Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.08.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 33/2019: Suomeen kaksi mitalia suunnistuksen MM-kisoista

Satu Mäkelä-Nummelan olympiapaikka ja kaksi mitalia suunnistuksen MM-kisoista kuuluivat viikon 33 kohokohtiin suomalaisessa huippu-urheilussa. Kun elokuu lähestyy loppuaan, edessä on vilkas viikko MM-tason urheilua, ja jaossa on myös lukuisia olympiapaikkoja. Myös talvilajien maailmancup-kausi ottaa varaslähdön.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Satu Mäkelä-Nummela saavutti Suomelle toisen maapaikan Tokion olympiakisojen ampumakilpailuihin, kun hän nappasi kakkossijan naisten trapissa Lahden maailmancupissa. Mäkelä-Nummela otti finaalipaikan uusinnasta, jossa hän peittosi peruskilpailussa saman tuloksen (110) ampuneen Marika Salmen, jolle siis sija seitsemän. Myös Noora Antikainen (13:s tuloksella 107) oli pitkään mukana kärkitaistelussa. MQS-ampujana kilpailuun osallistunut nuori Sara Nummela rikkoi lupaavasti 105 kiekkoa. Miesten trapissa nuori suomalaiskolmikko ei finaalirajaa hätyytellyt – Vili Kopra oli parhaana 21:s 114 rikotulla kiekolla. Sekajoukkuekilpailussa Kopra ja Antikainen ottivat sijan 13. Tällä viikolla on jaossa kaksi olympiapaikkaa sekä naisten että miesten skeetissä.

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen jäivät toiselle karsintakierrokselle (jaettu sija 33 siis) Moskovassa pelatussa maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa.

Golf: Suomalaisnelikon kokonaispanos oli vahva, kun miesten Euroopan kiertue palasi kesätauoltaan Tshekissä. Kim Koivu käytti neljään kierrokseen 11:nneksi vähiten lyöntejä. Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen jakoivat sijaa 39, Kalle Samooja sijaa 51. Tällä viikolla Euroopan pääkiertue jatkuu Ruotsissa. Haastajakiertueella Pohjois-Irlannissa vain Oliver Lindell läpäisi cutin sijoittuen 61:nneksi.

Nyrkkeily: Naisten EM-kisat laitetaan käyntiin tällä viikolla. Mira Potkonen puolustaa mestaruutta 60-kiloisissa, Elina Gustafsson ei sen sijaan ole Espanjassa mukana.

Paini: Suomen viiden hengen joukkue saavutti yhden pistesijan alle 20-vuotiaiden MM-kisoista Virosta. Sen toi 67-kiloisissa seitsemänneksi sijoittunut Elmer Mattila.

Painonnosto: Hannes Keskitalo nosti sarjan 109 kiloa uusiksi SE-lukemiksi 151+190=341 kiloa alle 23-vuotiaiden SM-kisoissa Porissa.

Purjehdus: Tokion olympiakisojen esiregatta saatiin käyntiin Enoshimassa viikonloppuna. Useampi suomalainen on hyvissä iskuasemissa kymmenennen sijan tuntumassa. Kaarle Tapper on tällä hetkellä parhaana kahdeksantena laser standardissa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki sijalle 49 ammattilaisuransa toisessa kilpailussa Ranskassa sunnuntaina. Hännisen tallille 168,9 kilometrin La Poly Normande -ajo oli menestys, sillä voittoon polki tallikaveri Benoit Cosnefroy.

Pöytätennis: Benedek Oláh on ilmoittautunut mukaan tällä viikolla Tshekissä pelattavaan maailmankiertueen osakilpailuun.

Ratamelonta: Vuoden päätapahtuma on edessä loppuviikolla Unkarissa, kun jaossa on maailmanmestaruuksien lisäksi myös ensimmäiset olympiapaikat Tokioon.

Ratsastus: Tällä viikolla suomalaiset tavoittelevat olympiapaikkoja koulu- ja esteratsastuksen EM-kisoissa Rotterdamissa. Heti alkuviikolla käydään kouluratsastuksen joukkuekilpailu.

Sulkapallo: Iikka Heino taipui avauskierroksella challenge-tason turnauksessa Bulgariassa. Maanantaina käynnistyvät MM-kisat Sveitsissä; Suomelta mukana ovat Kalle Koljonen ja Eetu Heino, joilta arvonnan perusteella jo avauskierroksen voittaminen vaatii huippuonnistumista tai jopa venymistä.

Tennis: Henri Kontinen ja John Peers ylsivät puolivälieriin asti Cincinnatin masters-turnauksessa. Emil Ruusuvuoren turnaus challenger-tasolla Italiassa päättyi tällä kertaa tappioon avauskierroksella. Patrik Niklas-Salminen joutui luovuttamaan avauskierroksen ottelunsa ITF-kiertueen M15-tason turnauksessa Serbiassa. Tällä viikolla pelataan muun muassa Talissa M15-tason ammattilaisturnaus, jonka voittajasuosikkeihin Niklas-Salminen lukeutuu.

Voimistelu: Rytmisen syksyn kilpailukausi käynnistyi challenge cupilla Minskissä. Rebecca Gergalo keräsi neliottelussa pisteet 76,550 ja sijoittui 16:nneksi. Joukkueissa Suomi oli kaksiottelussa 11:s pistein 48,500. Sama kilpailusarja jatkuu Romaniassa viikonloppuna.

Yleisurheilu: Viikko huipentui Espoon GP-kilpailuun. Lassi Etelätalo vankisti asemiaan taistelussa keihään kolmannesta MM-paikasta lyömällä kaikki muut suomalaiset tuloksellaan 78,66. Viikolla Oulussa 80 metriä kutitellut Toni Kuusela oli viides tuloksella 77,37. Oliver Helander jäi vastatuuleen heitetyssä paluukilpailussaan alle 80 metrin (78,43), mutta avauskierroksen yliastuttu noin 84-metrinen antoi positiivisempaa signaalia. Nooralotta Neziri otti voiton pika-aidoissa ennen Reetta Hursketta: ajat 13,01 ja 13,06. Oskari Mörö puolestaan otti kovia päänahkoja maailmanmestari Jehue Gordonista lähtien ja pysäytti kellot kauden kotimaiseen kärkiaikaan 49,74. Kristiina Mäkelää uhkasi harvinainen tappio suomalaiskilpailijalle, kun Senni Salminen loikki ennätyksensä 13,85, mutta järjestys palautui päätöskierroksella, kun Mäkelä loikki myötätuuleen 14,10. Roni Ollikainen palasi puolestaan seitsemän vuoden tauon jälkeen kahdeksan metrin paremmalle puolen, kun mittaa hypylle tuli 804.

Ollikaisen tulos olisi ollut kauden kotimainen kärkitulos, ellei Kristian Pulli olisi hypännyt sentin pidemmälle (ja 806 tilastokelvottomaan tuuleen) päivää aiemmin Sierra Nevadan vuoristossa. Taika Koilahti venytti naisten kilpailun voittoon samassa paikassa tuloksella 662. Kansainvälisissä ympyröissä nähtiin myös Elmo Lakka, joka aitoi 110 metrin voittoon Belgiassa ajalla 13,80 vesisateessa ja vastatuulessa. Camilla Richardsson puolestaan teki Timanttiliiga-debyyttinsä sunnuntaina Birminghamissa: kellot pysähtyivät estekisassa aikaan 9.39,85, mikä oikeutti 12:nteen sijaan. Poimintoina viikon tulostasosta vielä Aleksi Jaakkolan moukarikaari 74,00 Helsingistä maanantailta sekä Topi Raitasen noteeraus 3.41,01 tonnivitosella Oulussa keskiviikkona. Alkaneen viikon huipentaa perinteinen Ruotsi-ottelu Tukholmassa.

Talviolympialajit

Lumilautailu: Talvilajien maailmancup-kausi ottaa varaslähdön viikonloppuna Uudessa-Seelannissa, kun lumilautailijat kilpailevat big airissa.

Mäkihyppy: Julia Kykkänen ponnisti sijalle 16 kesä-GP:n osakilpailussa Tshekissä. Koko GP-sarjassa Kykkänen keräsi kahdessa hyppäämässään kilpailussa pisteitä 27:nnen sijan arvoisesti. Miesten kesä-GP jatkuu viikonloppuna Hakubassa.

Yhdistetty: Kesä-GP mallia 2019 käynnistyy sunnuntaina Saksan Oberwiesenthalissa.

Ei-olympialajit

Keilailu: Menneessä viikonvaihteessa kansallinen kärki kokoontui Finnish Mastersin ja AMF:n maailmancup-karsinnan merkeissä. Mastersin voitti Joonas Jähi, AMF:n maailmancupiin Indonesiaan lähtevät marraskuussa Niko Oksanen ja Sanna Pasanen. Tällä viikolla käynnistyvät naisten MM-kisat Las Vegasissa.

Ralli: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Saksan osakilpailulla.

Suunnistus: Suomi saavutti kaksi mitalia maastolajien maailmanmestaruuskilpailuissa Norjassa. Venla Harju otti MM-pronssia keskimatkalla, ja viestissä Suomen miehet palasivat mitalikantaan kymmenen vuoden tauon jälkeen, kun trio Aleksi Niemi, Elias Kuukka ja Miika Kirmula suunnisti MM-hopealle. Naisten viestissä Suomen oli tyytyminen kuudenteen sijaan joukkueella Harju, Marika Teini ja Merja Rantanen. Pistesijoja toivat myös Teini (neljäs) ja Harju (kuudes) pitkältä matkalta sekä Kirmula (seitsemäs) keskimatkalta.

Paralympialajit

Ratsastus: Myös pararatsastajat ovat mukana Rotterdamin EM-kisoissa tällä viikolla. Heidän urakkansa käynnistyy keskiviikkona.

Sulkapallo: Sveitsin MM-kisoissa ovat tällä viikolla mukana myös parasulkapalloilijat.

Triathlon: Liisa Lilja sijoittui PTS2-luokassa kolmanneksi Tokion olympiakisojen ja paralympialaisten esitapahtumassa. Huonon vedenlaadun takia kilpailu käytiin duathlonina muodossa juoksu-pyöräily-juoksu.

Yleisurheilu: Paralajeissa oli vilkas viikonloppu, kun Kangasalla kilpailtiin SM-mitaleista ja kotimaan kärkikaarti oli mukana myös Espoon GP-illassa. Espoossa Marjaana Heikkinen heitti F34-luokan maailman kärkituloksen 18,88 keihäässä. Kangasalla puolestaan Petteri Peitso heitti F12-luokassa kiekkoa 33,94 ja työnsi kuulaa 10,98. Kelaajista erityisesti Toni Piispasella oli T51-luokassa makea viikonloppu, sillä hän voitti kovan kilpakumppaninsa Peter Genynin peräti kolme kertaa viikonlopun aikana: Kangasalla satasella ja Espoossa sekä satasella että kakkosella. Satasen ajat olivat 20,91 ja 20,57 (+3,2 m/s), kakkosella 39,81. Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja hallitsivat tutusti T54-luokkia sekä Kangasalla (sadalla ja 400 metrillä) että Espoossa (sata ja 200 metriä), jossa myötätuuli vei tulosten tilastokelpoisuuden.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Naisleijonien kausi käynnistyy kotiturnauksella, josta Ruotsi vetäytyi viime hetkillä. Suomi kohtaa tiistaina Tshekin, perjantaina Japanin ja Venäjän kahdesti (keskiviikkona ja lauantaina).

Koripallo: Susijengi taipui viikonlopun juhlaturnauksessaan kivikoville Liettualle ja Venäjälle, jotka valmistautuivat MM-kisoihin. Liettuaa vastaan tappiolukemat olivat 46-87, Venäjää vastaan 67-81.

Lentopallo: Naisten maajoukkue päihitti Slovakian vieraissa 3-1 sunnuntaina. Samat joukkueet kohtaavat vielä maanantaina ja tiistaina, perjantaina Suomella lähtee käyntiin jo EM-lopputurnaus ottelulla Serbiaa vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta