Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.10.2019 | Olympiakomitea

Urasuunnittelua villillä ideoinnilla ja ilman suodatinta

Tammikuussa 2020 Piia Korven työpaikka muuttuu – ainakin nimellisesti.

Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU ry ja Suomen Paralympiakomitea yhdistyvät, ja uusi järjestö aloittaa toimintansa vuoden vaihteessa. Kahden järjestön yhdistyminen ja keväällä aloitettu Johtaa kuin nainen -koulutusohjelma ovat käynnistäneet myös VAU ry:n koulutuskoordinaattorina työskentelevän Korven urasuunnittelun rytinällä.

– Olen odottanut selkeää kohtaa aloittaa prosessia, jossa voin oikeasti panostaa johtamisosaamisen kehittämiseen ja oman uran ajatteluun. Tämä koulutusohjelma tuli juuri oikeaan hetkeen! Yksi omista avainteemoista koulutuksessa on ollut urasuunnittelussa. Haluan löytää itseäni kiinnostavat polut ja kuinka niissä edetä.

Korpi toimii työnsä ohella kansainvälisessä European Same-Sex Dance Associationissa toisena puheenjohtajana, ja kuvailee pestiä ”eräänlaisena johtamiskouluna”. Palo johtamiseen sai alkunsa vuonna 2015, kun Korpi sai vastuun Apuvälinemessujen yhteydessä järjestettävästä Liikuntamaa-messutapahtumasta.

– Se oli silmiä avaava kokemus. Tajusin vasta siinä vaiheessa, miten motivoitunut ja iloinen voikaan olla työstä! Se oli todella haastavaa, mutta sytyin haasteesta. Silloin sanoin ensimmäistä kertaa ääneen, että minun pitää saada enemmän tällaista johtamisvastuuta.

Oivalluksista konkretiaan

Urasuunnittelu aloitettiin ensimmäisellä lähijaksolla, ja paperille pyydettiin laittamaan kaikki villeimmätkin ajatukset ja suunnitelmat niin piirtäen kuin kirjoittaenkin. Toisella lähijaksolla suunnitelmiin palattiin, ja niiden toteuttamiseksi tehtiin konkreettinen suunnitelma.

– Viime lähijaksolla oli hauska huomata, että jaksojen välissä oli tullut selkeästi oivallus. Olin ensin lähtenyt ajattelemaan todella kaukaisia asioita, ja yhtäkkiä pystyinkin näkemään siihen tosi lähelle ja ajattelemaan, mitä mahdollisuuksia on omassa tulevassa järjestössä. Ajatus siitä, mitä haluan tehdä, on selkiytynyt. Ymmärrän nyt paremmin, että on erilaisia tahoja, missä omaa ajatusta voi toteuttaa. Nyt on paljon selkeämpi ajatus etenemisestä.

Korven urasuunnittelutyö on sisältänyt niin aktiivista kuin alitajuistakin asian parissa vietettyä aikaa. Oman ajatustyön ja ihmisten kanssa käytyjen keskustelujen lisäksi Korpi on kokenut kirjallisuuden hyödylliseksi. Kirjoista on löytynyt sisältöä, joiden avulla omia ajatuksia on voinut jäsentää entistä paremmin.

– Oikeastaan vähän yllätyin viime jaksolla, kun yhtäkkiä tajusin vertaissparraushetkessä, että eihän tässä ole mitään epäselvää. Sitten kaverin kannustamana piirsin sen siihen suunnitelmapaperille.

Korpi on jo ottanut ensimmäiset askeleet urasuunnitelmansa konkreettiseen toteuttamiseen ja ehdottanut uuteen Paralympiakomiteaan omaa työnkuvaansa.

– Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasiat kiinnostavat ja ovat omaa ydinosaamistani. Odotan yhdistymistä tosi isona mahdollisuutena. Se on järkevää ja ennen kaikkea hieno asia. Katsotaan, millaisia mahdollisuuksia se voi avata myös omalle urakehitykselleni.

Korven mukaan urasuunnitteluprosessiin täytyy luottaa.

– Tämä tapa työskennellä on auttanut näkemään sitä, mitä puuttuu. Rationaalisesti liikkeelle lähtiessä näkee helposti vain sen, mitä jo on ja miten itse siihen sijoittuu. Nyt mietin samalla omaa kiinnostustani, osaamistani ja sen ydintä – tällä tavalla on ollut helpompi hahmottaa mitä puuttuu ja mitä tarvitaan. Ja ennen kaikkea puuttuuko jotain sellaista, mihin oma osaaminen olisi se ratkaisu.

Mentorointi urasuunnittelun tukena

Koulutusohjelmassa osallistujia tuetaan myös mentoroinnin avulla. Korvelle jo mentorin valinta selkeytti monia asioita omassa urasuunnitelmassa. Korven kiinnostuksenkohteet ovat laajemmin eettisten kysymysten alalta niin Suomen kuin kansainväliselläkin tasolla, joten mentoriksi valikoitui Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson.

– Halusin mentoriksi itsestäni erilaisen ihmisen, jotta mentorointi ei jäisi mukavuusalueelle. Mietin ensin, millaisia asioita itsessäni haluan vahvistaa ja mitkä ovat niin sanotusti vähän ”riskipiirteitä”. Halusin ihmisen, joka on ollut haastavissa tilanteissa. Oli tärkeää löytää sellainen ihminen, joka voi sanoa minulle suoraan.

Osallistujat tapasivat toisella lähijaksolla omat mentorinsa ja laativat yhdessä mentorointisopimuksen.

– Mentoroinnin startti oli tosi hyvä, ja tuli heti sellainen olo, että saan ihan varmasti paljon irti koko prosessista. Tuntui todella mukavalta, että oma mentori oli selkeästi tosi motivoitunut ja innostunut. Tulen varmasti saamaan paljon arvokasta apua häneltä.

Koulutusohjelman urasuunnittelukokonaisuus jatkuu ensi toukokuussa ja mentorointi kulkee osallistujien mukana koko koulutusvuoden ajan. Korpi kokee, että suunnittelun leikkisä suhtautuminen ja villi ideointi oli aluksi yllättävän vaikeaa. Ryhmän tuki ja kannustus auttoivat päästämään kontrollista ja ideoiden suodattamisesta irti.

– Olen toiveita ja uskoa täynnä, että ensi keväänä olen jo jossain muussa pisteessä kuin nyt olen. Nyt on sellainen draivi ja selkeys tämän asian kanssa, että uskon olevani ottanut jo askelia tai olen selkeästi ottamassa niitä – muutenkin kuin vain paperilla.

 

Johtaa kuin nainen -koulutusohjelman haku on auki! Tammikuussa 2020 alkava koulutus on suunnattu naisille, jotka toimivat tai joiden tavoitteena on toimia luottamustehtävissä liikunnan ja urheilun valtakunnallisissa järjestöissä. Koulutukseen valitaan 20 osallistujaa hakemusten perusteella. Lue lisää ja hae mukaan!

Suomen Olympiakomiteassa on parhaillaan käynnissä kaksi johtajuuteen liittyvää koulutushanketta. Molempien koulutusten tavoitteena on vahvistaa liikunnan ja urheilun parissa toimivien naisten johtamisosaamista sekä kannustaa heitä hakeutumaan urheilun johtotehtäviin. Johtaa kuin nainen -koulutuksen kohderyhmänä ovat liikunnan ja urheilun valtakunnallisten tai kansainvälisten järjestöjen johtotehtäviin tähtäävät. 

Lue lisää aiheesta