Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.09.2019 | Olympiakomitea

Kohti yhdenvertaista urheilua  -seminaari Mikkelissä 15.10. 

Suomen Olympiakomitea ja Etelä-Savon Liikunta järjestävät yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa käsittelevän iltaseminaarin Mikkelissä 15.10.2019, jossa pureudutaan Reilun Pelin kysymyksiin arjen seuratoiminnassa. Illan aikana käydään läpi liikunnan ja urheilun tasa-arvoa, arjen haasteita ja mahdollisuuksia sekä mietitään toimintamalleja kestävään kehitykseen. 

Illassa on yksinkertaisimmillaan kyse tasa-arvoisemman urheilukulttuurin rakentamisesta. Mietimme yhdessä, miten voisimme edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käytännön seuratoiminnan arjessa. Illan aikana pureudumme juuri näihin käsitteisiinOlympiakomitean projektipäällikkö Nina Kaipio avaa. 

Etelä-Savon Liikunta ry:n seurakehittäjä Kalle Husso toivottaa vastaavat tilaisuudet erittäin tervetulleiksi. 

– On hyvä, että asioista keskustellaan enemmän ja enemmän. Valtakunnalliset keskustelut ja esimerkiksi erilaiset tasa-arvohankkeet auttavat myös meitä maakunnallisia toimijoita toimissamme.

Kestävä urheilu?

Seminaarissa avataan yhdenvertaisuutta myös kestävyyden näkökulmasta. Kestävyys on suuressa roolissa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisessa.  

– Ei voi olla sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa, mikäli yhdenvertaisuus ja tasa-arvo eivät toteudu, kertoo ympäristökasvattaja Jouni Karnasaari Mikkelin liikelaitos Otaviasta. 

Karnasaari muistuttaa, että tasaarvoa ja yhdenvertaisuutta voidaan myös lisätä taloudellisesti toimimalla. Taloudellisesti ja kestävästi seura voi suunnata varoja yhä monipuolisempaan toimintaan ja toisaalta pitää harrastuksen hinnan niin alhaisella tasolla, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus osallistua. 

Kaikki toimintamme jättää jäljen, on meistä itsestämme kiinni, onko se jälki positiivinen vai negatiivinen. Kun seura toimii ekologisesti kestävällä tavalla, esimerkiksi pienentää hiilijalanjälkeään suosimalla kimppakyytejä, polttoainekustannukset pienenevät – näin myös taloudellisen kestävyyden kriteeri täyttyy, Karnasaari korostaa. 

Mikkelistä helpotusta arjen tuskaan 

Mikkelin seminaarissa päästään jakamaan ideoita ja verkostoitumaan muiden urheilun parissa työskentelevien kanssa. Jollain tapaa seminaari myös tuo helpotusta maailmantuskaan. 

Me voimme tehdä paljonkin, ja sen huomaamisessa on valtava voima. Joskus on hyvä tehdä näkyväksi kaikkea sitä hyvää, mitä seuratoiminta saa aikaa. Arjen kiireessä ja asioiden muuttuessa rutiiniksi tulemme helposti sokeaksi sille, mihin kaikkeen yhdessä pystymme, Karnasaari kannustaa. 

Mutta miksi seuran kannattaa miettiä näitä(kin) asioita arjen toiminnassa? 

– Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja kestävä kehitys eivät ole irrallisia tai erillisiä asioitane liittyvät kaikkeen inhimilliseen elämään, silloinkin vaikka emme asiaa edes ajattelisi. Sosiaalisesti kestävällä pohjalla olevan seuran hyvä henki houkuttaa mukaan lisää toimijoita, Karnasaari toteaa. 

Illan aikana on luvassa kattava katsaus teemaan. Seminaarista on tulossa keskusteleva, ja näkemyksiä iltaan liikunnan ja urheilun ytimen ulkopuolelta tuo myös Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin yhdenvertaisuusasiantuntija Heta Hölttä. 

Seminaarin päätavoitteena on lisätä tasa-arvotietoisuutta sekä ennen kaikkea innostaa tekoihin sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi, Kaipio lisää.

– Seminaariin kannattaa tulla koska haluamme Etelä-Savossa viedä tätä tärkeää teemaa eteenpäin. Tule keskustelemaan ja tuomaan oma panoksesi kohti yhdenvertaista liikuntaa ja urheilua. Yhdessä eteenpäin, Husso tiivistää.  

Tutustu seminaarin ohjelmaan tästä 

Illan seminaari on osa Suomen Olympiakomitean Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä –koulutushanketta. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt hankkeelle Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoituksen. Lisätietoja: www.olympiakomitea.fi/naisetvaikuttajina  

 

Lisätietoja

Kalle Husso 
Etelä-Savon liikunta
+358 44 341 0075, 
kalle.husso@esliikunta.fi  

Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -projektipäällikkö Nina Kaipio 
Suomen Olympiakomitea 
+358 40 1974 572  
nina.kaipio@olympiakomitea.fi  

Lue lisää aiheesta