Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.09.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 35/2019: Mira Potkosen asema Euroopan nyrkkeilykuningattarena vahvistui entisestään

Mennyt viikko tarjoili monipuolista menestystä suomalaisessa huippu-urheilussa: juhlia tarjosivat muun muassa golf, nyrkkeily, tennis, yhdistetty ja keilailu. Edessä on merkityksellinen viikko etenkin jalkapallossa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kivääri- ja pistooliampujat eivät onnistuneet lunastamaan olympiapaikkoja Rio de Janeiron maailmancupista. Lähimmäs pääsi Juho Kurki, joka tähtäsi pienoiskiväärin asentokilpailussa 13:nneksi. Finaalirajaan (1175) jäi matkaa kaksi pistettä. Karsinnassa peräti 1178 pistettä kerännyt Aleksi Leppä oli alkukilpailutuloksellaan 1171 20:s. Naisten vastaavassa kilpailussa Emmi Hyrkäs oli 32:s – samaan sijoitukseen ylsi Sebastian Långström ilmakiväärissä. Ilmapistoolissa Joonas Kallio tähtäsi 28:nneksi. Maanantaina ammutaan vielä ilmakiväärin sekajoukkuekilpailu. Tommi Takanen ampui tuloksen 122 ja putosi uusinnassa finaalista kansainvälisessä skeet-kilpailussa Italiassa. Tällä viikolla alkavat haulikkoammunnan EM-kisat Italiassa, ja viikon loppuun mennessä on ehditty jo ampua trapit. EM-kisat ovat haulikkoampujille tämän vuoden viimeinen mahdollisuus saavuttaa olympialippuja Tokioon.

Golf: Kalle Samooja pääsi uusimaan voitosta yhdessä Euroopan kiertueen perinteikkäimmistä turnauksista Sveitsissä. Voitto karkasi Ruotsiin, mutta jaettu kakkossijakin oli Samoojalle kiertuekortin uusimiseen riittänyt suoritus. Mikko Korhonen jakoi sijaa 35, Tapio Pulkkanen ja Kim Koivu jäivät cutiin. Haastajakiertueella Roope Kakko oli 28:s Belgiassa. Euroopan kiertue jatkuu Saksassa, haastajakiertue Ranskassa.

Judo: Jaakko Alli ylsi ainoana suomalaisena otteluvoittoon MM-kisoissa Japanissa. Alli voitti avausottelussaan alle satakiloisissa pakolaisurheilija Adnan Khankanin, mutta mestaruutta puolustanut Etelä-Korean Cho Guham oli liian kova pala. Katri Kakko, Emilia Kanerva ja Aatu Laamanen taipuivat avausotteluissaan.

Karate: Kesätauko on ohi, ja K1 Premier League jatkuu tulevissa olympiamaisemissa Japanissa loppuviikolla.

Nykyaikainen viisiottelu: Unkarin Budapestissä järjestetään alkaneella viikolla MM-kisat.

Nyrkkeily: Mira Potkonen uusi Euroopan mestaruutensa 60-kiloisten sarjassa Espanjassa. Jo aiemmin tänä vuonna Potkonen juhli kultaa Euroopan kisoissa, joten Potkosen asema Euroopan ykkösottelijana sarjassaan alkaa olla aika kiistaton.

Olympiasoutu: Sekä Robert Ven että Eeva Karppinen putosivat korkeimpiin finaaleihin ja samalla olympiapaikkakamppailuihin vievältä reitiltä keräilyerissä MM-kisoissa Itävallan Linzissä. Karppinen oli lopulta E-finaalin kolmas ja Ven kuudes.

Paini: Elias Kuosmanen hoiti edustusoikeuden syyskuun MM-kisoihin kreikkalais-roomalaisen 97-kiloisten sarjaan lyömällä Arvi Savolaisen Kuortaneella otteluvoitoin 2-1. Savolainen vei nimiinsä avausottelun 5-3, mutta sen jälkeen Kuosmanen otti voitot 2-1 ja 5-2.

Painonnosto: Marianne Saarhelo teki yhteistuloksen 90+114=204 kiloa ja sijoittui kolmanneksi 64-kiloisissa kansainvälisessä kilpailussa Saksassa. Anni Vuohijoki jäi tempauksessa ilman tulosta. Saara Leskinen ylsi samassa sarjassa Jyväskylässä tulokseen 83+107=190 kg. Eero Retulainen puolestaan nosti alisarjassa 89 kiloa uudet SE-lukemat 146+182=328 kg.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen vastasivat parhaasta suomalaissijoituksesta kauden 2020 maailmancup-avauksessa tulevilla olympiavesillä Enoshimassa. Kurtbay ja Keskinen purjehtivat yhdeksänneksi nacra 17 -luokassa. Laser radialissa Tuula Tenkanen oli 14:s ja Monika Mikkola 31:s. Finnjollassa Oskari Muhonen sijoittui 14:nneksi.

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki sijalle 60 viiden etapin etappiajossa Ranskassa. Paras yksittäissijoitus oli 52:s 167,4 kilometrin päätösetapilla.

Ratsastus: Suomen oljenkorsi Tokion olympiakisojen joukkuepaikkaan katkesi kenttäratsastuksen EM-kisoissa, kun Pauliina Swindells joutui vetäytymään kilpailusta. Myös Sanna Siltakorven kilpailu päättyi ennenaikaisesti. Suorituksensa loppuun asti vei vain Elmo Jankari, joka sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa 42:nneksi.

Rullalautailu: Lizzie Armanto on mukana tällä viikolla Vans Park Seriesin kauden päätöskilpailussa Salt Lake Cityssä. Streetin puolella kamppaillaan olympiakarsintapisteistä Kiinassa.

Tennis: Henri Kontisen ja John Peersin taival kauden viimeisessä grand slam -turnauksessa, US Openissa, katkesi toiselle kierrokselle. Kontinen on mukana vielä sekanelinpelissä, jossa hän on edennyt parinsa kanssa jo puolivälieriin. Emil Ruusuvuori voitti murskaavasti ilman erätappioita haastajakiertueen osakilpailun Mallorcalla. ATP-ranking ei käynnissä olevan US Openin takia päivity tällä viikolla, mutta reaaliaikaisessa tilanteessa Ruusuvuori on jo noin sijalla 170. Tällä viikolla Ruusuvuori pelaa jälleen kovilla kentillä Ranskassa, kuten myös Mallorcalla kaksinpelin avauskierroksella taipunut Harri Heliövaara. Nelinpelissä Ruusuvuoren ja Heliövaaran taival katkesi Mallorcalla niukkaan tappioon puolivälierässä. Sekä Oona Orpana että Anastasia Kulikova etenivät puolivälieriin asti ITF-kiertueen W15-tason turnauksissa; Orpana Serbiassa ja Kulikova Hollannissa. Orpana ylsi samaan vaiheeseen myös nelinpelissä.

Triathlon: Henrik Goesch oli 41:s World Triathlon Seriesin finaalissa Lausannessa. Tällä viikolla Goeschin on määrä kilpailla maailmancupissa Espanjassa.

Voimistelu: Rytmisen maajoukkue sijoittui kahdeksanneksi Kazanin challenge cupin kaksiottelussa pistein 52,250. Kolmen vanteen ja kahden keilan ohjelmallaan joukkue ylsi finaaliin, josta oli tuomisina kahdeksas sija. Yksilöiden neliottelussa Rebecca Gergalo oli 12:s (pisteet 73,900) ja Jouki Tikkanen 27:s. Telinevoimistelun challenge cupia kilpailtiin Turkissa, jossa Lilian Langenskiöld ylsi finaaliin sekä hypyssä että nojapuilla. Nojapuilla Langenskiöld oli kuudes pistein 10,350 ja hypyssä seitsemäs pistein 12,525. Tulevana viikonloppuna challenge cup jatkuu Unkarissa.

Yleisurheilu: Joukko MM-kisoihin mieliviä suomalaisia oli kilpailemassa eri puolilla Suomea ja Eurooppaa sunnuntaina. Oskari Mörö päästeli 400 metrin aidat kovempaa kuin kertaakaan Rion olympiakisojen jälkeen, kun hän oli toinen Berliinissä ajallaan 49,47. Aika vei Mörön jo erittäin lähelle MM-paikkaa rankingin kautta, ja perjantaina Espanjassa on viimeinen hyökkäys kohti MM-rajaa. Andujarissa mukana ovat myös pituushyppääjät Kristian Pulli ja Roni Ollikainen, joista ensin mainittu hyppäsi Espoossa 795 sunnuntaina. Berliinissä Reetta Hurske oli kuudes pika-aidoissa ajallaan 12,96 ja Kristiina Mäkelä niin ikään kuudes kolmiloikassa tuloksellaan 13,86. Kuutossijaa maistoi myös Elmo Lakka Sveitsin Bellinzonassa kellojen pysähdyttyä 110 metrin aidoissa aikaan 13,67.

Porvoossa käytyjen alle 23-vuotiaiden SM-kisojen parhaista tuloksista vastasivat 430 seipäässä ylittänyt Wilma Murto sekä tasan 70 metriä moukaria heittänyt Krista Tervo. Ella Junnila palasi kilpailuihin Porvoossa, mutta hän lopetti kilpailun jo tulokseen 165 sen riittäessä mestaruuteen. Aaron Kangas (72,81) pesi Aleksi Jaakkolan (70,23) miesten moukarikilpailussa. Viikon pisimmästä suomalaisesta moukarikaaresta vastasi kuitenkin Tuomas Seppänen, jonka leka lensi mittaan 73,61 Porissa torstaina. Tällä viikolla tositoimissa on Euroopassa myös ainakin Topi Raitanen, joka hyökkää ennätyksensä kimppuun esteissä Zagrebissa viikolla.

Talviolympialajit

Lumilautailu: Rene Rinnekangas otti big airissa kahdeksannen sijan X Games -tapahtumassa Oslossa. Kuusi parasta selviytyi finaaliin, joten Rinnekangas ei kirkkaimpia valoja tällä kertaa nähnyt.

Yhdistetty: Ilkka Herola oli Suomen joukkueen ykköstykki kesä-GP:n osakilpailuissa Oberhofissa. Lauantain kilpailussa tuli seitsemäs sija, ja sunnuntaina Herola kipusi palkintokorokkeelle tultuaan maaliin toisena. Eero Hirvonen oli lauantaina 27:s, mutta sunnuntaina tuli jo seiskasija. Leevi Mutru otti tasaisesti sijat 24 ja 28. Ilonaiheita suomalaisleiriin toi myös 2002 syntynyt Perttu Reponen, joka oli lauantain kilpailussa lupaavasti 15:s. Sunnuntaina Reponen hylättiin mäkiosuudella.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja palasi lähes kuukauden tauolta Belgian GP-kilpailulla. Jatkosopimuksen Mercedekselle tehnyt Valtteri Bottas ajoi jälleen kerran palkintokorokkeelle ollen kolmas. Kimi Räikkösen kilpailu oli vaikea, ja hän oli lopputuloksissa 16:s. MM-sarja jatkuu heti tällä viikolla Italiassa.

Karting: Tulevana viikonloppuna ajetaan Alahärmässä kartingin maailmanmestaruuksista.

Keilailu: Sanna Pasanen ylsi pronssille kilpailut päättäneessä masters-kilpailumuodossa naisten MM-kisoissa Las Vegasissa. Muissa kilpailumuodoissa Suomen paras sijoitus oli kymmenes, jonka saavuttivat Pasanen, Eliisa Hiltunen ja Petra Eriksson-Sola triokilpailussa. Joukkuekilpailussa Suomi oli 16:s. Pasanen oli läpi kisojen Suomen tasaisin urheilija, mistä kielii sija 19 all eventissä.

Rallicross: Niclas Grönholm oli kuudes ja Toomas Heikkinen seitsemäs MM-sarjan osakilpailussa Ranskassa. RX2-luokassa Sami-Matti Trogen ajoi kolmanneksi ja Jesse Kallio kuudenneksi.

Paralympialajit

Pöytätennis: Tshekissä pelataan viikonloppuna kansainvälinen turnaus, jossa suomalaisista mukana on ainakin 11-luokassa pelaava Timo Averjanov.

Tennis: Taneli Tenhunen eteni toiselle kierrokselle Futures-tason kilpailussa Unkarissa. Tällä viikolla Tenhusen on määrä pelata saman tason turnaus Györissä.

Triathlon: Liisa Lilja sijoittui PTS2-luokassa viidenneksi MM-kisoissa Sveitsin Lausannessa. Vaikka tulos oli urheilijalle pettymys, sekin hyvin pitkälti jo tarkoittaa paralympiapaikkaa Tokioon.

Yleisurheilu: Leo-Pekka Tähti kelasi voittoon T54-luokassa kansainvälisessä kilpailussa Pariisissa ajalla 13,96. Tämän viikon perjantaina Toni Piispanen on kelaamassa Brysselin Timanttiliigassa T51-luokassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Edessä on iso EM-karsintaviikko sekä miehillä että naisilla. Huuhkajat pelaa kotonaan Kreikkaa vastaan torstaina ja Italiaa vastaan sunnuntaina. Helmarit avaa EM-karsintarupeamansa maanantai-iltana Albaniassa. Myös miesten alle 21-vuotiaiden maajoukkue on tositoimissa EM-karsinta-avauksessa Ukrainassa perjantaina.

Lentopallo: Naisten maajoukkue ei yltänyt jatkopeleihin EM-kisoissa. Tiistaina tuli alkusarjan ainoa voitto Ranskasta erin 3-1, mutta jatkohaaveet kariutuivat, kun Bulgaria oli päätöskierroksella parempi erin 3-0. Suomi oli alkulohkonsa viides ja loppusijoitus oli 18:s. Miehet kohtasivat kotimaassa kolme kertaa Viron: tuloksena virallisista maaotteluista tappiot erin 2-3 ja 1-3. Välissä pelattiin ilman yleisöä epävirallinen matsi, jossa Suomi oli parempi erälukemin 3-2. Tällä viikolla miehet viimeistelevät EM-kuntoaan kohtaamalla kahdesti Italian. Suomen alle 18-vuotiaat pojat lunastivat puolestaan paikan ensi kesän EM-lopputurnaukseen karsintaturnauksesta Ruotsista.

Salibandy: Miesten maajoukkue avaa kautensa kohtaamalla lauantaina vieraissa Ruotsin. Joulukuun MM-kisoihin valmistautuva naisten maajoukkue puolestaan emännöi Sveitsiä ja Tshekkiä viikonloppuna kotimaassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta