Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.09.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 39/2019: Suomalaisnaisilla kova kokonaispanos golfin Euroopan kiertueella

Suomi sai yhden maapaikan lisää Tokion olympiakisoihin menneellä viikolla. Tulevalla viikolla olympiapaikkoja on jaossa yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa, minkä lisäksi paikkajahti alkaa telinevoimistelun MM-kisoissa Stuttgartissa.

Kesäolympialajit

Golf: Tapio Pulkkanen golfasi sijalle 40 Euroopan kiertueella Skotlannissa. Kalle Samooja ei yltänyt kolmella eri kentällä pelatussa Links Championshipissä viimeiselle kierrokselle. Roope Kakko oli puolestaan 11:s haastajakiertueella Ranskassa. Suomalaisnaiset menestyivät hienosti leveällä rintamalla Euroopan kiertueella Espanjassa: Sanna Nuutinen oli kolmas, Ursula Wikström neljäs, Krista Bakker kymmenes, Elina Nummenpää 17:s ja Noora Komulainen 22:s. Tällä viikolla Espanjassa pelataan miesten Euroopan kiertuetta, haastajakiertue jatkuu puolestaan Marokossa.

Judo: 66-kiloisissa otteleva Luukas Saha oli suomalaisten valopilkku European Open -tason turnauksessa Luxemburgissa seitsemännellä sijallaan. Olympiarankingissa suomalaisista korkeimmilla olevista urheilijoista Katri Kakko, Aatu Laamanen ja Jaakko Alli jäivät ilman otteluvoittoja.

Karate: K1 Premier League jatkuu viikonloppuna Moskovassa.

Miekkailu: Uutta kautta starttaillaan hiljalleen. Topias Tauriainen sijoittui kuudenneksi ja Jaakko Paavolainen seitsemänneksi Turussa käydyssä kalpamiekkailun kansainvälisessä satelliittitason turnauksessa. Suomen ykkösnimi Niko Vuorinen oli 17:s. Viikkoa aiemmin Tukholman satelliitissa Paavolainen oli 14:s, Tauriainen 37:s ja Vuorinen 41:s.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen paransi asemiaan olympiarankingissa nappaamalla kakkossijan Kirgisiassa käydyssä rankingkilpailussa.

Nyrkkeily: Naisten MM-kisoja käynnistellään jo tällä viikolla Venäjällä. Suomelta mukana Mira Potkonen ja Elina Gustafsson.

Painonnosto: Meri Ilmarinen saavutti parhaan suomalaissijoituksen painonnoston MM-kisoissa Thaimaassa. Yhteistulos 213 kiloa (95+118) riitti sijaan 14. Tempaustulos oli sarjan 76 kiloa SE-tulos. Suomalaissuoritukset päätti Hannes Keskitalo 102-kiloisissa nappaamalla sijan 24 yhteistuloksella 145+196=341 kg. Tuossa sarjassa puolestaan työntötulos oli uusi Suomen ennätys.

Purjehdus: Tuuli Petäjä-Sirén saavutti Suomelle kolmannen purjehduksen maapaikan Tokion olympiakisoihin sijoittumalla 26:nneksi RS:X-luokan MM-kilpailuissa Italiassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi maaliin 93:ntena alle 23-vuotiaiden maantieajossa MM-kisoissa Isossa-Britanniassa. Reitti ei ollut järin mäkinen, mikä ei suosinut viime vuonna samassa kilpailussa MM-pronssia napannutta Hännistä.

Pöytätennis: Benedek Oláh voitti omassa ottelussaan Intian Nima Alamianin, kun Ranskan liiga jatkui perjantaina.

Sulkapallo: Eetu Heino putosi toisella ja Airi Mikkelä ensimmäisellä kierroksella turnauksessa Malediiveillä.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen ylsi puolivälieriin asti ITF-kiertueen M25-tason turnauksessa Tukholmassa. Nelinpelissä taival katkesi avauskierroksella. Tällä viikolla nähdään tositoimissa muun muassa Henri Kontinen John Peersin kanssa ATP500-tason turnauksessa Pekingissä.

Voimistelu: Telinevoimistelun MM-kisat käynnistyvät Stuttgartissa loppuviikolla naisten ja miesten karsinnalla. Jaossa on MM-mitalien lisäksi olympiapaikkoja.

Yleisurheilu: MM-kisat Dohassa on saatu käyntiin. Avausviikonlopun paras suomalaissijoitus oli Anne-Mari Hyryläisen 19:s maratonilla, jota Alisa Vainio säesti 26:nnella sijallaan. Hyryläinen oli viidenneksi paras ja Vainio kahdeksanneksi paras eurooppalainen. Maantielajeissa on ollut todella raa’at olosuhteet, mikä huomattiin etenkin 50 kilometrin kävelyssä, jossa Jarkko Kinnunen oli 20:s ja Aku Partanen keskeytti jo alkumatkasta. Naisten maratonilla sen paremmin kuin viidenkympin kävelyssäkään yksikään mitalisti ei yltänyt edes lähelle Tokion olympiarajoja, mikä alleviivaa kuumien ja kosteiden olosuhteiden vaikutusta.

Stadionlajeissa jatkopaikkoja ei ole tullut; Sara Kuivisto karsiutui täpärästi 800 metrin välieristä (24 juoksijaa mukaan), vaikka hänen aikansa 2.03,15 oli alkuerien 20:nneksi nopein. Krista Tervo oli moukarissa 21:s tuloksella 68,25, Wilma Murto seipäässä 22:s tuloksella 435, Simo Lipsanen kolmiloikassa 23:s tuloksella 16,47, Ella Junnila korkeudessa 28:s tämän kesän tasoonsa nähden vaatimattomalla tuloksella 180 ja Camilla Richardsson 3000 metrin esteissä 38:s ajalla 9.53,06. Tällä viikolla urheillaan loput lajit. Dohan ulkopuolellakin tapahtuu, sillä Aleksi Ojala hyökkää 50 kilometrin kävelyn olympiarajan kimppuun Hollannissa sunnuntaina.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Kesä-GP päättyy Klingenthalissa loppuviikolla. Antti Aalto ja Niko Kytösaho pääsevät kilpailuun onnistuminen alla, sillä menneenä viikonloppuna samassa paikassa hypätyissä continental cupin kilpailuissa Aalto otti sijat 18 ja 4, Kytösaho 7 ja 14. Myös Eetu Nousiainen on mukana Klingenthalissa.

Ei-olympialajit

Darts: PDC Pro Tour jatkuu viikonloppuna kahdella osakilpailulla Dublinissa.

Enduro: Eero Remes ajoi E2-luokan MM-sarjan viidenneksi ja Eemil Pohjola 12:nneksi. Päätösosakilpailuissa Ranskassa Remes otti sijat yhdeksän ja kahdeksan, Pohjola sijat yksitoista ja yhdeksän. Enduro GP -luokan MM-pisteissä Remes oli 12:s.

Formula 1: Valtteri Bottas vahvisti otettaan MM-sarjan kakkossijasta ajamalla toiseksi Venäjän GP-kilpailussa tallikaverinsa Lewis Hamiltonin imussa. Kimi Räikkönen oli maalissa 13:ntena.

Keilailu: Karsinnan voittanut Osku Palermaa ylsi 11. sijalle maailmankiertueen osakilpailussa Thaimaassa.

Moottoripyöräily: Moto GP:n MM-sarja jatkuu viikonloppuna Thaimaassa. Mika Kallio on mukana KTM:n puikoissa.

Pyöräsuunnistus: Maailmancup päättyy Saksaan loppuviikolla.

Ralli: MM-sarjaa on jäljellä enää kolme osakilpailua, joista seuraavana Walesin kilpailu viikonloppuna.

Squash: Emilia Korhonen putosi avauskierroksella challenger 20 -tason turnauksessa Malesiassa.

Suunnistus: Suomalaismenestystä saatiin odottaa päätöslajiin asti maailmancupin osakilpailussa Sveitsissä; sprintissä Merja Rantanen oli kuudes, Venla Harju kahdeksas ja Maija Sianoja kolmastoista. Pudotussprinteissä välierävaiheeseen asti ylsivät Lotta Karhola ja Aleksi Niemi, jotka kirjasivat sijat 17. Keskimatkalla sijoituksia 20 parhaan joukkoon ei suomalaisilta saatu Elias Kuukan (21:s) ja Sianojan (23:s) esittäessä parasta vauhtia. Marika Teini keskeytti keskimatkan, eikä osallistunut enää viikonlopun sprintteihin.

Paralympialajit

Ratsastus: Lissabonissa on viikolla kolmen tähden kilpailu, johon Katja Karjalaisen on määrä osallistua.

Joukkuepelit

Ei maajoukkuetapahtumia.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta