Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.09.2019 | Seuratoiminta

Harrastusviikko – uusia kokemuksia, kavereita ja mielekästä puuhaa!

Toista kertaa järjestetty valtakunnallinen harrastusviikko keräsi jälleen yli 200 koulua mukaan. Viikon aikana koulujen ovet avautuivat paikallisille toimijoille, jotka pääsivät esittelemään omaa toimintaansa.

Harrastusviikkoa on toteutettu jälleen monin tavoin ympäri Suomea. Monet opettajat iloitsivat oppilaidensa löytäneen viikon aikana itselleen harrastuksen.  Palautteen mukaan 85% kaikista osallistuneista totesi viikon onnistuneen hyvin, jopa erinomaisesti.  

Koulussamme kävi toistakymmentä seuraa, yhdistystä ja opistoa vierailulla. Näytetunteja pidettiin monipuolisesti. Erityisesti uudet koululaiset löysivät itselleen harrastuksia. 

Joka päivälle löytyi oppilaille jotain kivaa. Muutama löysi viikon aikana itselleen uuden harrastuksen ja harrastusviikkoa on ’jatkettu’ vielä jälkeenkin päin valinnaisen liikunnan tunneilla. 

Meidän koulun harrastusviikko 

Harrastusviikon toteutustapa oli jälleen vapaa – jokainen koulu sai tehdä viikosta itsensä näköisen. Monet olivat hyödyntäneet ja jatkokehittäneet viimevuotista kokeiluaan.  

Meillä oli 58 harrastustapahtumaa viikon aikana, lapsia osallistui koko kaupungissa noin tuhat. Eli oikein onnistunut viikko oli.  

Usean koulun yhteistyötapahtuma sujui hyvin. 

Meillä järjestettiin Harrastusmessut, jotka onnistuivat erinomaisesti. 

Parasta oli perheiden ilta, jolloin koulun piha oli täynnä perheitä mummuista ja vaareista lähtien. Harrastuksia esittelevillä yhdistyksillä oli toiminnallista aktiviteettia lapsille. 

Ilmaiset harrastukset ja oppilaiden omat esitykset 

Aina ulkopuolista toimijaa ei tarvittu viikon järjestämiseksi. Useissa kouluissa harrastuksia esittelivät oppilaat itseKoulussa tutustuttiin myös ilmaisiin harrastuksiin kuten lukemiseenkuvataiteeseen ja nuorisotalojen toimintaan  

Kokosimme luokassa viikon harrasteteeman ympärille. Harraste-esittelijöiden lisäksi kirjoitimme omista tai kiinnostavista harrastuksista pienet esittelyt. Viikolle osui myös konserttivierailu, joka sopikin hyvin teemaan. Kuvataiteessa aihe oli myös harrasteteemainen. 

Perjantaina joillain oli urheiluseuran paita päällä. Luokassa oppilaat kertoivat harrastuksistaan ja koittivat innostaa muita mukaan. 

Harrastusviikon ajankohta on askarruttanut  

Koulussa harrastamisen verkostolle on tullut pyyntöjä siirtää harrastusviikko loppukevääseen. Yleinen mielipide asiasta päätettiin selvittää heti. 

– Palautekyselyyn vastanneista lähes 80 % pitäisi harrastusviikon jatkossakin elo-syyskuussa. Moni tosin toivoi, että ajankohta olisi hiukan myöhemmin kuin tänä vuonna. Toive on kuultu ja ensi syksyn harrastusviikko järjestetään vasta syyskuussa, kertoo Olympiakomitean asiantuntija Maria Ulvinen.  

Palautekyselystä saatiin myös paljon muita hyviä ideoita, kuten esimerkiksi, että viikon markkinointi ja käytännön asioista sopiminen olisi hyvä aloittaa jo keväällä. Tuolloin syksystä ei tule niin kiireinen ja viikon järjestäminen ei rasita liikaa koulun opetushenkilökuntaa. Uusia kumppaniehdokkaitakin saatiin, esimerkiksi VPK ja Martat.  

Kaupungit tulevaisuuden tärkeä kumppani 

Lasten ja nuorten harrastamisen tärkeys on ymmärretty monissa kaupungeissa. Yhä useampi kaupunki osallistuikin tänä vuonna harrastusviikon toteuttamiseen ja tuki koulujen tapahtumien järjestämistä.  

-Toivomme, että kunnat jatkossa resurssoivat työaikaa koulujen tukemiseen harrastusviikon järjestämisessä. Esimerkiksi Keravalla kaupunki tuki tapahtumaa antamalla koordinaatioapuna eri harrastustahojen ja koulujen välillä, Ulvinen toteaa.

Katso Ylen video harrastusviikosta 2019, kohta 2.41  

Lue lisää: www.harrastusviikko.fi