Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.07.2019 | Huippu-urheilu

Kesäkuun urheilijanosto: Huuhkajat liitää myötätuulessa – ”Vahva luottamus, että pystymme toteuttamaan sukupolvien unelman”

Huuhkajat lähtee loistavista asetelmista jatkamaan EM-karsintoja syksyllä. Päävalmentaja Markku Kanervalla riittää luottamusta, että hänen joukkueensa yltää historialliseen EM-lopputurnauspaikkaan.

Italiaa vastaan tuli EM-karsintojen alkuun tappio vieraissa, mutta sen jälkeen Suomen jalkapallomaajoukkue on liihottanut myötätuulessa. Armenia ja Liechtenstein kaatuivat vieraissa, Bosnia-Hertsegovina puolestaan kotona – kaikki lähes vakioitunein maalein 2-0.

– Hyvä maku on jäänyt. Emme ole vielä edes puolessavälissä, mutta aikataulussa olemme. Olin budjetoinut, että meillä voisi hyvinkin olla yhdeksän pistettä tässä vaiheessa. Tietenkin sekin on auttanut, että muut maat ovat pelanneet vähän ristiin. Paljon on kuitenkin keskinäisiä pelejä jäljelläkin, ja meillä muun muassa vaikeat vierasottelut Kreikassa ja Bosnia-Hetsegovinassa. Mutta, Huuhkajat on tällä hetkellä hyvässä lennossa, päävalmentaja Markku Kanerva myhäilee.

Huuhkajien otteista on jo syksyn 2018 Uefa Nations League -otteluista lähtien huokunut varmuus, rentous ja luotto omaan tekemiseen. Resepti on ollut hyvin samanlainen kuin Suomen jääkiekkomaajoukkueella kevään kultaisissa MM-kisoissa: sen, minkä joukkue kenties nimivahvuudessa häviää, joukkue on korvannut laadukkaalla yhteispelaamisella.

– Olemme puhuneet, että ilmapiiri täytyy saada tarpeeksi rennoksi, mutta samalla tiedostaen sen tekemisen tason, joka meidän on saavutettava, jotta voimme menestyä. Onnistumiset ja tulokset ruokkivat toisiaan, ja saimme niitä mukavasti jo syksyn Nations Leaguessa. Se on vain kasvattanut itseluottamusta. Senkin perusteella, millaisia lausuntoja pelaajat ovat antaneet ulospäin, fiilis ja usko omaan tekemiseemme on korkealla, Kanerva myöntää.

– Sitä minä yritän valmennusjohdon kanssa kovasti ruokkia. Meidän pelimme perustuu paljon myös pelitapaan ja ottelukohtaiseen pelisuunnitelmaan, mutta myös tiukkaan analyysiin vastustajan ja omasta pelaamisestamme. Sitä kautta saamme infoa pelaajille. Tämä on iso kokonaisuus, mutta tietenkin minua ilahduttaa tuon kaltaiset havainnot, joita on tullut monelta taholta. Jos meillä on tietty pelirohkeus, uskallus ja rentous kentällä, ja joukkuepelaaminen paistaa sieltä läpi, olemme saavuttaneet jo jotain.

Nuorten pelaajien esiinmarssi

Leimallista Kanervan valmennuskaudelle on ollut nuorten pelaajien esiinmarssi. Kun vaikkapa Glen Kamara on laitettu keskikentälle isoihin saappaisiin, hän on vastannut huutoon ja suorastaan ylittänyt odotukset.

Tuorein esimerkki on nuori Lasse Lappalainen. Hän sai mahdollisuuden näyttää tammikuun harjoitusmaaotteluissa Qatarissa, teki välittömän vaikutuksen Kanervaan, sai luottoa viimeisimmissä karsintapeleissä – ja pelasi erinomaisesti.

– Minulla ollut taipumusta ottaa nuoria pelaajia mukaan siinä vaiheessa, kun he näyttävät olevan valmiita syrjäyttämään vähän kokeneempia pelaajia. Sen näyttömahdollisuuden saaminen on hirveän tärkeä. Nuoret pelaajat ovat hyvin kantaneet vastuunsa. On hienoa, kun he tulevat ennakkoluulottomasti ryhmään mukaan ja suoriutuvat hyvin. Tietyille pelipaikoille on ihan hyvä kilpailutilanne, 55-vuotias päävalmentaja iloitsee.

– Rennompi ilmapiiri helpottaa nuorten pelaajien joukkueeseen tulemista. Ylimääräinen jännitys on poissa, kun he tulevat A-maajoukkueeseen. Sinne on ollut pelaajien mukaan helppo ja turvallinen tulla – silloin se varmaan näkyy myös kentällä tietynlaisena rentoutena.

Kun katsoo Huuhkajia vuonna 2019 ja vertaa vaikkapa kolmen vuoden taakse, ero jo pelkästään ruumiinkielessä on valtava. Joukkueen ajatusmaailmaa on saatu kuohittua perinpohjaisesti.

– Olen ollut mukana aikaisemmissa valmennustiimeissä, ja olen sitä asiaa itsekin miettinyt. Jos mietitään firmoja tai urheilujoukkueita, aika paljon johtajan persoonallisuus ja se, kuinka hän käsittelee joukkuettaan, luo sitä ilmapiiriä. Olen pyrkinyt omalla persoonallani ja myös valinnoillani tiiminjäsenten suhteen vaikuttamaan siihen, millaiset vuorovaikutussuhteet ryhmänjäsenten välillä on, Kanerva kertoo.

– Positiivisen kehityksen ilmapiirin luominen ei ole pelkästään minun hommani. Kaikilla on oma osansa – sitä olen aina painottanut. Tietenkin olen tehnyt tiettyjä toimenpiteitä, jos mietitään vaikka ryhmädynamiikan kehittymistä. Joka tapahtumassa on joku sellainen asia, jolla pyritään siihen vaikuttamaan. Ylipäätään olen pyrkinyt osallistamaan pelaajia; haluan lisätä koko ajan sitä omistajuutta pelaajien suuntaan.

”Vahva luottamus, että pystymme toteuttamaan sukupolvien unelman”

Kun muistetaan, että Huuhkajilla on Uefa Nations League -menestyksensä ansiosta olemassa vielä ylimääräinen väylä kesän 2020 EM-lopputurnaukseen varsinaisten karsintojen jälkeen, kaikkien urheiluihmisten huulilla pyörii kuuma kysymys: joko nyt?

Tilanteesta ei tee ainakaan vähemmän herkullista se, että kuudesta jäljellä olevasta ottelusta peräti neljä pelataan viime aikoina hurmioituneen kotiyleisön edessä. Italia näyttää olevan matkalla lohkovoittoon, mutta Kreikka, Bosnia-Hertsegovina ja Armenia on tarkoitus pitää selän takana syksyllä.

– Positiivisesti odotan syksyä. Se kahdestoista pelaaja on ollut tosi tärkeä kotipeleissämme. Toivottavasti pystymme pelaamaan samalla tasolla ja venymään, koska sitä se vaatii. Ainakin lohkon kakkossijasta tulee vielä tosi kova vääntö. Isoin toiveeni on, että pelaajat ovat kunnossa ja heillä on hyvä pelituntuma siinä vaiheessa, kun he maajoukkuetapahtumiin tulevat, aikanaan 55 A-maaottelua Suomen paidassa pelannut entinen puolustaja korostaa.

– Plus tietenkin se, mihin suuntaan pelimme on kehittymässä. Olemme painineet matkan varrella loukkaantumisten kanssa, mutta nuoremmatkin pelaajat ovat pystyneet näyttämään, että he kuuluvat tähän joukkueeseen. Laajuutta löytyy joukkueestamme. Erittäin mielenkiintoinen syksy on tulossa, ja meillä on vahva luottamus, että pystymme toteuttamaan sukupolvien unelman, eli menemään arvokisoihin.

Kuva: SPL / Jussi Eskola

Kuukauden urheilijanosto on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija tai joukkue, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle tai -joukkueelle sekä -suoritukselle kerrallaan.