Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.08.2019 | Olympiakomitea

Sami Jauhojärven ja Minttu Tuomisen urheilijatarinat motivoivat nuoria eteenpäin lajiensa parissa

Maastohiihtäjä Sami Jauhojärvi ja jääkiekkoilija Minttu Tuominen kertoivat omat urheilijatarinansa kahdellekymmenelle 13–15-vuotiaalle nuorelle Olympiakomitean ja Bridgestonen järjestämässä Sporttipäivässä. Silmät ja korvat tarkkana seuranneille nuorille heitettiin kolme tärkeää porkkanaa: ole utelias, harjoittele myös omalla ajalla ja tunnista omat vahvuudet.

Minttu Tuomisen matka vei jääkiekon pariin erilaisten lajikokeilujen jälkeen.

– Nuoresta lähtien tein myös omatoimisia treenejä, jotta kehittyisin enemmän. Eivät ne silloin treeneiltä tuntuneet, vaan enemmänkin kivalta leikiltä, mutta joka päivä harjoittelin laukaisuja. Isä ja äiti kävivät välillä aina videokuvaamassa, miten vedot lähtivät.

Nuorena tyttönä Tuomisen esikuvana toimi jääkiekkoilija Saku Koivu. Hän oli Leijonien johtaja ja pelasi silloin samalla pelipaikalla kuin Tuominenkin.

– Toinen vahva esikuva on ollut jääkiekkoilija Saara Tuominen (nyk. Niemi). Hän valikoitui esikuvaksi enemmänkin saman sukunimen takia.

Tuomisen omatoiminen harjoittelu ja tahto kehittyä yhä enemmän veivät hänet opiskelemaan rapakon taakse Yhdysvaltoihin. Samalla myös tavoitteet nousivat.

– Yliopistovuosina laitoin tavoitteekseni Vancouverin olympialaiset. Se todellakin kannatti, sillä puhelin soi eräänä päivänä ja sain kutsun olympiajoukkueeseen.

Ensimmäisissä olympialaisissa Tuomiselle ei peliaikaa kovin paljon kertynyt, mutta seuraavissa sitäkin enemmän.

– Olympiapronssi tuli edellisistä olympialaisista ja tänä vuonna kotikisoista MM-hopeaa. Mahtavia kokemuksia! Se fiilis olympiakylässä ja oman joukkueen kanssa… Sitä ei vaan saa mistään muualta, joten Pekingin olympialaiset siintävät tulevaisuudessa.

Tuominen on hieno esimerkki urheilijasta, joka on oma-aloitteisesti panostanut omalla ajallaan omatoimiseen harjoitteluun. Siitä nousi myös vinkit Sporttipäivän nuorille:

– Mieti mitä voit oppia epäonnistumisista. Mieti onnistumisen tunteita. Mieti mitä voit saavuttaa seuraavaksi.

”Uteliaisuus vie menestykseen”

Sami Jauhojärvi kertoi jo 6-vuotiaana, että hänestä tulee isona hiihtäjä. Eteenpäin potki pienestä pitäen ollut voimakas kilpailuvietti.

– Koulussa oli ”hiihtohulluja” opettajia, joten liikuntatuntien lisäksi hiihdettiin myös kaikki välitunnit.

– Tykkäsin tehdä kaikkea yksin, joten minulle oli helppoa treenatakin yksin. Isä varoitteli nuorempana menemästä liian koville hiihtolenkeille, mutta menin silti. Ensimmäisellä kerralla tuli sitten itku puolivälissä pitkää ylämäkeä, mutta onneksi sieltä pääsi helposti alas.

Esikuva löytyi naapurikunnasta, jossa asui hiihtäjä Jari Isometsä.

– Hän oli minulle uuden tulemisen symboli ja menestyjä niin maailmancupissa kuin arvokisoissakin.

Jauhojärvi pääsi 23-vuotiaana kiertämään maailmancupin kilpailuja ja sai ensimmäisen ”oikean” valmentajan, Reijo Jylhän. Yhteistyöllä hiihtäjästä hiottiin huippu-urheilija ja työ tuotti tulosta. Pari vuotta myöhemmin Torinon olympialaisissa 15 kilometriltä (p) tuli yhdeksäs sija.

– Uteliaisuus vie menestykseen. En keksinyt missään vaiheessa pyörää uudestaan, vaan seurasin mitä muut maailmalla tekevät.

Jauhojärvi kehotti Sporttipäivän nuoria miettimään omia vahvuuksiaan.

– Vahvistakaa omia vahvuuksianne ja kehittäkää heikkouksianne, mutta muistakaa: älkää koskaan laittako heikkouksiinne enempää aikaa kuin omiin vahvuuksiinne. Ja olkaa uteliaita! Kysykää seuraltanne tai valmentajaltanne mitä pitäisi tehdä ja seuratkaa mitä muut tekevät. Kun tutkii ja on utelias, palkinto tulee jossain vaiheessa. Kaikki koostuu pienistä asioista.

”Pitää jaksaa harjoitella, jotta jaksaa pelata”

15-vuotias Mimosa Virtanen oli iloisesti yllättynyt saatuaan kutsun Sporttipäivään. Jalkapalloharrastusta on FC Kuusysin riveissä pian takana neljä vuotta. Lahtelaiseen jalkapallokärpänen iski kesäfutiskoulussa. Esikuva löytyy hyvinkin läheltä.

– Oma isäni on ollut esikuvani koko ajan. Hän on aina kannustanut ja motivoinut: pitää jaksaa harjoitella, jotta jaksaa pelata. Ja on hän pari mitaliakin voittanut.

Tampereen Slalomseuran Aleksi Lindberg oli mäessä ensimmäistä kertaa jo nelivuotiaana.

– Isä vei aikoinaan kotitalomme lähellä sijaitsevaan mäkeen ja siitä se sitten lähti.

Sporttipäivän urheilijatarinoista mieleen painui ennen kaikkea Sami Jauhojärven vinkki uteliaisuuteen. Siitä ovat kuulemma isovanhemmatkin aina muistuttaneet.

– Minä olen pitänyt esikuvanani itävaltalaista alppihiihtäjää Marcel Hirscheriä. Hänellä on hieno laskutyyli ja keskivartalon pito on hyvä, vaikka laskutekniikka ei aina parhaimmasta päästä olekaan.

 

Bridgestone on Suomen Olympiajoukkueen kumppani ja Nuorelle siivet -kampanjan tukija. Bridgestonen Sporttipäivä toteutettiin yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa. Sporttipäivään haki yli 900 nuorta, joiden joukosta paikka arvottiin 10 tytölle ja pojalle eri puolelta Suomea. Sporttipäivä järjestettiin Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian Urhean tiloissa Mäkelänrinteen urheilukeskuksessa.