Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.10.2019 | Seuratoiminta | Uutinen

Meijän Mikkeli Sportilla on haku päällä

Tuu koittaa! aikuisten liikuntakoululla ja Vanhassa vara parempi -kampanjalla halutaan uutta tekemistä ja uusia tekijöitä seuratoimintaan. 

 

Meijän Mikkeli on osallisuushanke, jossa haetaan ratkaisuja asukkaiden osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Päähankkeen osana toteutetaan Meijän Mikkeli Sport seurahanke, joka käynnistyi kevättalvella ja jatkuu lokakuuhun 2020. Mukana on tällä hetkellä 19 mikkeliläistä seuraa.

Hankkeen alkukartoitus vahvisti sen, mitä jo tiedettiin; seuroissa tarvitaan lisää toimijoita, lisää ohjaajia ja lisää rahaa. Mutta myös sen, että monet seurat ovat lukkiutuneet toiminnassaan tiettyihin asentoihin. Tyypillinen jumi on esimerkiksi puheenjohtajavetoisuus. Yhden ihmisen varassa toimiminen on paitsi kyseistä tekijää uuvuttavaa, helposti muut ulkopuolelle sulkevaa. Kun ihmiset puuttuvat, puuttuvat myös valmiudet uudenlaiseen yhteiseen tekemiseen.

Kesän aikana edettiin jo piirua pitemmälle.

– Vanhassa vara parempi -kampanjan ajatuksena oli kontaktoida urheiluseurassa harrastavien lasten isovanhempia, kertoo Etelä-Savon Liikunnan hanketyöntekijä Heikki Siitonen. Urheilua seurassa harrastavien lasten vanhempien aika on kortilla, mutta olisiko isovanhemmilla aikaa ja kiinnostusta osallistua seuratoimintaan? Sitä ryhdyttiin selvittämään jakamalla esitteitä ja avaamalla nettiin kysely, joka kohdennettiin isovanhemmille.

Oletettavaa on, että kiinnostusta voi hyvinkin löytyä, koska ylisukupolvisuuden hyödyt ovat niin ilmeisiä.

– Isovanhemmille seurassa toimiminen mahdollistaa luontaisen siteen lapsenlapsen harrastamisen seuraamiseen. Seura puolestaan saa toimintaansa senioreitten hiljaista tietoa, ja voi olla, että kun he kokevat olevansa tarpeellisia, vaikutus heijastuu myös yksinäisyyden ja eriarvoisuuden kokemusten vähenemiseen.

Parhaimmillaan jaetusta ajasta voi syntyä ylisukupolvinen yhteinen harrastus.

– Kuuta ei taivaalta tavoitella, mutta jokainen käsipari on avuksi. Pelko pois, että joutuisi jatkuviin hommiin, jokainen saa valita osallisuutensa vointinsa ja kykyjensä mukaan, kerran viikossa, kuukaudessa tai vuodessa, painottaa Siitonen.

Aikuisten harrastaminen seuroissa on lapsenkengissä

Meijän Mikkeli -hankkeen projektipäällikkö Hannu Korhonen kuvaa Tuu koittaa! aikuisten liikuntakoulua hankkeen kruununjalokiveksi.

– Urheiluseurojen tarjonnassa painotetaan lasten ja nuorten tavoitteellista urheilua, aikuisille harrasteliikuntaa on hyvin vähän. Tuu koittaa! kokeilulla kartoitetaan toisaalta seurojen valmiuksia aikuisten harrasteliikunnan käynnistämiseen ja toisaalta herätellään ihmisten mielenkiintoa maksutonta matalan kynnyksen harrasteliikuntaa kohtaan.

Hankkeessa on luotu toiminnalle alusta eli liikuntakalenteri, johon seuroilta ostetaan liikuntasisällöt ja niiden ohjaus. Kokeilujakso sisältää neljä kertaa per laji. Tarkoituksena on jatkossa ohjata seuroja markkinoimaan omaa toimintaansa myös aikuisväestölle.

Korhonen kertoo onnistuneen esimerkin viime kesältä.

– Mikkelin Melojat järjesti aikuisten melontakoulun Mikkelin paraatipaikalla Melapirtillä. Ensimmäisellä kerralla paikalla oli yksi kokeilija, toisella kerralla neljä, kolmannella 70 ja viimeisellä, vähän viileämmälläkin kelillä 22! Naisten ja senioreitten omiin melontaryhmiin löytyi vetäjät, kun heitä vain kysyttiin ohjaajiksi. Toivottavasti talven jälkeen uuden melontakauden alkaessa homma jatkuu. Kokemuksen kautta rakentuu ymmärrys siitä, että kun seuraan saadaan aikuisharrastajia, kasvaa myös todennäköisyys saada lisää motivoituneita seuratoimijoita, kiteyttää Korhonen.

Tuu koittaa! on Korhosen mielestä äärimmäisen hyvä malli.

– Jokainen seuran oven avaava ihminen on seuralle arvokas. Liikunnasta eriytyneet ihmiset on osattava kohdata oikein. On miljoonia syitä, miksi liikuntaan ei osallistuisi, ”osaanko paikalle, munaanko itseni, onko turvallista” ja niin edelleen, mutta syyt pitää pystyä taklaamaan joko etukäteen markkinoinnissa tai paikan päällä rennolla otteella.

Seuran kehittämisen näkökulmaakin isompi unelma Korhoselle on se, että ihmiset voisivat kokea olevansa elämänpelissä mukana. Siihen urheiluseurat tarjoavat aivan huippumahdollisuuksia erilaisina työtehtävinä ja harrastusmahdollisuuksina.

 

Meijän Mikkeli Sport