Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.08.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 32/2019: Suomalaiset hyvässä iskussa mailapeleissä

Mennyt viikko tuotti menestystä niin sulkapallossa, tenniksessä kuin squashissakin. Olympiapaikkoja ei sen sijaan irronnut viikonlopun karsintakisoista. Alkavalla viikolla olympiapaikkajahdissa ovat haulikkoampujat, jotka kilpailevat kotiyleisön edessä Lahden maailmancupissa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Juho Kurki tähtäsi voittoon ja Joni Stenström kakkoseksi kansainvälisessä pienoiskiväärin asentokilpailussa Ruotsissa. Tällä viikolla alkaa Lahdessa haulikkolajien maailmancup-osakilpailu, jossa on jälleen kaksi olympiapaikkaa jaossa kutakin henkilökohtaista kisaa kohden. Naisten trap ammutaan loppuun perjantaina, miesten trap lauantaina.

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen selviytyivät alkulohkosta jatkoon, mutta tie tyssäsi ensimmäisellä pudotuskierroksella Venäjän EM-kisoissa. Sijoituksena näin ollen jaettu 17:s. Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen joutuivat vetäytymään turnauksesta tappiollisen avausottelunsa jälkeen Parkkisen selkävaivan takia. Tällä viikolla Moskovassa pelataan maailmankiertueen neljän tähden turnaus.

Golf: Ursula Wikström pelasi jaetulle sijalle 20 naisten Euroopan kiertueella (kovatasoinen yhteisturnaus LPGA:n kanssa) Skotlannissa. Noora Komulainen ei läpäissyt cutia. Roope Kakko jatkoi hyvässä vireessä haastajakiertueella, kun hän oli kymmenes kilpailussa Tanskassa. Miesten Euroopan kiertue palaa kesätauoltaan, kun Tshekissä pelataan turnaus.

Nykyaikainen viisiottelu: Suomalaiset eivät onnistuneet hankkimaan suoraa olympiapaikkaa EM-kisoista Isosta-Britanniasta. Laura Salminen oli loppukilpailun 21:s. Eevi Bengs joutui keskeyttämään jo karsintavaiheessa.

Nyrkkeily: Vilma Viitanen ja Eveliina Taimi iskivät turnausvoitot sarjoissaan kansainvälisessä junioriturnauksessa Bulgariassa.

Paini: Tällä viikolla väännetään alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuksista Virossa.

Purjehdus: Tokion olympiakisojen esiregatan on määrä alkaa Enoshimassa viikonloppuna.

Rullalautailu: Lizzie Armanto jatkaa vahvassa ja tasaisessa tuloskunnossa. Kutsukilpailusarjan, Vans Park Seriesin osakilpailusta Ranskasta tuli kakkossija.

Sulkapallo: Kalle Koljonen otti Intiassa pelatussa BWF Super Tour 100 -tason turnauksessa Indonesian Shesar Hiren Rhustaviton (maailmanranking-27) päänahan ja eteni puolivälieriin saakka. Siinä Etelä-Korean Heo Kwang Hee (maailmanranking-50) oli liian vahva. Iikka Heino taipui avauskierroksella challenger-turnauksessa Kreikassa ja jatkaa matkaansa Bulgariaan alkuviikolla.

Tennis: Henri Kontisen ja John Peersin siirtyminen koville kentille kesti kahden ottelun verran, kun he putosivat toisella kierroksella Montréalin masters-turnauksessa. Sama kilpailusarja jatkuu Cincinnatissa alkaneella viikolla, ja Kontinen/Peers ehti jo sunnuntaina ottaa voiton avauskierroksella. Emil Ruusuvuoren vahva nousu maailmanlistalla jatkui (nyt jo sijalle 209), kun hän eteni finaaliin asti Augsburgin challenger-turnauksessa. Finaalissa Ruusuvuorella oli jo kolme ottelupalloa, mutta uran toinen kaksinpelin turnausvoitto tällä tasolla jäi vielä odottamaan itseään. Seuraava mahdollisuus koittaa heti tällä viikolla Italiassa. Harri Heliövaaran tie katkesi nelinpelin avauskierroksella Yokkaichin challengerissa. Oona Orpana koki saman kohtalon kaksinpelissä ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Belgiassa. Nelurissa tie vei puolivälieriin asti. Patrik Niklas-Salminen ylsi kaksinpelissä välieriin asti M15-tason ITF-turnauksessa Ruotsissa.

Uimahypyt: Lauran Hallaselän 17:s sija kolmen metrin ponnahduslaudalta oli Suomen joukkueen paras tulos EM-kisoissa Ukrainassa. Metrin ponnahduslaudalla Hallaselkä hyppäsi 19:nneksi.

Yleisurheilu: Suomi sijoittui 11:nneksi EM-joukkuekilpailun Superliigassa Puolassa. Superliiga-paikan uusiminen jäi 35 pisteen päähän. Lajivoittoja ei Suomeen tullut, mutta Simo Lipsanen (kolmiloikassa 16,76) ja Topi Raitanen (3000 metrin esteissä 8.27,68) ottivat kakkossijat. Myös naisten esteissä tuli hyvä sijoitus, kun Camilla Richardsson oli neljäs ajalla 9.42,97. Sara Kuivisto otti kaksikin nelossijaa; 800 metrillä 2.01,85 ja 1500 metrillä 4.09,25. Viitossijoja tuli useampikin: Kristiina Mäkelä 14,10 kolmiloikassa, Taika Koilahti 659 pituudessa, Annimari Korte 13,20 pika-aidoissa, Aaron Kangas 73,62 moukarissa ja Salla Sipponen 56,88 kiekossa. Kristian Pulli hyppäsi kauden kotimaisen kärkituloksen 791 sijoittuen kuudenneksi pituudessa. Myös Oskari Mörö paranteli kkk-lukemia 400 metrin aidoissa jo alkuerissä, kun 50 sekuntia alittui kolmen vuoden tauon jälkeen ajalla 49,97. Tällä viikolla käydään muun muassa GP-kilpailu Espoossa sunnuntaina.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Suomalaisia ei ollut mukana kesä-GP:llä Courchevelissä. Tulevana viikonloppuna sarja jatkuu Zakopanessa.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Edis Tatli otti lauantaina Savonlinnassa voiton Nicaracuan Berman Sanchezista. Voitto tuli yksimielisin tuomariäänin.

Squash: Emilia Soini ylsi finaaliin challenger 5 -tason turnauksessa Venäjällä. Myös Henrik Mustonen pystyi samaan. Riina Koskisen tie nousi pystyyn puolivälierissä.

Suunnistus: Tällä viikolla kilpaillaan maastolajien maailmanmestaruuksista Norjassa.

Paralympialajit

Pyöräily: Harri Sopanen oli H1-luokassa maantieajon neljänneksi ja aika-ajon viidenneksi nopein Kanadan maailmancupissa. Pauliina Hatunen ja Tiina Nieminen polkivat B-luokassa kaksi ysisijaa. Jani Peltopuron vauhti riitti H3-luokassa sijoihin 15 ja 16.

Tennis: Taneli Tenhunen taipui avausottelussaan ITF Futures -tason turnauksessa Antwerpenissä.

Yleisurheilu: Paralajien SM-mitalit ovat jaossa Kangasalla tällä viikolla.

Joukkuepelit

Koripallo: Susijengi taipui keskiviikkona Serbialle vieraissa pistein 75-95. Viikonloppuna edessä on kotiturnaus, johon vieraaksi saapuvat kivikovat Liettua ja Venäjä. Tyttöjen U20-maajoukkue eteni finaaliin asti tappioitta EM-kisojen B-divisioonassa Kosovossa. Vaikka finaalissa tuli niukka tappio Bulgarialle, Suomi nousi – U18-ikäluokan tavoin – ensi vuodeksi A-divisioonaan.

Lentopallo: Suomi jäi ilman otteluvoittoja olympiakarsintaturnauksessa Kiinassa. Kiinaa ja Argentiinaa vastaan joukkue raapi yhden erävoiton, Kanadaa vastaan tappio tuli suoraan kolmessa erässä. Naiset hiovat peliään EM-kisoja varten sunnuntaina Slovakiassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta