Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.08.2019 | Huippu-urheilu

Elokuun urheilijanosto: Uusi sukupolvi päätti miesten kymmenen vuoden odotuksen suunnistuksen MM-kisoissa

Miika Kirmula sai kunnian ankkuroida Suomen miehet suunnistuksen MM-hopealle Norjassa. Viestimitali oli symbolinen uuden sukupolven esiinmarssi.

Aleksi Niemi, Elias Kuukka ja Miika Kirmula ilahduttivat suomalaista urheiluyleisöä elokuussa suunnistuksen maastomatkojen MM-kisoissa Norjassa. Päivämäärä oli 17. elokuuta, kun nuori kolmikko loisti miesten viestissä.

Erityisen ilahtunutta oli suunnistukseen intohimoisesti suhtautuva yleisö, sillä kolmikon tuoma MM-hopeamitali oli kymmeneen vuoteen ensimmäinen MM-tason mitali miesten viestistä. Viestiä pidetään nimenomaan maajoukkueen tason tärkeänä mittarina.

– Ei sitä pitkää taukoa siinä hetkessä niinkään ajatellut. Jälkikäteen ajateltuna onhan se tosi hienoa, kun edellisestä mitalista oli jo kymmenen vuotta. Vielä, kun se tuli tällaisella joukkueella, jossa kaikki olemme saman ikäisiä ja olemme juniorisarjoista asti kilpailleet ja leireilleet yhdessä. Suht pian aikuisten sarjaan siirryttyämme olemme päässeet tähän tilanteeseen – onhan se hienoa! ankkuri Miika Kirmula iloitsee.

Kuukka on syntynyt helmikuussa 1994, Kirmula joulukuussa 1994 ja Niemi huhtikuussa 1995. Reilun vuoden sisällä toisistaan syntynyt kolmikko antoikin kertarysäyksellä kasvot sukupolvenvaihdokselle miesten huippusuunnistuksessa Suomessa.

– Tämä antaa varmasti aika paljon uskoa nuoremmillemme, jotka ovat vielä juniorisarjoissa tai juuri nousemassa aikuisiin. Pari vuotta se yleensä ainakin vie, ennen kuin näkee, mihin aikuisten sarjassa pystyy – ellei ole ihan poikkeustapaus. Siinä mielessä tämä mitali on varmasti antanut monelle aika paljonkin, Kirmula arvioi pari viikkoa tähänastisen uransa kohokohdan jälkeen.

– Tosi monelta olen kuullut, että myös moni lajin ulkopuolinen ihminen seurasi menestystämme. Sitä kautta koko laji on saanut ainakin hetkellisesti enemmän näkyvyyttä. Myös muutama aiemmin menestynyt vanhempi herra on ollut hienosti mukana, mikä on mukavaa.

Vaiherikas ankkuriosuus

Tampereen Pyrintöä edustavat Niemi ja Kuukka petasivat Kalevan Rastin värejä kantavalle Kirmulalle loistavat asetelmat ankkuriosuudelle. Norja oli puoli minuuttia edellä, mutta Janne Salmen valmennettava pääsi reitille toisena lähes minuutin lähintä uhkaajaa, Ruotsia edellä.

– Paljon parempaa lähtöasemaa ei oikein voi ankkuriosuudelle toivoa, Salossa asuva Kirmula kiittelee joukkuekavereitaan.

– Onneksi pystyin hallitsemaan sen tilanteen noin hyvin, vaikka matkalla oli aika paljon ongelmia. Niin siellä oli monella muullakin. Kun sijoituksia ratkotaan, se on vähän erilaista. Minäkin olen juossut kahdesti ykkösosuutta MM-viestissä, ja tiedän, että ankkuriosuus on vähän erityyppinen.

Ankkuriosuus oli melkoista tunteiden vuoristorataa. Ruotsi nousi maailmanmestariksi, mutta Kirmula toi Suomen toisena maaliin värikkäiden vaiheiden jälkeen. Eroa pronssille yltäneeseen Ranskaan tuli yhdeksän ja neljänneksi jääneeseen Tshekkiin 16 sekuntia. Norja romahti ankkuriosuudella viidenneksi, mikä alleviivaa osuuden arvaamattomuutta.

– Siihen ei oikein voi valmistautua mitenkään. Nämä kovat paikat siihen valmistavat – tuokin ankkuriosuus on ihan älyttömän arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen. Aika harvoin tuollaisiin paikkoihin pääsee. Onhan meillä muutamia isoja viestejä, kuten Jukolan viesti, mutta sekin on vähän eri asia kuin MM-kisat. Näistä paikoista on mahdollista saada kokemusta korkeintaan parissa kilpailussa vuodessa.

Perustaso noussut rajusti

Kirmula on johtanut tänä kesänä uuden sukupolven esiinmarssia myös henkilökohtaisilla matkoilla. MM-kisojen keskimatkalta tuli seitsemäs sija, minkä lisäksi hän nappasi sijat seitsemän ja neljä kauden ensimmäisessä maailmancup-kilpailussa Vihdissä. Perustaso on noussut merkittävästi.

– Kausi on vielä pahasti kesken, emmekä ole vielä tehneet mitään tarkempaa analyysiä siitä, onko jokin asia muuttunut radikaalisti. En usko, että mitään sellaista on huomattavissa. Suurin tekijä on varmaan se, että nyt olen säilynyt ehjempänä. Muutaman onnistumisen kautta on huomannut, että menestys ei vaadi mitään ihmeellistä. Sitä kautta on saanut itseluottamusta, ennen tätä kautta parhaimmillaan sijalle 15 maailmancupissa yltänyt Kirmula pohtii.

– Vaikka henkilökohtaisesti en ole ihan kärkisijoille vielä päässyt, tämä on ollut hienoa. Tavoitteeni ovat olleet korkealla, mutta on ollut tosi hieno huomata, että työ tuottaa tulosta. Kahden vuoden päästä kilpailtaviin Tshekin maastomatkojen MM-kisoihin pystyy luomaan tämän pohjalta jo mukavia tavoitteita. Siellä maastotkin sopivat minulle hyvin.

Kuva: Suomen Suunnistusliitto

Kuukauden urheilijanosto on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija tai joukkue, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle tai -joukkueelle sekä -suoritukselle kerrallaan.