Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.07.2019 | Huippu-urheilu

Sadalle talvilajien urheilijalle myönnettiin urheilija-apuraha – naiset ensimmäistä kertaa historiassa enemmistönä

Kaikkiaan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko myönsi verottomia urheilija-apurahoja talvilajien urheilijoille 880 000 euron edestä.

Naisten osuus ylitti historiallisesti 50 prosentin rajapyykin, kun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko myönsi verottomat urheilija-apurahat talviurheilijoille tiistaina. Sadasta urheilija-apurahan saaneesta urheilijasta 52 on naisia ja 48 miehiä. Kun otetaan huomioon myös alkuvuonna jaetut kesälajien apurahat, naisten osuus nousi 49,1 prosentista 50,2 prosenttiin (132 naista 263 apurahan saajasta).

Euromääräisesti naisten osuus oli 50,8 prosenttia kaikista urheilija-apurahoista jo vuosi sitten. Tämän vuoden jaossa naisten osuus nousi 51,9 prosenttiin.

Eduskunta lisäsi talousarviokäsittelyssä Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiin urheilija-apurahoihin 600 000 euroa vuodelle 2018 painottaen erityisesti nuorten urheilijoiden harjoittelumahdollisuuksien parantamista. Painotus näkyi myös apurahaluokissa, sillä pienintä apurahaa korotettiin vuodelle 2018 5 000 eurosta 6 000:een.

Urheilija-apurahan piiriin kuuluu tänä vuonna 263 (163 kesä- ja 100 talvilajien) urheilijaa. Eduskunnan myöntämän lisärahan merkitys on ollut suuri, sillä vielä kolme vuotta sitten urheilija-apuraha myönnettiin kaikkiaan 167 urheilijalle.

Erityisesti nuorten urheilijoiden määrässä ja myös prosenttiosuudessa on tapahtunut merkittävää kasvua. Vuonna 2016 talvilajien apurahaurheilijoista 22 oli sellaisia, jotka täyttivät apurahan myöntämisvuonna korkeintaan 22 vuotta. Vuonna 2017 määrä oli 27, vuonna 2018 41 ja nyt julkaistussa päätöksessä heitä oli jo 52.

Sama kehitys näkyy myös kesälajien puolella. Vuonna 2016 apurahan sai 31 alle 23-vuotiasta kesälajien urheilijaa. Tammikuussa julkaistussa päätöksessä heitä oli jo 58. Kesä- ja talvilajit yhteenlaskettuna alle 23-vuotiaiden urheilijoiden määrä on siis kolmessa vuodessa yli tuplaantunut – 53:sta 110:een.

Myös nuorten urheilijoiden saama prosenttiosuus urheilija-apurahoista on ollut kasvusuunnassa. Kun vuonna 2016 alle 23-vuotiaat urheilijat saivat kaikista urheilija-apurahoista 21,7 prosenttia, vuonna 2019 osuus on jo 33,7 prosenttia. Tiistaina julkaistussa talvilajien päätöksessä peräti 45 prosenttia kokonaissummasta meni vuonna 1997 tai myöhemmin syntyneille urheilijoille.

Toinen huomattava trendi on ollut joukkuelajien saaman osuuden kasvaminen. Joukkuelajien urheilijoista talvilajien apuraha myönnettiin vuonna 2016 yhdeksälle ja kesälajeissa 11 urheilijalle. Vuonna 2019 joukkuepelien urheilijamäärät olivat talvilajeissa (jääkiekko) 27 ja kesälajeissa (beach volley, jalkapallo, koripallo, lentopallo, maalipallo, salibandy ja rytminen voimistelu) 37. Joukkuepelien edustajien määrä apurahaurheilijoiden joukossa on siis kasvanut kolmessa vuodessa 12 prosentista 24,3 prosenttiin.

Tuore talvilajien apurahapäätös opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla.