Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.07.2019 | Huippu-urheilu

Baku 2019: Henna Ikola lähtee Bakuun tsemppaamaan Suomen nuoria urheilutähtiä

Bakun EYOF-kisoihin osallistuvilla mailla on joukkueessaan mukana tärkeä jäsen, josta ei liikoja puhuta. Hän on Young Ambassador, joka kokeneena kisakävijänä tsemppaa ja kannustaa joukkueensa urheilijoita. Yhdessä nämä lähettiläät 50 eri maasta järjestävät aktiviteetteja, joissa urheilijat voivat tutustua toisiinsa ja kansainväliseen urheiluperheeseen.  

 

Yksi Suomen EYOF-joukkueen jäsenistä on lumilautailija Henna Ikola. Hän on joukkueen Young Ambassador, joka on mukana tsemppaamassa nuoria urheilijoita. Ikolalle kisamatka Bakuun on jo kohdemaan puolesta eksoottinen elämys.

– Kesäkisat eivät ole itselleni millään lailla tuttu ympäristö. En ole ollut kovin paljoa lämpimissä maissa, viime kesänä olin ensimmäistä kertaa elämässäni rantalomalla, Ikola naurahtaa.

– Mutta olin totta kai heti valmis, kun tähän tehtävään pyydettiin. On kunnia-asia olla mukana, hän jatkaa.

Eri maiden lähettiläät yhdessä olympia-aatteen asialla

Young Ambassador -ohjelma on Euroopan olympiakomiteoiden luoma konsepti, jonka tarkoituksena on vahvistaa olympia-aatetta nuorten urheilijoiden parissa. Lähettiläät ovat EYOF-kisoissa tai nuorten olympialaisissa kisanneita urheilijoita tai muuten olympismin arvoista innostuneita alle 25-vuotiaita nuoria.

Käytännössä EYOF-kisojen lähettiläät eri maista järjestävät yhdessä esimerkiksi ohjelmaa ja aktiviteetteja, joissa eri maiden nuoret voivat tavata toisiaan. Tavoitteena on tutustuttaa nuoria kansainväliseen urheiluyhteisöön ja rohkaista heitä ystävystymään yli kulttuuri- ja lajirajojen.

Ettei kenelläkään olisi tylsää

Ikolalla on itsellään kokemusta monilajisista kisoista muutaman vuoden takaa. Hän oli mukana Suomen joukkueessa nuorten olympialaisissa Lillehammerissa 2016.

– Lillehammerin joukkueessa oli myös urheilijalähettiläs, beach volley -pelaaja Santeri Sirén. Minulle jäi hänen tekemisistään positiivinen kuva. Hän oli tosi kannustava ja otti kaikki hyvin huomioon. Koko konsepti on hyvä, pitkän kisareissun aikana on kiva, että on välillä muutakin ajateltavaa. Silloin ei ehdi jännittää omaa suoritustakaan niin paljoa. Hyvä tavoite itselleni olisi, ettei kenelläkään olisi tylsää, Ikola kuvailee.

– Roolini on olla kummina nuorille urheilijoille. Tsemppaan ja rohkaisen heitä ja hypetän suorituksia ja muita siistejä juttuja kisoissa, hän kuvailee tehtäväänsä.

Monilajiset kisat ovat Ikolan mukaan uusi ja erilainen kokemus urheilijoille, ja hän kannustaakin heitä tutustumaan myös muihin kuin oman lajinsa urheilijoihin. Myös itselle vieraampien lajien ja kisasuoritusten seuraaminen tuo paljon lisää omaan kisakokemukseen.

– Kannattaa olla avoin uusille jutuille, silloin saa enemmän irti myös omasta kisamatkasta, Ikola rohkaisee.

 

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien (EYOF) kesäkisat järjestetään Azerbaidžanin Bakussa 21.-27.7.2019. Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14-18 -vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Bakun kesäkisoissa on mukana noin 3000 nuorta urheilijaa 50 eri maasta. Suomen joukkueessa on 65 urheilijaa kuudessa eri lajissa: yleisurheilussa, uinnissa, telinevoimistelussa, painissa, judossa ja pyöräilyssä. Suomi on joukkueellaan yksi suurimmista mukana olevista maista.

Kilpailujen kotisivut: https://eyofbaku2019.com/

Kilpailut Olympiakomitean sivuilla: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/kisat/eyof-kisat/baku-2019/