Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.09.2019 | Huippu-urheilu

Tulevaisuuden tähdet: Saga Vanninen: ”7-ottelussa parasta on monipuolisuus”

Saga Vanninen nappasi kesällä kultaa nuorten EYOF-kisoista huipputuloksella. Kilpailuhenkinen urheilija syttyy erityisesti kisatilanteissa, mutta motivoituu ja nauttii myös harjoittelusta.

 

Seitsenottelija Saga Vannisen äänessä kuulee innostuksen, kun hän kuvailee, mitä urheilu hänelle merkitsee.

– Olen aina urheillut siksi, että se vaan on niin kivaa. Parasta urheilussa on kilpaileminen. Olen pienestä pitäen käynyt kaiken maailman hippo-kisoissa, oli se sitten hiihtoa tai yleisurheilua. Olen kilpailuhenkinen, kaikessa pitää aina vähän kisata.

Vanninen on pelannut pitkään myös jalkapalloa. Vähitellen mukaan tuli yhä enemmän yleisurheilua, mutta molemmat kulkivat mukana pitkään. Yleisurheilu vei voiton kaksi vuotta sitten ja jalkapallo sai jäädä. Yleisurheilussa ja erityisesti 7-ottelussa häntä kiehtoo monipuolisuus, motivaatio harjoitteluun löytyy helposti.

– Treenaaminen on tosi kivaa, koska se on niin monipuolista. Tykkään siitä, mitä teen. Vaikka kilpaileminen on parasta, on harjoittelukin hauskaa.

– 7-ottelussa kivaa on myös se, että kokonaisuus ratkaisee. Ottelu voi mennä eteenpäin, vaikkei jonain vuonna kehittyisikään ihan kaikissa lajeissa. Tämä on vaativa laji, mutta antaa tuossa suhteessa vähän anteeksi. Aidat ja pituus ovat omat lempilajini. 800 metrin juoksun jättäisin mielelläni pois, jos saisin valita, Vanninen naurahtaa.

Vaatimattoman oloinen nuori urheilija nimeää vahvimmaksi lajikseen aitajuoksun, mutta toteaa samaan hengenvetoon, että kehitystä saisi tulla kaikissa lajeissa.

– Aidat ovat pisteissä mitattuna parhaalla tasolla, mutta kaikessa pitää kehittyä. Nopeutta on saatava lisää ja tietysti kasisatanen pitää saada kulkemaan. Korkeudessa kisat ovat päättyneet tänä kesänä niin, että menen riman ali eli rimakauhu pitää myös selättää, sanoo Vanninen.

Harjoituksia Vannisella on lähes joka ilta ja lisäksi hän hyödyntää Tampereen Urheiluakatemian tarjoamat aamutreenit, jotka osaltaan helpottavat urheilun ja opiskelun yhteensovittamista. Lukion ensimmäistä luokkaa käyvälle Vanniselle koulunkäynti on helppoa.

– Tykkään lukiosta enemmän kuin yläasteesta. Opiskelu on paljon vapaampaa ja lukiossa ymmärtää paremmin, että opiskellaan itseä ja tulevaisuutta varten. Olen suunnitellut käyväni lukion kolmeen ja puoleen vuoteen.

Onnistuminen motivoi eteenpäin

Viime kesänä Tampereen Pyrintöä edustava Vanninen valittiin edustamaan Suomea Nuorten Olympiafestivaaleille Bakuun. Hän lunasti kisapaikkansa parhaalla mahdollisella tavalla ja nappasi ottelukultaa uudella 17-vuotiaiden Suomen ennätyksellä pistein 5913. Vasta 16-vuotiaan Vannisen tulos oli myös 17-vuotiaiden maailman kärkitulos tänä vuonna. Hän on tyytyväinen lopputulokseen ja tasaiseen, hyvään otteluun.

– Bakun kisa oli urani huippuhetki tähän mennessä. Kaikki meni tosi hyvin, ei tullut yhtään epäonnistunutta lajia. Kisatapahtuma oli vähän erilainen kuin yleensä, kun lajien välissä oli reilusti aikaa. Ei menty lajipaikalta toiselle vauhdilla niin kuin yleensä, hän kertoo.

– Kisareissu oli muutenkin tosi kiva, kun pääsi tutustumaan muiden lajien urheilijoihin. Nämä olivat isoimmat kisat, missä olen ollut ja aika paljon tuli oppia ja kokemusta tulevaan, jatkaa Vanninen.

Kohti aikuisten arvokisoja

Tulevaisuudessa Vanninen tähtää aikuisten arvokisoihin ja haluaa menestyä niissä mahdollisimman hyvin. Tavoitetta kohti mennään yhdessä valmentajan, Matti Liimataisen, kanssa. Valmennussuhde on kestänyt kaksi vuotta ja urheilija on tilanteeseen tyytyväinen.

– Matti on tosi osaava ja tietää, mitä tekee. Hän on myös hauska ja hänen kanssaan on helppo tehdä treenejä, homma toimii meillä hyvin.

Varsinaisia esikuvia Vannisella ei urheilussa ole, mutta hän seuraa muita ottelijoita tarkasti ja motivoituu hyvistä suorituksista.

– Seuraan itseäni pari vuotta vanhempia ja saman ikäisiäkin, yritän aina pistää heitä paremmaksi. Ottelijat tekevät Suomessa nyt yleisesti niin hyviä tuloksia, että se motivoi minuakin.

 

 

Lue lisää aiheesta