Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.08.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 34/2019: Suomalaisilla lentävä varaslähtö talvikauteen

Naisleijonat teki selvää jälkeä jokaisesta vastustajastaan EHT-kotiturnauksessa. Myös lumilautailun maailmancup-kausi käynnistyi suomalaisittain riemukkaissa merkeissä. Kesälajeissa olympiapaikkoja ei menneellä viikolla tullut lisää, mutta kouluratsastuksessa EM-kisat paransivat silti suomalaisten näkymää Tokion olympiakisoihin.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Suomalaiset pääsivät lähelle toista olympiapaikkaa miesten skeetissä Lahden maailmancupissa, kun peruskilpailussa 122 kiekkoa rikkoneet Eetu Kallioinen ja Oskari Kössi ottivat finaalissa sijoitukset neljä ja viisi. Finaalipaikkaan olisi vaadittu palkintokorokesija. Naisissa Niina Aaltonen oli parhaana 33:s. Tällä viikolla ammutaan kauden viimeinen maailmancup Brasiliassa, jossa on jaossa olympiapaikkoja kivääri- ja pistooliampujille.

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén päättivät kautensa FIVB:n kolmen tähden turnauksessa Latviassa jaettuun sijaan 17.

Golf: 47:nneksi sijoittunut Kalle Samooja oli viikon suomalaisonnistuja Euroopan kiertueella Ruotsissa. Tapio Pulkkanen ja Kim Koivu jäivät ulos viikonlopun kierroksilta. Tällä viikolla kiertuetta jatketaan Sveitsissä. Sanna Nuutinen jakoi kakkossijan naisten Euroopan kiertueen ja haastajakiertueen yhteisturnauksessa Tshekissä. Ursula Wikström oli 12:s, Noora Komulainen 20:s ja Krista Bakker 31:s. Alemmilta tasoilta mainintana Sami Välimäen kauden kolmas voitto Saksan kiertueella, mikä avaa hänelle portit haastajakiertueelle kaudeksi 2020.

Judo: Tällä viikolla kamppaillaan maailmanmestaruuksista Japanissa. Suomelta mukana nelihenkinen joukkue.

Nyrkkeily: Naisten EM-kisat Espanjassa on saatu vauhtiin. Mira Potkosen avausottelu on edessä maanantaina.

Olympiasoutu: MM-kisat Itävallassa on saatu käyntiin. Sekä Robert Ven että Eeva Karppinen hakevat yksiköissä vauhtia keräilyerien kautta. Linzissä on jaossa myös ensimmäiset olympiapaikat.

Paini: Tiistaina on Kuortaneella edessä mielenkiintoinen kansallinen karsintakilpailu, kun Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen vääntävät 97-kiloisten MM-edustuspaikasta paras kolmesta -formaatilla valmistautumisleirin yhteydessä.

Purjehdus: Kolme suomalaista selviytyi Tokion olympiakisojen esikilpailussa Enoshimassa mitalilähtöihin – jotka jouduttiin perumaan. Tuula Tenkanen oli laser radialissa viides ja Monika Mikkola yhdeksäs, Kaarle Tapper laser standardissa puolestaan kuudes. Mitalilähtöjen ulkopuolelle jääneistä suomalaisista Tapio Nirkko purjehti finnjollassa 11:nneksi, Noora Ruskola ja Mikaela Wulff 49er FX -luokassa 12:nneksi, Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen Nacra 17:ssä 13:nneksi ja Tuuli Petäjä-Sirén RS:X-luokassa 14:nneksi. Tällä viikolla jatketaan samoilla vesillä kauden 2020 maailmancup-avauksen merkeissä.

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki ammattilaisuransa ensimmäisen etappiajon Ranskassa loppuviikolla. Neljän etapin Tour du Limousin tuotti Hänniselle sijan 46.

Pöytätennis: Benedek Oláhin taival ITTF:n maailmankiertueen osakilpailussa Tshekissä päättyi avausotteluun. Toisella karsintakierroksella tuli tappio erin 3-4 Japanin Taimu Arinobulle (maailmanranking-496). Pääsarjaan olisi vaadittu vielä kahden seuraavankin ottelun voittamista.

Ratamelonta: Pauliina Polet oli suomalaisnimi MM-kisoissa Unkarissa: yksiköiden 500 metrillä Polet karsiutui niukasti A-finaalista ja oli B-finaalin kolmas (kokonaistuloksissa 12:s), minkä lisäksi kaksikossa tuli 15:s sija yhdessä Netta Malisen kanssa. Miika Nykänen ja Jeremy Hakala ylsivät kaksikoiden 1000 metrillä 26:nneksi. Välieriin asti tie vei Joona Mäntysellä 200 metrillä ja miesten nelikolla, joka joutui jättämään välierän väliin Otto Sivulan loukkaannuttua. Unkarista ei ollut tuomisina olympiapaikkoja, joten niiden hankkiminen jää kevään karsintakilpailun varaan.

Ratsastus: Henri Ruosteen, Terhi Stegarsin ja Mikaela Fabricius-Bjerren keräämät pisteet 207,546 (joukkueessa ratsasti myös Mikaela Soratie) riittivät 13:nteen sijaan kouluratsastuksen joukkuekilpailussa EM-kisoissa Rotterdamissa, joten tavoitteena ollut olympiapaikka jäi joukkueena saavuttamatta. Ruoste oli henkilökohtaisessa kilpailussa grand prix -luokan 22:s, mikä avasi hänelle tien jatkoon. Grand prix special -kilpailussa Ruoste sijoittui 15:nneksi, mikä avasi väylän vielä sunnuntain finaaliin, jossa sijoitus oli sama 15:s. Ruosteelle EM-kisojen tulos oli myös siinä mielessä hyvä, että kun Tanska ja Irlanti nappasivat joukkuepaikat Tokioon, Ruoste ratsullaan Rossetti pomppasi kärkipaikalle Suomen karsinta-alueen olympiarankingissa, joka on yksilöille ainoa väylä ensi kesän olympiakisoihin. Suomen ainoa edustaja esteratsastuksessa, Juulia Jyläs, joutui keskeyttämään molemmilla hevosillaan. Tällä viikolla edessä on kenttäratsastuksen EM-kilpailu Saksassa.

Sulkapallo: Kalle Koljosen ja Eetu Heinon turnaukset päättyivät avausotteluihin MM-kisoissa Sveitsissä. Koljosen kohtalona oli pudota maailmanrankingin 12:nnelle ja Heinon 30:nnelle. Heino otti intialaisvastustajaltaan avauserän. Airi Mikkelä eteni 10 000 Yhdysvaltain dollarin turnauksessa Barbadoksella loppuotteluun saakka.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen ylsi finaaliin saakka Talissa ITF-kiertueen M15-tason ammattilaisturnauksessa. Tällä viikolla käynnistyy kauden viimeinen grand slam -turnaus, Yhdysvaltain avoimet, jossa Henri Kontinen on tutusti mukana John Peersin kanssa. Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara (myös parina nelinpelissä) pelaavat puolestaan haastajakiertueen osakilpailun Mallorcalla, jossa on mukana myös muun muassa entinen maailman ykköspelaaja Andy Murray.

Triathlon: Henrik Goesch keskeytti maailmancupin osakilpailun Tshekissä. Tällä viikolla on World Triathlon Seriesin finaalikilpailu Lausannessa.

Voimistelu: Aurora Arvelo oli ainoa suomalaisedustaja rytmisen challenge cupissa Romaniassa. Pisteet 67,000 riittivät sijaan 25 neliottelussa. Tällä viikolla kilpaillaan Kazanissa, jossa mukana ovat rytmisen joukkueen lisäksi Rebecca Gergalo ja Jouki Tikkanen.

Yleisurheilu: Suomi taipui selkeästi Tukholmassa käydyssä maaottelussa Ruotsille sekä miehissä että naisissa. Miehissä Suomi otti viisi lajivoittoa, joista komein oli Henri Liipolan (72,11) johdolla ja Aaron Kankaan ja Aleksi Jaakkolan säestyksellä otettu kolmoisvoitto moukarissa. Elmo Lakka voitti pika-aidat ajalla 13,56, Oskari Mörö pitkät aidat ajalla 50,26, Topi Raitanen esteet leikitellen ajalla 8.46,97 ja Kristian Pulli pituuden huipputuloksella 810 (tässä hypyssä liikaa myötätuulta takana, mutta sallituissa oloissakin meni 805). Keihäässä Kim Amb yllätti suomalaiset, mutta Lassi Etelätalo (82,15), kolme viimeistä heittoaan väliin jättänyt Oliver Helander (80,66) ja Toni Kuusela (79,38) ottivat seuraavat sijat.

Naisissakin lajivoittoja tuli viisi, joista komeimpana Annimari Kortteen (12,85), Nooralotta Nezirin (12,92) ja Reetta Hurskeen (13,09) ylivoimainen kolmoisvoitto pika-aidoissa. Kaksoisvoittoihin ylsivät Camilla Richardsson (9.55,64) ja Janica Rauma esteissä sekä Jenni Kangas (56,92) ja Heidi Nokelainen keihäässä. Lisäksi Taika Koilahti (618) voitti pituuden ja Salla Sipponen (57,35) kiekon. Kaksi kakkossijaa maaottelussa keskimatkoilla napannut Sara Kuivisto kävi aiemmin viikolla myös Dublinissa juoksemassa 800 metriä aikaan 2.03,13.

Talviolympialajit

Lumilautailu: Talvilajien maailmancup-kausi otti varaslähdön viikonloppuna Uudessa-Seelannissa, kun lumilautailijat kilpailivat big airissa. Enni Rukajärvi aloitti kauden komeasti voitolla, kun hän oli karsinnan ykkönen ja finaali peruttiin. Miehissäkin tuli palkintokorokesija, kun Kalle Järvilehto taituroi kolmanneksi. Kummassakin kilpailussa oli mukana kolme laskijaa edellisen arvokisafinaalin, PyeongChangin olympiakisojen TOP6:sta. Carola Niemelä oli naisten karsinnassa kahdeksas, Mikko Rehnberg miehissä 18:s.

Mäkihyppy: Kesä-GP jatkui viikonloppuna Hakubassa. Antti Aalto nappasi sijat 13 ja 19, Niko Kytösahokin otti uransa ensimmäiset pisteet lauantain kilpailussa sijoittuen 29:nneksi. Sunnuntaina Kytösaho oli 34:s.

Yhdistetty: Maajokkue ei ollut mukana vielä kesä-GP:n avauskilpailussa Oberwiesenthalissa, mutta tulevana viikonloppuna Oberhofissa suomalaiset ovat harjoitusleirinsä perään mukana.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja palaa lähes kuukauden tauolta viikonloppuna. Edessä on Belgian GP-kilpailu.

Keilailu: Huippumenestys on toistaiseksi jäänyt suomalaisilta odottamaan itseään naisten MM-kisoissa Las Vegasissa. Singlessä Petra Eriksson-Sola oli suomalaisista parhaana 44:s. Parikilpailussa Sanna Pasanen ja Eliisa Hiltunen ylsivät sijalle 17. Mitalit on jakamatta vielä trioissa, joukkuekilpailussa, all eventissä ja mastersissa.

Ralli: Jari-Matti Latvala ajoi kolmanneksi Saksan MM-rallissa hänen tallinsa Toyotan ottaessa kolmoisvoiton. Tallimääräyksen takia pari sijaa menettänyt Esapekka Lappi täydensi suomalaismenestystä kahdeksannella sijallaan.

Rallicross: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Ranskassa.

Paralympialajit

Ratsastus: Katja Karjalaisen viidennet sijat sekä I-ryhmän henkilökohtaisessa kilpailussa että vapaaohjelmassa olivat parhaat suomalaissijoitukset EM-kisoissa Hollannissa. Jaana Kivimäki otti molemmista kilpailuista kuutossijat II-ryhmässä, Pia-Pauliina Reitti oli puolestaan IV-ryhmässä kahdeksas ja seitsemäs. Suomen joukkue, jossa oli mukana myös Jessica Kerttunen, sijoittui 11:nneksi.

Sulkapallo: Timo Villanen eteni alkulohkosta jatkoon WH1-luokassa, Thomas Puska WH2-luokassa ja kyseinen kaksikko myös nelinpelissä parasulkapallon MM-kisoissa Sveitsissä. Kaikkien taival pudotusvaiheessa katkesi ensimmäiselle kierrokselle, joten sijoituksiksi tuli jaettu yhdeksäs.

Triathlon: Liisa Liljalla on tällä viikolla edessään kauden päätavoite, kun paratriathlonin maailmanmestaruuksista kilpaillaan Lausannessa. Jaossa on myös tikettejä Tokion paralympialaisiin.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Naisleijonien kausi käynnistyi kotiturnauksella, josta Ruotsi vetäytyi viime hetkillä. Neljä ottelua tuotti neljä varmaa voittoa: Tshekki kaatui 9-2, Japani 3-1 ja Venäjä kahdesti (3-0 ja 4-2).

Lentopallo: Naisten maajoukkueella oli viiden ottelun ja viiden tappion viikko. Alkuviikolla tuli kaksi kertaa 1–3-tappio Slovakialle valmistavissa maaotteluissa, ja EM-kisat Turkissa lähtivät käyntiin tappioilla Serbialle (0-3), Turkille (2-3) ja Kreikalle (1-3). Suomella on vielä mahdollisuus edetä jatkopeleihin, mutta se vaatii ainakin voittoja Ranskasta tiistaina ja Bulgariasta torstaina. Miesten maajoukkue valmistautuu omiin EM-kisoihinsa tällä viikolla kohtaamalla kolme kertaa Viron.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta