Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.10.2019 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilupäivät Helsingissä: Arvostettu urheilu syntyy yhteistyöllä

Kuudennen kerran järjestetyt huippu-urheilupäivät kokosivat noin 150 suomalaista huippu-urheilun asiantuntijaa Helsinkiin jakamaan kokemuksiaan ja keskustelemaan urheilun arvostuksesta.

Yhdeksi tapahtuman kohokohdista nousi urheilun arvostusta käsitellyt paneeli, jossa keskustelijoina olivat urheilutoimittaja Jari Kupila, valtiosihteeri Tuomo Puumala ja moderaattorina Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

Puumala ja Kupila analysoivat perinpohjaisesti suomalaisen huippu-urheilun tilaa arvostuksen näkökulmasta. Kupilan mukaan arvostus sinänsä on hyvällä tasolla, mutta se ei toistaiseksi ole johtanut urheilun kannalta toivottuihin asioihin.

-Kaikkien tutkimusten mukaan urheilua kyllä arvostetaan Suomessa laajasti, mutta arvostus ei johda ymmärrykseen urheilun vaikutuksista, eikä toimiin, jolla urheiluun satsattaisiin nykyistä enemmän, Kupila totesi.

-Tässä urheilu kantaa historian painolastia. Urheilu on itse aikanaan valinnut amatööriyden tien, ja vasta viime vuosikymmeninä urheilu on siirtynyt kohti normaalia elinkeinon harjoittamista. Urheilua ei edelleenkään ajatella samanlaisena elinkeinona kuin monia muita elämänaloja. Tämän muuttaminen vaatii edelleen työtä ja erityisesti yhteistyötä, Kupila kiteytti.

Puumala huomautti, että tämä asetelma on kuitenkin jo hyvää vauhtia muuttumassa.

-Uusi urheilijasukupolvi marssii areenalle ja muuttaa käsitystä sekä suomalaisuuden että urheilun paradigmasta. Uuden sukupolven tarina ei ole enää häviön pelkäämistä vaan voittamisen mahdollisuuden näkemistä ja siihen mahdollisuuteen tarttumista, Puumala sanoi.

-Uskon, että tämä määrittää uudelleen myös tavan, jolla urheilu yhteiskunnassa näyttäytyy.

Sarasvuo, Terho ja Piispanen: Urheilu-ura ei ole uhraus, se on satsaus

Huippu-urheilupäivillä kuultiin myös menestyneiden urheilijoiden puheenvuoroja urheilu-urasta ja sen merkityksestä. Ratakelauksen paralympiavoittaja Toni Piispanen kehotti puheenvuorossaan kaikkia huippu-urheilutoimijoita siirtymään pois ”pitäisi tehdä” -ajattelusta.

-Urheilu on ottanut minulta paljon, mutta vielä enemmän se on antanut. Urheilu on opettanut näkemään mahdollisuuksia ja toimimaan niiden toteuttamiseksi. Kun ajattelen, että pitäisi tehdä jotakin, minun on myös mahdollista tehdä se. Joskus se vaatii ponnisteluja ja onneakin, mutta olen myös huomannut, että mitä enemmän teen työtä, sen onnekkaammaksi tulen! Satsaan siis itseeni, kun ponnistelen, Piispanen kiteytti.

Maastohiihdon maailmanmestari ja olympiamitalisti Virpi Sarasvuo valotti omassa puheenvuorossaan sitä, mikä on huippu-urheilijan mindset. Sarasvuon mukaan huippu-urheilijalle on tyypillistä kyky poissulkea sellaiset asiat, jotka eivät tue asetettuun tavoitteeseen pääsyä.

-Huippu-urheilija ymmärtää, että ei ole kuin tämä hetki ja sen suoma mahdollisuus. Tulokset kertovat totuuden siitä, miten pieniin yksityiskohtiin urheilija on pystynyt huipputason toiminnan viemään.

-Urheilijan mindset näyttäytyy ulospäin itsekkäältä, uhrautuvalta, monista asioista luopumiselta. Se on kuitenkin urheilijalle itselleen vieras ajatus. Valinta tulla huippu-urheilijaksi on omaa potentiaalia arvostava valinta. Se on sitoutumista, joka säteilee hyvää draivia myös urheilijan taustatiimille ja tukijoukoille.

-Urheileminen ei ole yksilölle uhraus, vaan se on satsaus, ja sitä satsausta tulee myös arvostaa. Urheilun arvostus toteutuu silloin, kun kaikki urheilulajit ja ihmiset arvostavat toisiaan, eikä kukaan yksilö ole suurempi kuin urheilu, Sarasvuo sanoi

KOK:n urheilijavaliokunnan jäsen ja jääkiekon olympiamitalisti Emma Terho kertoi siitä, kuinka hänen näkemyksensä urheilun arvostuksesta on muuttunut urheilu-uran jälkeen.

-Urheilija etenee urallaan fokusoituneena omaan tekemiseensä. Uran jälkeen oppii näkemään myös urheilun laajemmat hyödyt.

-Oman urheilu-uran kokemukset peilautuvat nyt eri tavalla, kun seuraan nykyurheilijoiden suorituksia. Urheilu itsessään on iso arvo. Se tuottaa tunnetiloja, jotka rakentavat yhteenkuuluvuutta voimakkaammin kuin juuri mikään muu asia yhteiskunnassa.

-Urheilu-ura tuottaa osaamispääomia yksilöiden ja koko yhteiskunnan käyttöön. Urheilun kannattaa satsata – niin yksilön kuin yhteiskunnankin, Terho kiteytti.

Urheilijoiden lisäksi huippu-urheilupäivillä kuultiin myös useita muita kiinnostavia puhujia. Helsingin Jalkapalloklubin naisten liigajoukkueen valmentaja Joonas Rantanen puhui arvostavan toimintakulttuurin rakentamisesta, SICK Oy:n johtaja Ari Rämö esitti ajatuksia arvostavasta johtamisesta ja kisapappi Leena Huovinen loi katsauksen arvoihin ja arvostukseen.