Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.07.2019 | Huippu-urheilu

Baku 2019: Olympiafestivaalit onnistuneesti päätökseen

Suomen EYOF-joukkue onnistui erinomaisesti eilen päättyneillä Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla. Kotiin tuomisina Suomen joukkueella oli 6 mitalia ja 16 pistesijaa sekä paljon kisakokemusta ja festivaalitunnelmaa.

– On aivan upeaa, että saatiin näin monta mitalia ja niiden lisäksi lukuisa määrä pistesijoja sekä henkilökohtaisia ennätyksiä. Urheilijat venyivät todella hienoihin suorituksiin niin altaassa, kentällä kuin matollakin. Suurimmalla osalla joukkueeseen pääsyn valintakriteerit täyttyivät ehdottomasti, hehkuttaa joukkueen johtaja Sari Rimpiläinen.

Rimpiläinen näkee kisat tärkeänä osana urheilijan polkua ja muistuttaa pitkäjänteisen valmistautumisen ja monilajisen arvokisakokemuksen merkityksestä.

– Nämä kokemukset luovat hyvän pohjan menestykselle aikuisten arvokisoissa. On hyvä, että nuoret urheilijat oppivat myös kisaprosessit. Olympiakomitean valmistelemista joukkueista EYOF-joukkue on nuorelle urheilijalle, kuten myös valmentajalle, usein ensimmäinen kosketus monilajisiin kisatapahtumiin ja on tärkeää, että kaikki osa-alueet toimivat samoin kuin vaikkapa olympialaisiin valmistauduttaessa. Tavoitteet eivät tietenkään ole samat, mutta prosessien on oltava yhtenäiset ja yhtä laadukkaat, jotta voi keskittyä olennaiseen.

Ennakkoleiri tärkeä osa kisoihin valmistautumista

Nuorten EYOF-joukkue kokoontui kolmen päivän viimeistelyleirille Slovakian Šamoríniin. Leirin tavoitteena oli paitsi viimeistellä kisakuntoa, myös ennen kaikkea tutustua muihin joukkueen jäseniin ja hioutua yhteen joukkueena.

– Leiristä jäi hyvät kokemukset. On tärkeää, että urheilija tuntee olonsa kotoisaksi ja voi olla oma itsensä. Se auttaa häntä myös parempaan suoritukseen. Muutaman päivän tutustuminen ennen kisatapahtumaa oli erinomaisen hyvä tapa luoda yhteishenkeä, toteaa Rimpiläinen.

– Työstimme tälle joukkueelle myös yhteiset arvot. Urheilijoiden ja valmentajien mukaan joukkueemme oli ystävällinen, kunnioittava, kannustava, tasa-arvoinen ja innostava. Johtolauseena oli: ”Edustamme Suomea ilolla ja ylpeydellä ja pyrimme yhdessä hyviin tuloksiin”. Tämä porukka todella oli arvojensa mukainen. Meillä oli aivan upea joukkuehenki ja kaikki kannustivat toisiaan huolimatta siitä, miten oma kisa meni. Urheilijat olivat vapautuneita, avoimia ja välittömiä – aivan upeita nuoria.

– Lajijohdolle ja valmentajille myös iso kiitos! He ovat onnistuneesti keskittyneet olennaiseen ja saaneet urheilijat ja itsensä tsempattua parhaimmilleen. Myös taustajoukoissa yhteistyö toimi ja isot linjat saatiin hienosti varmistettua. Kaikki hoitivat hyvällä fiiliksellä omaa tonttiaan niin, että joukkue sai tehdä parhaansa, kiittää Rimpiläinen.

Intoa ja energiaa urheilijan polulle

Judossa ja uinnissa nuorten olympiavalmentajana toimivat Otto Favén ja Simo Karvinen näkevät EYOF-kisat tärkeintä etappeina urheilijan polulla.

– Nuorille urheilijoille tämä on ainutlaatuinen kokemus, joka valmistaa tulevaisuuteen ja niihin hetkiin, kun saatetaan päästä oikeisiin olympialaisiin. Monilajinen, iso kilpailutapahtuma antaa heille tässä vaiheessa pohjaa, joka auttaa myöhemmin niin, ettei tulevissa kisoissa kaikki aika mene orientoitumiseen, pohtii Favén.

– Tärkeää on myös se, että opitaan toimimaan yhtenä joukkueena, jolla on yhteiset arvot muiden lajien kanssa ja saadaan kokemusta myös muista urheilulajeista. Ehkä isoin juttu urheilijoille on se, että näistä kisoista saa lisää energiaa jatkaa kohti aikuishuippu-urheilua, hän jatkaa.

Valmentajalle kisat tarjoavat näköalapaikan päästä vertaamaan omien suojattien tasoa kansainvälisiin kilpakumppaneihin verrattuna. Myös verkostojen luominen ja keskustelut muiden lajien valmentajien kanssa antavat lisää pääomaa omaan tekemiseen.

– Valmentajat saavat täällä kokemusta kentästä, jolla kilpaillaan. Valmennuksellisesti on todella tärkeää, että pystytään näkemään millaisilla ominaisuuksilla varustetut urheilijat pärjäävät täällä. Jotta päästään tälle tasolle, on oltava pitkän tähtäimen suunnitelma, pelkkä kausisuunnittelu ei riitä. Urheilijoille tämä on hyvä paikka testata, onko huippu-urheilu ja kilpaileminen tällä tasolla se oma juttu, sanoo Karvinen.

– Meillä uinnissa selkiytettiin valintajärjestelmää niin, että saimme useamman kuukauden aikaan valmistautua ja pitää huolta urheilua edistävistä asioista. Ne ovat pieniä asioita, mutta kokonaisuus ratkaisee. Uskon, että se on syy, miksi uimareilla meni täällä niin hyvin. Kaikki olivat myös sitoutuneita ja tekivät tinkimättömästi työtä kokonaisuuden eteen, jatkaa Karvinen.

– Tällaiset kisat ovat erilaisia kuin oman lajin arvokilpailut ja myös valmentajat saavat erilaista kokemusta. Muiden lajien valmentajien kanssa käytävät keskustelut ovat antoisia, joka kerta niistä saa jotain uutta myös itselleen. Kertaakaan en ole reissulta tullut ilman jotain uutta oppia tai näkemystä, kiteyttää Favén.

Bakun olympiafestivaalit olivat tänä vuonna viides kisatapahtuma, johon Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on valmistellut ja lähettänyt joukkueen. Bakun olympiafestivaalien lisäksi Suomea on edustanut joukkue EYOF-talvikisoissa Sarajevossa, Universiadeissa talvella ja kesällä, sekä Euroopan kisoissa kesäkuussa Minskissä.

 

Suomalaisurheilijoiden sijoitukset EYOF-kisoissa Bakussa:

1. Saga Vanninen, 7-ottelu
1. Silja Kosonen, moukarinheitto
2. Juho Alasaari, seiväshyppy
2. Vivian Suominen, keihäänheitto
2. Johanna Kylmänen, 100 m juoksu
3. Nea Lento, pituushyppy
4. Moona Korkealaakso, 3000 m juoksu
4. Eemil Porvari, keihäänheitto
4. Pinja Kotinurmi, 2000 m esteet
4. Santtu Heikkinen, 2000 m esteet
5. Nea Lento, kolmiloikka
5. Kasperi Kauhanen, paini
5. Jerry Jokinen, kilpakävely
5. Petra Ansaranta, uinti
6. Lassi Haimi, uinti
6. Aleksi Koprinen, uinti
6. Tanja Kokkonen, 100 m aitajuoksu
7. Niilo Mustalahti, 200 m juoksu
7. Lassi Haimi, uinti
8. Heta Veikkola, kilpakävely
8. Suomen joukkue (4 x 100 m vapaauinti, pojat)
8. Patricia Kellgren, kiekonheitto
9. Alisa Virtanen, 800 m juoksu
9. Lari Tumanoff, uinti
9. Suomen sekajoukkue (uinti)
9. Silja Andersson, seiväshyppy
9. Jutta Ala-Ranta, paini
9. Tuukka Peltokangas, paini
10. Lotta Vahe, judo
10. Roni Nevalainen, paini
10. Niko Hyvönen, paini
10. Suomen joukkue, ruotsalaisviesti, tytöt
11. Lotta Putkiranta, korkeushyppy
11. Johanna Kylmänen, 400 m juoksu
12. Aku Kaila, uinti
12. Suomen joukkue, ruotsalaisviesti, pojat
12. Arttu Härkönen, moukarinheitto
12. Miika Lahtonen, kuulantyöntö
12. Eucabeth Kivikangas, kuulantyöntö
12. Jonatan Kinnunen, kolmiloikka
12. Eino Vuori, 100 m juoksu
12. Alexander Björkgren, 110 m aitajuoksu
12. Petra Ansaranta, uinti
12. Petra Ansaranta, uinti
12. Anna Pursiainen, 200 m juoksu
13. Miika Lahtonen, kiekonheitto
13. Ville Toivonen, 10-ottelu
13. Lotta Pälsi, uinti
13. Lotta Pälsi, uinti
14. Akseli Erkkola, paini
14. Alisa Pauna, paini
15. Nestori Mannila, paini
15. Aleksi Koprinen, uinti
15. Miko Elkala, paini
16. Alina Antila, uinti
16. Petra Ansaranta, uinti
16. Aino Hinkka, uinti
17. Pihla Salonen, judo
17. Erika Vauhkonen, judo
17. Aliisa Tuomi, paini
17. Jonatan Kinnunen, pituushyppy
19. Lari Tumanoff, uinti
20. Aino Hinkka, uinti
22. Lassi Haimi, uinti
23. Alina Aintila, uinti
23. Lari Tumanoff, uinti
24. Aku Kaila, uinti
27. Helmi Jouhten, uinti
29. Jenna Pulkkinen, uinti
30. Dina Sadojevic Jelacik, uinti
30. Danil Seksenov, uinti
30. Aino Hinkka, uinti
32. Danil Seksenov, uinti
32. Jenna Pulkkinen, uinti
32. Lotta Pälsi, uinti
33. Wilma Aintila, pyöräily
34. Danil Seksenov, uinti
34. Aleksi Koprinen, uinti
35. Wilma Aintila, pyöräily
41. Irene Mäkilä, uinti
41. Malla Montell, telinevoimistelu
41. Axel Källberg, pyöräily
47. Tomas Niemi, pyöräily
52. Leevi Kervinen, pyöräily
57. Akseli Karsikas, telinevoimistelu
64. Antti Varjolaakso, telinevoimistelu
66. Ilona Kossila, telinevoimistelu
68. Niila Sinivuori, telinevoimistelu
69. Axel Källberg, pyöräily
82. Tomas Niemi, pyöräily

Olympiakomitean kisasivut

Olympiakomitean Baku 2019 -uutiset