Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.09.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 38/2019: Emil Ruusuvuoren rakettimainen nousu tenniksen maailmanlistalla jatkuu

Lukuisat mahdollisuudet lisäolympiapaikkojen hankkimiselle jäi käyttämättä menneellä viikolla. Alkaneella viikolla olympiapaikkoja on jaossa purjehduksessa ja myös yleisurheilussa, kun MM-kisat Dohassa käynnistyvät.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä oli ennen pystyammuntaa toisena Bolognan EM-kisojen pienoiskiväärin asentokilpailussa, mutta suoritukset pystyltä pudottivat Lepän finaalin ulkopuolelle 15:nneksi tuloksella 1173. Juho Kurki oli 40:s ja Joni Stenström 54:s. Naisten vastaavassa kilpailussa Marianne Palo tähtäsi 26:nneksi ja Emmi Hyrkäs 32:nneksi. Näin ollen kivääriampujien olympiaosallistuminen on kevään parin karsintakilpailun varassa.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen menivät alkulohkosta jatkoon, mutta tie nousi pystyyn toisessa vaiheessa olympiakarsintaturnauksessa Kiinassa. Kaksikin ottelua päättyi niukkaan kahden pisteen tappioon ratkaisevassa erässä. Kiinaan päättyi myös kaksikon kausi.

Golf: Tapio Pulkkanen oli 26:s ja Mikko Korhonen 37:s, kun Euroopan kiertue jatkui arvokkaalla turnauksella Englannissa. Kiertue jatkuu samalla saarella Skotlannin puolella tällä viikolla. Sanna Nuutinen golfasi alkukierrokset kärjen tahtiin, mutta taantui Ursula Wikströmin kanssa jaetulle 36. sijalle naisten Euroopan kiertueella Ranskassa. Noora Komulainen oli lyönnin enemmän lyöneenä 43:s. Euroopan kiertueelle palannut Minea Blomqvist-Kakko jäi ulos jatkokierroksilta – kuten myös Krista Bakker, Elina Nummenpää ja Niina Liias. Naiset jatkavat Espanjaan.

Karate: Titta Keinänen ylsi yhden otteluvoiton turvin sijalle yhdeksän yli 68-kiloisissa K1 Series A:n osakilpailussa Chilessä. Emma Aronen taipui avausottelussaan 61-kiloisissa ja Jesse Enkamp jäi alkulohkoon katassa.

Nyrkkeily: Arslan Khataev taipui niukasti Intian Kavinder Bishtille MM-kisojen kolmannella kierroksella Venäjällä. Khataev ylsi siis sijoille 9-16.

Paini: Suomalaiset jäivät ilman olympiapaikkoja MM-paineissa Kazakstanissa. Viime vuoden seitsemättä sijaansa puolustanut Ville Heino taipui vapaapainin 86-kiloisissa avausottelussaan venäläisvastustajalleen. Jere Heino johti avausotteluaan 125-kiloisissa jo 7-0, mutta kosovolaisvastustaja pani Heinon selälleen toisella jaksolla, ja suomalaisen turnaus päättyi avausotteluun. Kreikkalais-roomalaisessa painissa Elias Kuosmanen ylsi Suomen joukkueen parhaana sijalle 11. Olympiapaikkajahti jatkuu keväällä.

Painonnosto: Anni Vuohijoki nosti MM-kisoissa Thaimaassa raudat 91+117=208 kg, mikä riitti sijaan 18 64-kiloisissa. Marianne Saarhelo oli samassa sarjassa 29:nneksi paras 196 kilon yhteistuloksellaan. Saara Leskinen ylsi 59-kiloisissa 22:nneksi tuloksella 187 kg. Meri Ilmarisen sarja nostetaan tiistaina, Hannes Keskitalon keskiviikkona.

Purjehdus: Tuuli Petäjä-Sirén tavoittelee olympiapaikkaa tällä viikolla RS:X-luokan MM-kilpailuista Italiasta. Maapaikkoja on jaossa yhdeksälle purjehtijalle.

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki keskiviikkona Belgiassa sijalle 43 reilun 200 kilometrin maantieajossa.

Pöytätennis: Benedek Oláhin seura Jura Morez TT aloitti Ranskan liigan mestaruuden puolustamisen tiistaina ja sunnuntaina. Molemmista sarjaotteluista tuli voitot, vaikka Oláh tiistaina omassa ottelussaan Stephane Ouaichelle taipuikin 0-3. Sunnuntaina Oláh otti 3–1-voiton Joe Seyfriedistä. Sarja jatkuu heti perjantaina.

Rullalautailu: Suomalaiset eivät selvittäneet karsintavaihetta rullalautailun street-kilpailumuodon MM-kisoissa Brasiliassa. Jaakko Ojanen oli avoimessa karsinnassa 52:s, Henna Ikola naisissa 40:s.

Sulkapallo: Kalle Koljonen ja Airi Mikkelä ylsivät 16 parhaan joukkoon 10 000 Yhdysvaltain dollarin turnauksessa Sydneyssä. Kumpikin taipui tässä vaiheessa maailmanrankingissa 150:n ulkopuolella olevalle pelaajalle.

Tennis: Emil Ruusuvuori jatkoi rakettimaista nousuaan kohti tennismaailman kirkkaimpia valoja voittamalla ylivoimaiseen tyyliin Glasgow’n challenger-turnauksen. Turnausvoitto oli Ruusuvuorelle jo kolmas tällä tasolla kolmen kuukauden sisään, mikä on nostanut – Davis Cupissa otetun Dominic Thiem -voiton maustamana – otsikoita myös ulkomailla. ATP-listalla Ruusuvuori pomppasi jo sijalle 142. Nelinpelissä Ruusuvuoren ja Harri Heliövaaran tie katkesi avauskierroksella – Heliövaara taipui avauskierroksella myös kaksinpelissä. Patrik Niklas-Salminen eteni välieriin asti Pajulahdessa pelatussa ITF-kiertueen M15-tason turnauksessa. Anastasia Kulikova puolestaan ylsi nelinpelissä venäläisparinsa kanssa finaaliin W25-tason turnauksessa Montenegrossa. Kaksinpelissä Kulikova jäi voiton päähän pääsarjasta.

Triathlon: Henrik Goesch ehti sijalle 29 Kiinan maailmancup-osakilpailussa viikonloppuna.

Voimistelu: Suomen rytmisen joukkue sijoittui 12:nneksi MM-kisoissa Bakussa, joten olympiapaikan hankkiminen jäi kevään EM-kisojen varaan. Sinne lähtökohdat ovat siinä mielessä hyvät, että Suomi oli MM-kilpailussa paras olympiapaikkojen ulkopuolelle jääneistä eurooppalaisista maista. Yksilöissä Rebecca Gergalo jäi täpärästi neliottelun finaalin ulkopuolelle, kun hän oli karsinnan 28:s.

Suomalaiset nappasivat useita finaalipaikkoja telinevoimistelun challenge cupissa Portugalissa. Patrik Palmroth oli permannolla kolmas pistein 13,600 ja hypyssä viides pistein 13,113. Eeli Mikkola sijoittui nojapuilla seitsemänneksi ja Jimi Päivänen hevosella kahdeksanneksi. Naisissa Nitta Nieminen taiteili puomilla kuudenneksi.

Yleisurheilu: Pika-aituri Annimari Korte voitti MM-kisojen kenraaliharjoituksensa Turkin Belekissä maanantaina ajalla 13,28. Simo Lipsanen oli samassa kilpailussa kolmiloikassa kolmas tuloksella 16,48. MM-kisat Dohassa käynnistyvät perjantaina; Suomen joukkue täydentyi vielä viime hetkillä, kun IAAF kutsui Elmo Lakan 110 metrin aitoihin ja jo aiemmin 1500 metrille valitun Sara Kuiviston myös 800 metrille.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Kesä-GP jatkuu Hinzenbachissa loppuviikolla.

Taitoluistelu: Espoon Finlandia Trophyssa lokakuun alkupuolella kotiyleisölle yleisessä sarjassa esiintyvä Sofia Sula oli 17:s juniorien GP-sarjaan kuuluvassa Baltic Cupissa Puolassa pistein 127,37.

Ei-olympialajit

Darts: Marko Kantele taipui kahdesti avauskierroksella viikonloppuna PDC Tourin osakilpailuissa Barnsleyssä.

Enduro: MM-sarja päättyy viikonloppuna Ranskassa.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi viidenneksi Singaporen GP-iltakilpailussa. Kimi Räikkönen joutui keskeyttämään. MM-sarjaa jatketaan heti tulevana viikonloppuna Venäjällä.

Formula 1 -veneet: MM-sarja jatkuu Kiinassa viikonloppuna.

MotoGP: KTM nosti Mika Kallion loppukaudeksi kilpailukuljettajaksi MotoGP-luokkaan. Heti viikonloppuna ajettiin Aragonin GP-kilpailu Espanjassa, jossa Kallio ajoi 17:nneksi.

Squash: Emilia Soini taipui vasta välierässä challenger tour 20 -tason turnauksessa Kanadassa.

Suunnistus: Tällä viikolla kilpaillaan Sveitsissä maailmancupin pisteistä. Ohjelmassa keskimatkan lisäksi pudotussprintti ja sprintti.

Paralympialajit

Pöytätennis: Timo Natunen eteni puolivälieriin asti miesten 1-luokassa parapöytätenniksen EM-kisoissa Ruotsissa. Esa Miettinen jakoi puolestaan yhdeksättä sijaa 9-luokassa. Naisten 1-luokassa oli mukana viisi osallistujaa: Anna Pasanen oli neljäs ja Aino Tapola viides.

Joukkuepelit

Lentopallo: Suomen miesten maajoukkue taisteli vaikeuksien kautta EM-kisojen alkulohkosta jatkoon, kun maanantain Venäjä-tappion jälkeen Turkki kaatui erin 3-2. Suomen turnaus päättyi lauantaina tappioon Ranskalle neljännesvälierässä erin 0-3. Suomen sijoitus kisoissa oli 14:s.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta