22.07.2019 | Huippu-urheilu

Baku 2019: Toisena kisapäivänä itsensä ylityksiä ja finaalipaikkoja

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien (EYOF) toinen kisapäivä tarjosi suomalaisittain paljon onnistumisia. Ennätyksiä tehtailtiin niin uinnissa kuin yleisurheilussakin.

Aamupäivällä Bakun kisa-altaassa itsensä finaaliin ui 400 metrin vapaauinnissa Lassi Haimi uudella huikealla ennätyksellään 3:58,27. Illan finaalissa Haimi pisti ennätyksen uusiksi toistamiseen ja lopullinen sijoitus oli seitsemäs ajalla 3:57,59. Haimi hätyyttelee ajallaan kovimpia kotimaisia tilastoaikoja jopa aikuisten sarjassa.

Aika on kautta aikojen kovimpia suomalaistuloksia myös aikuisten sarjassa.

– Kisa meni hyvin, tuli oma ennätys. Sitä lähdettiin hakemaan ja se oli tänään tärkeintä. Oli kiva kisata täällä, oli tosi hyvä kokemus, kertoi Haimi alkuerien jälkeen avausmatkastaan.

Semifinaaleihin kauhoivat aamupäivällä myös Aku Kaila 100 metrin selkäuinnissa, Alina Antila 200 metrin selkäuinnissa ja Lotta Pälsi 200 metrin perhosessa. Illan semifinaaleissa Kaila ui omalla ennätysajallaan 58,86 sijalle 12. Alina Antila ui semifinaalissa 200 metrin selkäuinnissa ajan 2:28,32 ja Lotta Pälsi 200 metrin perhosuinnissa 2:21,48.

Myös muilla suomalaisilla oli onnistunut tulospäivä. Lähes kaikki onnistuivat parantamaan henkilökohtaisia tilastoaikojaan.

Eucabeth Kivikangas kuulantyöntöfinaaliin lähes metrin tulosparannuksella

Yleisurheilukentällä nähtiin huima tulosparannus, kun Eucabeth Kivikangas paransi ennätystään lähes metrillä työntäen tuloksen 15,96. Hän eteni tuloksellaan huomiseen finaaliin. Päivän toinen finaalipaikan napannut oli Johanna Kylmänen, joka juoksi 100 metrillä ajan 11,92 ollen alkuerien neljäs. Myös Jerry Jokinen onnistui hienosti 10 kilometrin kävelyssä ollen viides.

– Jo tänne pääseminen oli minulle yllätys ja päätin, että hyödynnän tilaisuuden täysillä. Kolmannella työnnöllä sitten näin, että 16 metrin viiva pölähti, enkä ollut uskoa silmiäni. Huomiseen finaaliin lähden hyvillä fiiliksillä. Olen ylittänyt jo omat odotukseni, nyt voi nauttia kisasta, iloitsi Kivikangas.

Ala-Ranta keräilyeriin painissa

Painissa Jutta Ala-Rantaa vastaan asettui alle 46-kiloisten sarjassa ensimmäisessä ottelussa isäntämaan Azerbaidžanin Gultakin Shirinova. Ottelu päättyi Shirinovan voittoon 7-4. Ala-Ranta eteni keräilyerien kautta jatkoon, mutta hävisi toisen ottelunsa Valko-Venäjän Tatsiana Pertsavaa vastaan 5-0.

– Ihan hyvin meni kisa, mutta jäi harmittamaan, ettei tullut voittoja. Ekassa matsissa vastustaja hyytyi aika nopeasti ja sain hyviä paikkoja. Onnistuin taakse kierrossa ja jalkarullissa, mutta se ei valitettavasti riittänyt voittoon, analysoi Ala-Ranta.

Poikien kreikkalais-roomalaisessa painissa alle 48-kiloisissa painineen Tuukka Peltokankaan ottelu päättyi tappioon Saksan Noah Englichiä vastaan 5-0. Alle 60-kiloisissa Nestori Mannila hävisi Romanian Igor-Andrei Botezille 4-2.

EYOF-kisojen kolmantena kisapäivänä suomalaisittain paljon jännitettävää

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalien (EYOF) kilpailutapahtumat jatkuvat suomalaisittain hyvissä merkeissä tiistaina 23.7., kun yleisurheilussa nähdään joukko finaaleja. Aituri Aada Aho joutuu jättämään huomisen 400 metrin aitajuoksun väliin selkäkipuoireen vuoksi. Hän keskittyy perjantaina juostavaan nk. ruotsalaisviestiin, jossa juoksee 400 metrin osuuden. Myös uimarit jatkavat kisaurakkaansa ja henkilökohtaisten matkojen lisäksi uidaan myös sekajoukkueviestit. Huomenna alkavat myös telinevoimistelun joukkuekilpailu sekä otteluiden telinekarsinnat. Pyöräilyssä ajetaan tyttöjen ja poikien aika-ajot.

200 m sekauinti Aleksi Koprinen
4 x 100 m sekajoukkueviesti Lassi Haimi, Danil Seksenov, Helmi Jouhten, Jenna Pulkkinen

10:30-13:30
-53 kg, -57 kg vapaapaini Aliisa Tuomi (-53), Alisa Pauna (-57)
-65 kg kreikkalais-roomalainen paini Kasperi Kauhanen
-51 kg, -65 kg vapaapaini Niko Hyvönen (-51), Miko Elkala (-65)
16:00-19:00 Finaalit

Yhteystiedot:

Joukkueen johtaja Sari Rimpiläinen, 040 627 6117, sari.rimpilainen@olympiakomitea.fi
Joukkueen tiedottaja Mari Lohisalo, 040 767 9925, mari.lohisalo@olympiakomitea.fi
Olympiakomitean viestintäpäällikkö Mika Noronen, 040 504 8714, mika.noronen@olympiakomitea.fi (kotimaassa)

Olympiakomitean kisasivut

Kisajärjestäjien sivut ja tulospalvelu

Kisatapahtuminen live stream (niissä lajeissa, joissa kisajärjestäjä sen tarjoaa)

Suomen joukkueen tunnelmia, uutisia ja tuloksia kerrotaan seuraavissa kanavissa, joista ne ovat vapaasti lainattavissa journalistisiin tarkoituksiin:

Internet: Olympiakomitean Baku 2019 -uutiset