Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.07.2019 | Huippu-urheilu

Napoli 2019: Purjehtijat toivat Suomelle historian kolmannentoista kesäuniversiadikullan

Oskari Muhonen, Catharina Sandman, Cecilia Sandman ja Alexander Grönblom purjehtivat Suomelle universiadikultaa perjantaina Napolissa. RS21-purjehduksessa suomalaisvenekunta oli finaalipäivänä suorastaan ylivoimainen napaten historiamme kolmannentoista kesäuniversiadien kultamitalin. Samalla purjehdusmitali oli historian ensimmäinen.

Venekunta lähti finaalipäivään alkukilpailun jälkeen kakkospaikalta. Heti ensimmäisessä neljästä finaalilähdöstä Suomi otti voiton ja samalla pahimmat kilpakumppanit jäivät heikoille sijoituksille. Tästä päivä rakentui erinomaisesti ja lopulta Suomen sijoitukset olivat finaalilähdöissä upeasti 1-1-2-1.

Loppupisteissä Suomella oli seitsemän sijoituspistettä, Itävalta sai lopulta hopeaa 14:llä pisteellä ja Singapore pronssia 17:llä pisteellä.

RS21-luokassa purjehdittiin järjestäjien veneillä ensin neljän päivän alkukilpailu ja lopuksi perjantainen finaali. Veneissä oli jonkinlaisia eroja ja Suomella kävi valmentaja Vili Kaijansinkon mukaan finaalipäivään tässä suhteessa myös hyvä tuuri.

Oskari Muhonen oli ylpeä venekunnasta ja koko viikon suorituksessa hymyillen auringon kanssa kilpaa Napolin purjehdusklubilla.

– Aloitimme viikon todella hyvin. Kolmospäivä oli vähän vaikeampi puuskittaisessa tuulessa ja lopulta pääsimme kakkospaikalta finaaliin. Viimeinen päivä oli tosi hyvä: hyvät lähdöt ja pääsimme ajamaan aina hyvää linjaa hyvillä vauhdeilla.

– Mehän ei olla treenattu kauheasti yhdessä. Hyvin tämä meni kaikkiaan, mutta totta kai pieniä säätöjä tuli väliin. Se kuuluu lajiin. Hitsauduimme hyvin yhteen viikon aikana.

Valmentaja Vili Kaijansinkko kehui viikkoa monellakin tapaa:

– Kun kasasimme tämän porukan, niin emme ottaneet neljää sanotaanko parasta yksilöpurjehtijaa, vaan rakensimme hyvän tiimin. Oskari Muhonen oli kipparina kokeneimpana purjehtijana ja pinnamiehenä, Alexander Grönblom otettiin taktikoksi ja Sandmanin sisarukset keulaan paljon yhdessä purjehtineina. Dynamiikka toimi ja oli todella tärkeää.

– Venevauhti oli koko ajan vastatuulella varsin hyvää ja myötätuulella pystyimme parantamaan koko viikon. Vaikeista päivistäkin selvittiin pienten hankaluuksien kautta. Tänään oli rentoa tekemistä ja päästiin reunoista hyödyntään hyvin venevauhtia vastatuuliosuuksilla.

Suomen kesäuniversiadien kultamitalistit kautta aikojen:

2019 Napoli: Purjehdus RS21 (Oskari Muhonen, Catharina Sandman, Cecilia Sandman, Alexander Grönblom)

2017 Taipei: Ari-Pekka Liukkonen, Uinti, 50 m vapaauinti

2007 Bangkok: Johanna Manninen, Yleisurheilu, 100 m

2007 Bangkok: 4 x 100 m viesti, Yleisurheilu (Heidi Hannula. Sari Keskitalo, Ilona Ranta, Johanna Manninen)

1993 Buffalo: Vesa Keso, Soutu

1991 Sheffield: Sari Essayah, Kävely, 10 km

1989 Duisburg : Ari Suhonen, Yleisurheilu, 800 m

1975 Rooma: Markku Tuokko, Yleisurheilu, kiekonheitto

1975 Rooma: Pirjo Häggman, Yleisurheilu, 200 m

1975 Rooma: Pirjo Häggman, Yleisurheilu, 400 m

1973 Moskova: Mona-Lisa Pursiainen, Yleisurheilu, 100 m

1973 Moskova: Mona-Lisa Pursiainen, Yleisurheilu, 200 m

1967 Tokio: Jouko Kuha, Yleisurheilu, 3000 m estejuoksu