna 1999 syntynyt Topias Tauriainen sijoittui parhaana 43:nneksi. Mainittakoon myös se, että sijalle 64 sijoittunut Jaakko Paavolainen voitti alkulohkossa tulevan mestarin, Israelin Yuval Shalom Freilichin. Naisissa Anna Salminen oli 37:s. Miesten joukkuekilpailussa Suomi oli 15:s, naiset ylsivät 14:nneksi.

Nyrkkeily: Krenar Aliu (91 kg) ja Muhammad Abdilrasoon (75 kg) voittivat yhden ottelun Minskissä, jossa miesten nyrkkeilyllä on myös EM-arvo. Aliun voitto siivitti sijoille 9-16, Abdilrasoonin sijoille 17-32. Arslan Khataev (60 kg) ylsi myös 32 parhaan joukkoon, mutta ilman otteluvoittoja. Tällä viikolla katseet kääntyvät Euroopan kisoissa naisottelijoihin, Mira Potkoseen ja Elina Gustafssoniin.

Olympiasoutu: Kauden toinen maailmancup järjestettiin juhannuksena Puolan Poznanissa. Ilman Robert Veniä matkassa ollut Suomen joukkue keräsi kolme C-finaalipaikkaa. Parhaimmat sijoitukset olivat Eeva Karppisen 14:s yksikössä ja Joonas Petäjäniemen 14:s kevyessä yksikössä.

Paini: Minskissä Suomen väreissä vääntävät kreikkalais-roomalaisessa Elias Kuosmanen ja Tuomas Lahti sekä vapaapainissa Jere Heino.

Pöytätennis: Benedek Oláh pääsi suoraan toiselle kierrokselle ja luovutuksella kolmannelle kierrokselle Minskin Euroopan kisoissa. Ensimmäisessä varsinaisessa ottelussa tuli tappio erin 2-4 Belgian Cedric Nuytinckille (ITTF-ranking 44), joten tuloksena oli 32 parhaan joukkoon selviytyminen. Anna Kirichenko karsiutui heti avauskierroksella.

Ratamelonta: Miika Nykänen, Pauliina Polet ja Netta Malinen melovat tällä viikolla Suomen väreissä Euroopan kisoissa Minskissä.

Sulkapallo: Minskissä Suomea edustavat Eetu Heino, Airi Mikkelä ja nelinpelissä pari Anton Kaisti-Oskari Larkimo. Euroopan kisat on yksi osa sulkapallon vuoden kattavaa rankingjärjestelmää kohti Tokion olympiakisoja.

Tennis: Henri Kontinen ja John Peers taipuivat erittäin niukasti nelinpelin välierässä perinteisessä Queen’s Clubin nurmikenttäturnauksessa (ATP500-tasoa). Emil Ruusuvuoresta tuli kuuteen vuoteen ensimmäinen suomalaisvoittaja challenger-tason turnauksen kaksinpelissä, kun hän meni päätyyn asti Uzbekistanin Ferganassa. Samalla 20-vuotiaan suomalaisen ATP-ranking nousi yli sata sijaa; nyt hän on tasan 300:ntena. Myös nelinpelissä Ruusuvuori eteni välieriin saakka. ITF-kiertueella Patrik Niklas-Salminen ylsi toiselle kierrokselle M25-tason turnauksessa Espanjassa. Nelinpelissä tie nousi pystyyn Eero Vasan kanssa heti avauskierroksella. Espanjassa pelasi W25-tasolla myös Anastasia Kulikova, jonka pelit päättyivät avauskierrokselle. Oona Orpana putosi kaksinpelistä avauskierroksella W25-tason turnauksessa Portugalissa, mutta nelinpelissä tie vei välieriin saakka.

Triathlon: Henrik Goesch sijoittui 24:nneksi Antwerpenin maailmancup-osakilpailussa.

Uimahypyt: Tällä viikolla käydään Venäjällä nuorten EM-kisat, jossa Suomella on mukana iskukykyinen joukkue. Osa hyppääjistä on mukana jo aikuistenkin arvokisoissa tänä kesänä.

Uinti: Espoossa uidaan Suomen mestaruuksista tällä viikolla. Mukana koko kotimaan eliitti, ja MM-kisoihin heinäkuussa lähteville uimareille kyseessä on kenraaliharjoitus.

Voimistelu: Minskin Euroopan kisoissa nähdään suomalaisvoimistelijoista telinevoimistelijat Oskar Kirmes ja Emil Soravuo.

Yleisurheilu: Juhannusviikko oli vilkas viikko. Globaalein mittarein viikon kovin suomalaissuoritus oli Oliver Helanderin Kuortaneella heittämä keihäskaari 86,93, joka rikkoi kirkkaasti Tokion olympiarajan. Antti Ruuskanen vastasi sunnuntaina Saarijärvellä heittämällä 83,37. Kuortaneelta nostoina myös Wilma Murron ja Saga Anderssonin ylittämä korkeus 426 seipäässä sekä Simo Lipsasen kolmiloikkatulokset 16,38 (+4,1 m/s) ja 16,35 (sallituissa tuulissa). Elmo Lakka on tasaisen tappavassa kunnossa; viikon kolmessa sallituissa olosuhteissa pyyhkäistyssä 110 metrin aitaviidakossa tuli ajat 13,59, 13,62 ja 13,65 (kaksi ensimmäistä Kuortaneella, viimeinen Jyväskylän GP-kilpailussa keskiviikkona). Naisten pika-aidoissa oli viikon aikana sallitut tuulet vain kerran Jyväskylässä, ja tuossa juoksussa Nooralotta Neziri alitti Dohan MM-rajan kauden kotimaisella kärkituloksella 12,90. Myötätuuleen Neziri oli kovasta suomalaiskolmikosta paras kaksi kertaa kolmesta ajoillaan 12,82 (Jyväskylä) ja 12,91 (Kuortane). Viikon viimeisessä kilpailussa kotimaisista oli nopein Annimari Korte ajalla 12,83 (muut ajat 12,90 ja 12,97). Reetta Hurskekin pisteli kovat ajat 12,86, 12,99 ja 13,01.

Jyväskylässä nähtiin myös yksi SE-tulos, kun Krista Tervo ylitti ensimmäisenä suomalaisena naisena moukarissa 70 metriä tuloksella 70,18. Sunnuntaina Tervo heitti Saarijärvellä 68,51, joten varmuuttakin löytyy. Tuomas Seppänen heitti Jyväskylässä moukaria 73,02, mutta Jyväskylässä (Aleksi Jaakkolan tavoin) ilman tulosta jäänyt Henri Liipola paranteli Somerolla kkk-lukemia muotoon 73,88. Camilla Richardsson avasi estekautensa Jyväskylässä ajalla 9.52,46, Oskari Mörö puolestaan juoksi Kööpenhaminassa 400 metrin aidat 50,83. Ella Junnilan viikko ei ollut paras mahdollinen, sillä sekä Ruotsin Uddevallassa että Kuortaneella tulos oli 175 (Kuortaneella kisa jäi kesken varotoimenpiteenä). Tällä viikolla vietetään perinteistä lajikarnevaaliviikkoa.

Ei-olympialajit

Cheerleading: Tällä viikolla kilpaillaan EM-mitaleista Venäjällä.

Darts: Marko Kantele sivusi kauden parasta tulostaan PDC Tourilla juhannuksena Wiganissa yltämällä neljännelle kierrokselle (16 parhaan joukkoon). Toisessa kilpailussa lähtö tuli jo avauskierroksella.

Enduro: Eero Remes ajoi E2-luokassa sijoitukset 11 ja seitsemän Italian MM-viikonlopussa. Eemil Pohjola oli molemmissa lähdöissä yhdeksäs. Enduro GP -luokassa pisteille ylsi vain Remes sunnuntaina (13:s).

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi tallikaverinsa Lewis Hamiltonin imussa toiseksi Ranskan GP:ssä. Kimi Räikkönen ylsi kauden parastaan sivuavaan tulokseen, kun hänen sijoitus parantui vielä maaliintulon jälkeen pykälän verran seitsemänneksi. MM-sarja jatkuu heti tulevana viikonloppuna Itävallassa.

Keilailu: Parikilpailun hopeamitali ei saanut jatkoa juhannusviikolla miesten EM-kisoissa Saksassa. Trioissa Tomas Käyhkö, Niko Oksanen ja Jesse Ahokas ylsivät kahdeksanneksi. Joukkuekilpailussa Suomen nuori joukkue oli 14:s, ja samalle sijalle ylsi Oksanen all eventissä (Tomas Käyhkö 18:s). Kisat päättäneessä mastersissa Käyhkö oli 16:s ja Oksanen 17:s. Eliisa Hiltunen päätti kolme kisaa käsittäneen Yhdysvaltain-kierroksensa US Women’s Openissa, jonne hän karsinnoista paikan lunasti. Hiltusen sijoitus turnauksessa oli 74:s.

Squash: Sadan joukkoon squashin maailmanlistalla kolkutteleva Miko Äijänen juhli juhannuksena vuoden neljättä titteliään challenger tour 5 -tasolla. Tällä kertaa turnausvoitto tuli Pietarissa.

Triathlon: Kaisa Sali osallistuu tällä viikolla kansainväliseen puolimatkan kilpailuun Lahdessa.

Paralympialajit

Pöytätennis: Egyptissä olisi tällä viikolla tarjolla kansainvälinen turnaus.

Sulkapallo: Suomalaisia oli juhannuksena mukana kansainvälisessä turnauksessa Irlannissa. Alkulohkosta jatkoon (12 parhaan joukkoon) eteni Thomas Puska WH2-luokassa. Tappio tuli heti ensimmäisellä pudotuskierroksella.

Tennis: Taneli Tenhunen eteni ensimmäistä kertaa tällä kaudella kaksinpelissä välieriin asti ITF Futures -tason kilpailussa Zagrebissa. Tenhunen ehti vielä juhannukseksi toiseen saman tason turnaukseen Kroatiassa, jossa tie nousi pystyyn avauskierroksella.

Triathlon: World Paratriathlon Series jatkuu Kanadan Montréalissa tällä viikolla. Lupaavasti kautensa aloittanut Liisa Lilja on mukana kilpailussa PTS2-luokassa.

 Yleisurheilu: Kelaajiakin oli tutusti mukana juhannusviikon merkittävimmissä kotimaan kilpailuissa. Jyväskylässä Leo-Pekka Tähti (T54-luokassa 14,24) ja Henry Manni (T34-luokassa 16,29) pitivät parasta vauhtia. 400 metrille Tähti ei päässyt välineongelmien takia, Manni kelasi 53,39 voittaen kaikki T54-luokan haastajansakin. Kuortaneella Tähden voittoaika satasella oli 13,91 ja nelosella 58,11, Mannin 15,95 ja 53,60 sekä Amanda Kotajan 16,37 ja 1.01,71. Kuortaneella olivat mukana myös pyörätuolikeihäänheittäjät; parasta antia oli Marjaana Heikkisen kauden paras tulos 18,76 F34-luokassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit taipui syksyllä alkavien EM-karsintojen kenraaliharjoituksessaan Islannille 0-2.

Rugby: Suomen naisten 7-rugbyn maajoukkue ylsi maanosan kakkostasolla neljänneksi tänä kesänä. Rugby Europe Women’s Sevens Trophy pelattiin kahtena viikonlopputurnauksena, joista jälkimmäisessä Suomi voitti juhannuksena Lissabonissa pronssiottelussa Tshekin 14-12. Kokonaiskilpailun kaksi parasta nousi ensi vuodeksi ylimmälle tasolle ja lunasti paikan myös Euroopan olympiakarsintaan. Viime vuonna Suomen kokonaissijoitus samalla sarjatasolla oli kahdeksas, joten tämä kausi oli hyvä askel eteenpäin.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.