Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.09.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 37/2019: Jaakko Hänninen nuoren ammattilaisuransa komeimpaan sijoitukseen

Suomalaismenestystä saatiin menneellä viikolla vammattomien kesä- ja talvilajeista, paralympialajeista ja ei-olympialajeista. Emil Ruusuvuori otti yhden Suomen tennishistorian hienoimmista voitoista Espoossa. Alkaneella viikolla on olympiapaikkoja jaossa useissa kesälajeissa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Haulikkolajien EM-kilpailut Lonatossa eivät tarjonneet Suomelle lisäpaikkoja olympiakisoihin. Skeetissä Oskari Kössi ja Timo Laitinen rikkoivat 120 kiekkoa, mikä riitti sijoille 15 ja 23. Heidi Hämäläinen oli naisissa 22:s rikottuaan 113 kiekkoa. Pojissa Sami Aaltonen oli 14:s. Satu Mäkelä-Nummela ja Eemil Pirttisalo putosivat uusinnassa trapin sekajoukkuekilpailun mitalikamppailusta sijoittuen viidenneksi. Kiväärilajien EM-kisat on puolestaan saatu käyntiin Bolognassa, ja vuonna 2002 syntynyt Viivi Kemppi ampui komeasti finaaliin jo tyttöjen pienoiskiväärin asentokilpailussa, jossa hänen sijoituksensa oli seitsemäs. Pojissa Cristian Friman oli 11:nneksi tarkin. Viikko huipentuu lauantaina miesten ja naisten asentokilpailuihin, joissa jaossa on olympialippuja.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen pelaavat tällä viikolla olympiakarsintaturnauksessa Kiinassa. Suora paikka on tarjolla kahdelle parhaalle parille.

Golf: Mikko Korhonen ylsi ainoana suomalaisena viikonlopun kierroksille, kun Euroopan kiertue jatkui Hollannissa. Korhonen oli lopputuloksissa 65:s. Oliver Lindell ja Roope Kakko jakoivat sijaa 36 haastajakiertueella Portugalissa. Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Englannissa, naiset pelaavat puolestaan Ranskassa.

Judo: Noora Nykäsen seitsemäs sija alle 78-kiloisissa oli paras suomalaissaavutus alle 21-vuotiaiden EM-kotikisoissa Vantaalla. Yhteen otteluvoittoon ylsi viisi suomalaista.

Karate: K1 Series A jatkuu viikonloppuna Chilen Santiagossa.

Nykyaikainen viisiottelu: Eevi Bengs sijoittui 25:nneksi olympiakarsintakilpailussa Puolassa.

Nyrkkeily: Eveliina Taimi otti pronssia U19-ikäluokan EM-kisoissa Bulgariassa. Arslan Khataev on edennyt kahdella voitolla jo 16 parhaan joukkoon 60-kiloisissa miesten MM-kisoissa Venäjällä.

Paini: Kreikkalais-roomalaisesta painista ei tullut olympialippuja Kazakstanin MM-kisoista. Elias Kuosmasen tie 97-kiloisissa katkesi toiselle keräilykierrokselle. Rami Hietaniemen turnaus 87-kiloisissa ja Niko Erkkolan 77-kiloisissa päättyi heti avausotteluun. Myös Lauri Mähönen 60-kiloisissa ja Konsta Mäenpää 130-kiloisissa taipuivat avausotteluissaan, eikä keräilyreitti avautunut. Loppuviikolla painitaan vapaapainissa, jossa suomalaisista mukana Heinon veljekset Ville ja Jere.

Painonnosto: MM-kisat Thaimaassa käynnistyvät tällä viikolla. Jaossa myös isoja pisteitä olympiarankingia ajatellen. Suomelta mukana viisi nostajaa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen osoitti mäkikuntoaan polkemalla sunnuntaina Ranskassa neljänneksi 188,9 kilometrin maantieajossa mäkisissä maastoissa. Tulos oli selkeästi Hännisen lyhyen ammattilaisuran paras. Aiemmin viikolla Hänninen ajoi kaksi kilpailua tasaisemmilla reiteillä sijoittuen 131:nneksi ja 74:nneksi. Tällä viikolla Hännisen matka jatkuu Belgiaan. Lotta Lepistö ajoi sijalle 37 kahden etapin kilpailussa Espanjassa.

Pöytätennis: Benedek Oláhin seura Jura Morez TT aloittaa Ranskan liigan mestaruuden puolustamisen tiistaina.

Rullalautailu: Lizzie Armanto ylsi viidenneksi parkin MM-kilpailussa Brasiliassa. Muut suomalaiset eivät läpäisseet avointa karsintaa. Tällä viikolla on streetin vuoro.

Sulkapallo: Kalle Koljonen ja Airi Mikkelä olivat metsästämässä olympiarankingpisteitä Australiassa ja Eetu Heino Belgiassa. Kaikki taipuivat toisella kierroksella.

Tennis: Suomi taipui niukimmalla mahdollisella tavalla Itävallalle Davis Cup -maaottelussa Espoossa, kun Harri Heliövaara hävisi ratkaisevassa viidennessä kamppailussa Itävallan Dennis Novakille (ATP-122) ratkaisevan kolmannen erän katkaisupelissä. Suomalaisvoitot otti kaksinpelissä Emil Ruusuvuori, joka löi suoraan kahdessa erässä Sebastian Ofnerin (ATP-161) ja sensaatiomaisesti Dominic Thiemin (ATP-5). Anastasia Kulikova taipui kaksinpelissä avauskierroksella ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Unkarissa, mutta nelinpelissä lento vei välieriin saakka.

Triathlon: Henrik Goesch on ilmoittautunut Kiinan maailmancup-osakilpailuun viikonloppuna.

Voimistelu: Telinevoimistelun Challenge Cup jatkui Pariisissa. Suomalaiset jäivät ilman finaalipaikkoja. Emil Soravuo oli 12:s permannolla pistein 14,150, Heikki Saarenketo samalla sijalla hypyssä pistein 13,275. Naisten puolella Enni Kettunen oli 13:s hypyssä pistein 11,970 ja 16:s permannolla pistein 11,900. Alkaneella viikolla on jaossa rytmisen voimistelun MM-mitalit – ja samalla läjä olympiapaikkoja – Azerbaidzhanissa.

Yleisurheilu: Camilla Richardsson oli 3000 metrin esteissä neljäs ajalla 9.44,38 ja Annimari Korte 100 metrin aidoissa viides ajalla 12,98 Euroopan ja Yhdysvaltojen välisessä maaottelutapahtumassa Minskissä. Nooralotta Neziri puolestaan oli neljäs ajalla 12,97 ja Reetta Hurske viides kolme sadasosaa huonommalla ajalla kansainvälisessä kilpailussa Puolan Chorzowissa sunnuntaina. Suomen MM-joukkueessa on mukana 21 urheilijaa, kun Wilma Murto, Taika Koilahti, Krista Tervo ja Sara Kuivisto saivat kutsut rankingjärjestelmän perusteella.

Talviolympialajit

Taitoluistelu: Roman Galay avasi kautensa Italiassa miesten SE-pistein 203,52, mikä oikeutti kuudenteen sijaan Lombardia Trophy -kilpailussa. Galay rikkoi kilpailussa MM-kisoihin vaadittavat teknisten pisteiden rajat sekä lyhyt- että vapaaohjelmassa. Jenni Saarinen oli naisten kilpailussa yhdeksäs pistein 161,64.

Ei-olympialajit

Darts: Marko Kantele taipui kahdesti avauskierroksella PDC Pro Tourilla Barnsleyssa. Sarja jatkuu tulevana viikonloppuna samassa kaupungissa.

Enduro: Pitkä kesätauko päättyi, kun MM-sarja jatkui viikonloppuna Tshekissä. Eero Remes nappasi E2-luokassa sijat seitsemän ja kahdeksan (EnduroGP:ssä Remes kaksi kertaa 16:s).

Formula 1: MM-sarja jatkuu Singaporen GP-kilpailulla viikonloppuna.

Ralli: Esapekka Lappi kurvaili kakkoseksi Turkin MM-rallissa. Teemu Suninen täydensi suomalaismenestystä neljännellä ja Jari-Matti Latvala kuudennella sijallaan.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi toiseksi Latvian MM-osakilpailussa. Grönholm on MM-sarjassa neljäntenä ennen päätösosakilpailua Etelä-Afrikassa marraskuussa. RX2-luokkaa ei ajettu Latviassa.

Paralympialajit

Maalipallo: Suomen miehet olivat viiden joukkueen Berlin Cup -turnauksessa Saksassa toisia. Kahdeksasta ottelustaan Suomi voitti viisi.

Pyöräily: Teppo Polvi nappasi H1-luokassa MM-pronssia maantieajossa Hollannin Emmenissä. Harri Sopanen oli samassa kilpailussa seitsemäs. Polvi otti myös pistesijan luokan paralympiakilpailumuodossa, aika-ajossa, jossa hän sijoittui kuudenneksi Sopasen ollessa yhdeksäs. Sini Pyy oli H4-luokassa maantieajon seitsemäs ja aika-ajon kahdeksas, Elena Terehova H3-luokassa kymmenes ja yhdeksäs sekä Jani Peltopuro H3-luokassa 16:s ja 25:s. Tandempari Pauliina Hatunen/Tiina Nieminen nappasi B-luokassa sijat 10 ja 14.

Pöytätennis: Tällä viikolla pelataan EM-mitaleista Ruotsissa. Suomelta mukana ykkösluokassa Aino Tapola, Anna Pasanen ja Timo Natunen sekä ysiluokassa Esa Miettinen.

Triathlon: Liisa Lilja nappasi PTS2-luokassa EM-hopeaa Espanjassa. Jussi Lotvonen sijoittui PTS4-luokassa seitsemänneksi.

Uinti: Suomalaisuimarit eivät yltäneet finaaliin MM-kisoissa Lontoossa. Jessika Markkasen yhdeksäs sija S9-luokan 50 metrin vapaauinnissa oli paras suomalaissijoitus – paralympiamatkoilla Markkasen kymmenes sija 100 metrin perhosuinnissa ja Meri-Maari Mäkisen kymmenes sija SM7-luokan 200 metrin sekauinnissa olivat parasta antia. 16 joukkoon sijoittuivat myös Leo Lähteenmäki (11:s S9-luokan 50 metrin vapaauinnissa), Markkanen (13:s 100 metrin vapaauinnissa) ja Nader Khalili (16:s S14-luokan 200 metrin vapaauinnissa).

Joukkuepelit

Jalkapallo: Pikkuhuuhkajat tasasi pisteet EM-karsintojen ensimmäisessä kotiottelussaan Pohjois-Irlantia vastaan maalein 1-1.

Lentopallo: Miesten maajoukkue aloitti EM-kisat ottamalla Joel Banksin ajan ensimmäisen virallisen maaotteluvoiton Pohjois-Makedoniasta erin 3-1. Sloveniaa vastaan tuli tappio samoin erälukemin. Sunnuntaina Suomi johti jo erin 2-0 ja hankki kolmannessa erässä viisi ottelupalloa, mutta Valko-Venäjä käänsi ottelun ja voitti erin 3-2. Maanantaina vastassa on Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä ja keskiviikkona alkulohkon päätösottelussa Turkki.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta