Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.06.2019 | Huippu-urheilu

Minsk 2019: Mira Potkonen varmisti Suomen ensimmäisen mitalin

Puolivälierävoitto valkovenäläisvastustajasta varmisti Mira Potkoselle jo mitalin Euroopan kisoista. Mitali on Suomen joukkueen ensimmäinen Minskistä.

Potkonen ei jättänyt epäilyksille minkäänlaista sijaa nyrkkeilyn 60-kiloisten puolivälierässään Valko-Venäjän Ala Jarshevitshia vastaan. Vastustajalle laskettiin lukua peräti kolme kertaa ottelun aikana, kun Potkosen terävät osumat löysivät kohteensa. Tuomaripäätös oli yksimielinen.

– Oli ihan vauhdikasta, vaikka taktiikkana oli, että en lähde hosumaan ja häsläämään alussa. Maltti täytyi pitää. Osumani tuntuivat ainakin itsestäni painavilta, ja luultavasti ne myös näyttivät siltä tuomareille, Potkonen totesi.

Voitto varmisti Rion olympiapronssimitalistille mitalin Minskistä. Mitalin väri selviää vasta myöhemmin. Seuraava haaste on perjantain välierä Venäjän Anastasia Beliakovaa vastaan.

Elina Gustafssonin turnaus 69-kiloisissa jäi yhteen otteluun. Irlannin Grainne Walsh eteni puolivälierästä välieriin yksimielisellä tuomaripäätöksellä.

Kurki toi pistesijan pienoiskivääristä

Juho Kurki riemastutti ampumapaikalla selviytymällä loppukilpailuun pienoiskiväärin asentokilpailussa. Kurki selvitti karsinnan kahdeksanneksi parhaalla tuloksella (1173). Kun finaaliin selviytyi mukaan viisi jo aiemmin olympiapaikan lunastanutta miestä, Kurki kamppaili yhdestä olympiapaikasta Valko-Venäjän Juri Sherbatsevitshia ja Ukrainan Sergei Kulishia vastaan.

Kurki oli polvi- ja makuuasentojen jälkeen finaalin neljäntenä, mutta pystyasennosta Kurki ei onnistunut aivan yhtä hyvin. Kankaanpään Ampumaurheilijoiden mies sijoittui kovatasoisen finaalin kahdeksanneksi tuloksella 404,0. Tokion maapaikka lähti Valko-Venäjälle, hopeaa saavuttaneelle Sherbatsevitshille.

– Olen hyvillä fiiliksillä tällä hetkellä, koska tavoitteena ollut finaalipaikka tuli, Kurki myhäili kilpailun jälkeen.

– Valkovenäläinen veti niin kovaa, että olympiapaikka kuului hänelle. Kyllähän se paikka minullakin oli koko ajan takaraivossa. Ei finaali huono ollut, kymppi ei vaan meinannut löytyä.

Takanen ja Heinonen iskuasemissa skeetissä

Miesten ja naisten skeet-ammunnassa ammuttiin peruskilpailun ensimmäiset kolme sarjaa. Tommi Takanen johti koko kilpailua kahden sarjan jälkeen 49 osumalla, mutta kolmannen sarjan tulos (22) pudotti sijoituksen 16:nneksi tuloksella 71.Oskari Kössin (23:s) avauspäivän tulos 68 (23+22+23) jätti paljon kirittävää toiseen päivään, sillä finaaliraja on tällä hetkellä 73 kiekossa.

Naisten puolella Marjut Heinonen on avauspäivän jälkeen 12:ntena 67 rikotulla kiekolla. Avaussarjaan rikkomatta jäi vain yksi kiekko, kahdessa jälkimmäisessä tulokset olivat 21 ja 22. Heinonen on vain kiekon päässä tämän hetken finaalirajasta.

Taru Kuoppa lähti tavoittelemaan paitsi mitaleita myös maapaikkaa Tokion olympiakisoihin naisten tähtäinjousen ratkaisukierroksilta. Matka tyssäsi neljännesvälierään, jossa Venäjän Anna Balsukova oli parempi pistein 6-0. Kuopan sijoitus kilpailussa oli näin ollen jaettu yhdeksäs. Maapaikan nappasi Hollannin Ana Gabriela Bayardo Chan.

Kaikki sulkapalloilijat jatkoon

Alkulohkot olivat suomalaisittain menestys sulkapallossa. Airi Mikkelä varmisti paikkansa 16 parhaan pudotuspelikaaviossa lyömällä alkulohkonsa päätöskierroksella Irlannin Rachael Darragh’n (maailmanranking-209) erin 2-0 (21-16, 21-19). Mikkelän seuraava koitos on torstaina.

Anton Kaisti ja Oskari Larkimo hoitivat oman jatkopaikkansa myöhäisottelussa, jossa vastassa oli norjalaispari Carl Christian Mork ja Sturla Flaaten Jörgensen. Kaisti ja Larkimo ottivat voiton erin 2-0 (21-17, 22-20) ja lunastivat paikkansa puolivälieriin, jotka ovat niin ikään ohjelmassa torstaina.

Eetu Heino taipui alkulohkonsa finaalissa Israelin Misha Zilbermanille (maailmanranking-42) erin 0-2 (16-21, 17-21). 30-vuotias Heino oli varmistanut jatkopaikkansa jo aiemmin, joten hänenkin turnauksensa jatkuu torstaina neljännesvälierillä.

Eetun sukunimikaima Jere Heino taipui vapaapainin 125-kiloisten keräilyottelussaan Romanian Rares Chintoanille pistein 1-5. Voitto ottelusta olisi vienyt porilaispainijan sarjan pronssiotteluun.

Netta Malinen ei selviytynyt jatkoon ratamelonnan yksikön 200 metrin alkueristä. Aika 47,041 riitti Malisen erässä kahdeksanteen sijaan, kun seitsemän parasta lunasti jatkopaikan.

Torstaina tositoimissa 13 suomalaista

09.00 ammunta, M & N skeet, karsinta: Marjut Heinonen, Oskari Kössi, Tommi Takanen (naisten finaali klo 16.45, miesten finaali klo 18.00).

09.15 ammunta, N pienoiskivääri 50m asentokilpailu, karsinta: Emmi Hyrkäs, Jenni Kuisma (finaali klo 13.00).

10.00 melonta, N K1 500m, B-finaali: Pauliina Polet.

13.00 telinevoimistelu, karsinta: Oskar Kirmes, Emil Soravuo.

13.35 sulkapallo, N kaksinpeli, 1. jatkokierros: Line Kjaersfeldt Hoejmark (DEN) – Airi Mikkelä.

14.00 sulkapallo, M kaksinpeli, 1. jatkokierros: Vladimir Malkov (RUS) –  Eetu Heino.

16.00 melonta, K1 5000m, finaali: Netta Malinen.

16.30 melonta, K1 5000m, finaali: Miika Nykänen.

17.45 sulkapallo, M nelinpeli, puolivälierä: Kaisti / Larkimo – Langridge / Ellis (GBR).

Kilpailujen aikataulu ja tulospalvelu

Suomen Olympiakomitean kisasivut