Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.10.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 40/2019: Lassi Etelätalo yleisurheilun MM-kisojen suomalaisnimi

Yleisurheilun MM-kisat Dohassa huipentuivat suomalaisittain miesten keihäsfinaaliin, jossa Lassi Etelätalo venyi neljänneksi. Menestystä tuli myös uinnin maailmancupista. Jalkapallomaajoukkueilla - etenkin Huuhkajilla - on edessään tärkeä viikko.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Tällä viikolla Arabiemiirikunnissa ammutaan haulikkolajien maailmancupin finaali.

Golf: Mikko Korhonen jakoi sijaa 17:s Euroopan kiertueella Espanjassa. Kim Koivu ei läpäissyt cutia. Naisten Euroopan kiertueella Intiassa Noora Komulainen oli 12:s, Sanna Nuutinen 21:s, Ursula Wikström 53:s ja Elina Nummenpää 57:s. Krista Bakkerin pelit jäivät kahteen kierrokseen. Miesten Euroopan kiertue jatkuu loppuviikolla Italiassa.

Karate: Kaksi ottelua voittanut Titta Keinänen taipui puolivälierässä, eikä päässyt keräilyotteluihin K1 Premier Leaguen osakilpailussa Moskovassa. Emma Aronen ja Tuomas Suur-Inkeröinen jäivät ilman otteluvoittoja, ja Jesse Enkamp jäi katassa alkulohkoon.

Miekkailu: Niko Vuorinen sijoittui kolmanneksi maailmancupin satelliittiturnauksessa Oslossa. Jaakko Paavolainen löytyi sijalta 16.

Nyrkkeily: Mira Potkonen on edennyt yhdellä teknisellä tyrmäysvoitolla jo 16 parhaan joukkoon 60-kiloisissa MM-kisoissa Venäjällä. Elina Gustafsson joutui taipumaan 69-kiloisissa jo avauskierroksella kiinalaisvastustajalleen.

Painonnosto: Meri Ilmarinen nosti 76-kiloisissa kolmanneksi Välimeren alueen mestaruuskilpailuissa San Marinossa yhteistuloksella 92+122=214 kg. Työntötulos oli uusi Suomen ennätys. Eero Retulainen puolestaan nosti yhteistuloksen SE:n 89-kiloisissa, 143+186=329 kg, ja sijoittui neljänneksi. Kilpailu kuului painonnoston olympiakarsintaan.

Pyöräily: Lotta Lepistö ajoi viikonloppuna Italiassa kaksi maantieajoa. Plakkariin kertyi sijoitukset 137 ja 35. Jaakko Hänninen ajoi miesten kilpailuissa sijat 43 ja 56.

Pöytätennis: Alex Naumi putosi ensimmäisellä karsintakierroksella maailmankiertueen osakilpailussa Tukholmassa. Benedek Oláh on ilmoittautunut mukaan tällä viikolla käytävään Bremenin osakilpailuun.

Sulkapallo: Suomen kärkikaarti on tällä viikolla pelaamassa BWF tourin super 100 -tason turnausta Hollannissa.

Tennis: Henri Kontinen ja John Peers putosivat avauskierroksella ATP500-tason turnauksessa Pekingissä. Harri Heliövaara otti kauden toisen nelinpelin turnausvoittonsa challenger-tasolla ukrainalaisparinsa kanssa Nur-Sultanissa. Patrik Niklas-Salminen ylsi finaaliin asti ITF-kiertueen M25-tason turnauksessa Falunissa. Eero Vasa selvitti tiensä karsinnan kautta toiselle kierrokselle asti saman tason turnauksessa Oklahomassa. Oona Orpana eteni finaaliin W15-tason turnauksessa Sozopolissa ja sai sitä myöten paikan W25-tason turnaukseen Ranskaan tulevalle viikolle. Nelinpelissäkin Orpana meni välieriin asti. Anastasia Kulikova nähtiin saman tason turnauksessa Ranskassa puolivälierissä sekä kaksin- että nelinpelissä. Tällä viikolla Kontinen ja Peers pelaavat kauden viimeistä masters-turnausta Shanghaissa – avausottelusta tuli jo voitto sunnuntaina.

Uinti: Ida Hulkko oli viikonlopun suomalaistähti Budapestin maailmancupissa, sillä Hulkko ui voittoon sekä 50 metrin (30,82) että sadan metrin (1.07,42) rintauinnissa. Jälkimmäisellä Hulkko lähenteli sekä Jenna Laukkasen SE-aikaa (1.07,38) että Tokion olympiarajaa (1.07,07). Rajusti urakoinut Laura Lahtinen säesti viidennellä sijalla 50 metrillä, 14. sijalla satasella ja kolmossijalla 200 metrin rintauinnissa (ajalla 2.27,82). Mimosa Jallow oli 50 metrin selkäuinnissa toinen ajalla 28,14, tuplamatkalla kuudes ajalla 1.01,50 ja 50 metrin vapaauinnissa kymmenes ajalla 25,99. Ari-Pekka Liukkosen vauhti riitti 50 metrin vaparissa 11. sijalle ajalla 22,80. 50 metrin perhosen finaalissa nähtiin kaksikin suomalaista; Niko Mäkelä oli viides ajalla 23,74 ja Riku Pöytäkivi kuudes ajalla 23,77.

Voimistelu: Maija Leinonen oli parhaana suomalaisena 119:s naisten neliottelussa telinevoimistelun MM-kisoissa Stuttgartissa, joten olympiapaikat jäivät tällä erää naisilta saavuttamatta. Miehet ovat karsinnassa maanantaina.

Yleisurheilu: Lassi Etelätalo oli Dohan MM-kisojen suomalaisnimi; tulos 82,49 riitti keihään finaalissa neljänteen sijaan. Oliver Helander ja Antti Ruuskanen jäivät karsintaan – kuten myös Taika Koilahti pituudessa. Karsinnan läpäisi sen sijaan Kristiina Mäkelä kolmiloikassa tuloksella 14,26. Finaalissa Mäkelän tulos 13,99 riitti 12:nteen sijaan. Naisten pika-aidoissa koko suomalaiskolmikko ylsi välieriin, jossa Nooralotta Neziri oli parhaana suomalaisena 14:nneksi nopein ajalla 12,89. Sara Kuivisto oli ennätyksellään 4.08,85 1500 metrin alkuerien 25:nneksi nopein, mutta jatkopaikkaan se ei aivan riittänyt. Alkuerään tyssäsi myös Topi Raitasen (8.32,44) taival 3000 metrin esteissä ja Elmo Lakan (13,73) taival 110 metrin aidoissa. Maria Huntington joutui keskeyttämään seitsenottelun. Dohan ulkopuolellakin tapahtui, sillä Aleksi Ojala käveli Hollannissa sunnuntaina 50 kilometrin kävelyssä kakkoseksi ajalla 3.53.23, joka jäi 3.23 Tokion olympiarajasta.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Kesä-GP päättyi Klingenthalissa lauantaina. Eetu Nousiainen hyppäsi yhden kierroksen kilpailussa 26:nneksi ja Antti Aalto 41:nneksi. Niko Kytösaho karahti karsintaan.

Taitoluistelu: Kotimaisten kärkiluistelijoiden kausi lähtee toden teolla käyntiin, kun Espoossa luistellaan loppuviikolla perinteinen Finlandia Trophy.

Ei-olympialajit

Darts: PDC Pro Tour jatkui viikonloppuna kahdella osakilpailulla Dublinissa. Marko Kantele karahti avauskierrokselle molemmissa kilpailuissa.

Formula 1: MM-sarjaa on jäljellä viisi osakilpailua. Seuraavaksi ajetaan viikonloppuna Japanissa.

Moottoripyöräily: Mika Kallio joutui keskeyttämään Moto GP -luokan MM-osakilpailun Thaimaassa.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes avasi kautensa vakuuttavalla voitolla kutsukilpailussa Shanghaissa.

Pyöräsuunnistus: Maailmancup päättyi Saksaan loppuviikolla. Marika Hara päätti mc-kautensa kakkossijaan sunnuntain sprintissä. Ruska Saarela ja Jussi Laurila täydensivät suomalaismenestystä kuudensilla sijoillaan. Perjantain pitkillä matkoilla Ingrid Stengård oli viides ja Laurila kahdeksas. Välissä kilpailtiin sekaviestissä, jossa Suomi oli neljäs joukkueella Hara, Laurila ja Anders Blomster. Kokonaispisteissä Hara oli neljäs ja Laurila kahdeksas.

Ralli: Walesin MM-osakilpailu ei ollut WRC-luokassa suomalaisille suotuisa, sillä menestys jäi yleiskilpailussa Kalle Rovanperän yhdeksännen sijan varaan. Rovanperä varmisti samalla WRC 2 Pro -luokan maailmanmestaruuden.

Squash: Matias Tuomen taival katkesi toiselle kierrokselle challenger tour 5 -tason turnauksessa Tshekissä.

Triathlon: Kaisa Salin kausi huipentuu Konan ironman-kilpailuun, jossa kilpaillaan MM-tittelistä lauantaina.

Paralympialajit

Maalipallo: Suomen miehillä ja naisilla on viimeinen mahdollisuus saavuttaa paralympiapaikka tällä viikolla. Yksi tiketti on jaossa EM-kisoissa Saksassa. Alkulohkot käynnistyvät keskiviikkona.

Pöytätennis: Pajulahdessa pelataan loppuviikolla Para Finland Open, jossa mukana on koko Suomen parhaimmisto antamassa näyttöjä myös Tokion paralympialaisia varten.

Ratsastus: III-ryhmässä kilpaileva Sanna Koskiluhta ratsasti sekä henkilökohtaisen kilpailun että vapaaohjelman voittoon ratsullaan Liptona Oslossa käydyssä kolmen tähden kilpailussa. Pistesijoille ylsivät myös Jessica Kerttunen ja Pia-Pauliina Reitti IV-ryhmässä.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Edessä on maajoukkueviikko. Huuhkajilla on lauantaina tärkeä EM-karsintaottelu Bosnia-Hertsegovinassa. Naisten EM-karsinta jatkuu puolestaan kotiottelulla Albaniaa vastaan tiistaina. Myös Pikkuhuuhkajat on tositoimissa EM-karsinnoissa; torstaina vastaan tulee kotona Malta.

Lentopallo: Joukkueet Euroopan olympiakarsintaturnaukseen ovat selvillä. Sinne pääsevät ne maat, jotka ovat Euroopan rankingissa 11 parhaan joukossa ja joilla ei vielä ole paikkaa hankittuna. Suomen kohdalla tämä tarkoittaa niukkaa putoamista, sillä Suomi on EM-kisojen jälkeen rankingin 12:ntena.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta