Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.10.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 41/2019: Upea suomalainen urheilu-ura päättyi Havaijilla – Kaisa Sali MM-kisojen kuudenneksi

Mennyt viikko piti sisällään laaja-alaista suomalaismenestystä, sillä mitaleita tuli olympialajeissa sekä MM- että EM-tasolta, minkä lisäksi Valtteri Bottas voitti F1-osakilpailun Japanissa. Myös taitoluistelussa tuli suomalaismenestystä viikolla, johon päättyi Kaisa Salin pitkä ja menestyksekäs ura.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Satu Mäkelä-Nummela päätti kautensa sijaan 11 trapin maailmancupin finaalissa Arabiemiraateissa. Mäkelä-Nummelan tulos – 116 kiekkoa – oli sama kuin kilpailun kahdeksannella ja jäi kolme kiekkoa finaalirajasta. Mopsi Veromaa ampui 109 kiekkoa, mikä oikeutti sijaan 17.

Golf: Mikko Korhonen pelasi parhaana suomalaisena sijalle 25 Euroopan kiertueella Italiassa. Kalle Samooja ja kilpailua avauskierroksen jälkeen johtanut Tapio Pulkkanen jakoivat sijaa 40. Kim Koivu ei selvinnyt viikonlopun kierroksille. Tällä viikolla kiertue jatkuu Ranskassa.

Judo: Vuonna 2003 syntynyt Pihla Salonen oli Suomen ison joukkueen valopilkku Tallinnassa käydyssä European Open -tason turnauksessa. Salonen voitti muun muassa maailmanrankingin sijalla 18 olevan ranskalaisottelijan matkalla finaaliin, jossa oli tällä kertaa tyytyminen tappioon. Pistesijoille ylsivät lisäksi yli 100-kiloisissa viidenneksi otellut Martti Puumalainen ja 81-kiloisissa seitsemänneksi sijoittunut Oskari Mäkinen. Tällä viikolla Marokossa alle 21-vuotiaiden MM-kisat, joissa Suomelta mukana kolmen judokan joukkue.

Nyrkkeily: Mira Potkonen vastasi suomalaisten vuoden ensimmäisestä MM-mitalista kesäolympialajeissa, kun hän nyrkkeili pronssille 60-kiloisten sarjassa MM-kisoissa Venäjällä. Välierän tappio Kiinan Wang Congille oli Potkoselle vasta vuoden toinen, ja se katkaisi 18 ottelun voittoputken.

Painonnosto: Jesse Nykänen (143+171=314 kg) nosti 89-kiloisten ja Eero Retulainen (144+180=324 kg) 96-kiloisten sarjavoittoon PM-kisoissa Norjassa. Hannes Keskitalo teki 109-kiloisten uuden yhteistuloksen SE-tuloksen, 150+195=345 kg, joka riitti kakkossijaan.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi torstaina Italiassa maantieajossa 51:nneksi. Lauantaina merkittävässä Il Lombardiassa Hänninen joutui keskeyttämään.

Pöytätennis: Benedek Oláh ylsi kolmannelle karsintakierrokselle ITTF:n maailmankiertueen Bremenin osakilpailussa. Pääsarja jäi kahden voiton päähän, mutta Oláh otti vuoden merkittävimmän voittonsa ITTF:n alaisissa kilpailuissa lyömällä Intian Sharath Kamal Achantan (ranking-34).

Rullalautailu: Jaakko Ojanen nappasi street-kilpailumuodon EM-pronssia Venäjän Nizhni-Novgorodissa. Onni Saltevo oli samassa kilpailussa 19:s.

Sulkapallo: Eetu Heino otti muun muassa maailmanrankingin sijalla 52 olevan ranskalaisen Lucas Corveen päänahan ja eteni kolmannelle kierrokselle BWF tourin super 100 -tason turnauksessa Hollannissa. Putoaminen tuli Bulgarian Daniel Nikoloville (ranking-191). Kalle Koljonen, Iikka Heino ja Airi Mikkelä putosivat avauskierroksella.

Tennis: Henri Kontinen ja John Peers etenivät toiselle kierrokselle kauden viimeisessä masters-turnauksessa Shanghaissa. Oona Orpana ylsi puolivälieriin asti ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Ranskassa ottaen matkan varrella muun muassa uransa tähän mennessä kovimman päänahan, Saksan Antonia Lottnerilta (WTA-215). Nelinpelissä Orpanan tie nousi pystyyn avauskierroksella.

Voimistelu: Miehet eivät onnistuneet nappaamaan olympiapaikkoja telinevoimistelun MM-kisoista Stuttgartista. Joukkuekilpailussa Suomi oli 25:s. Kuusiottelun karsinnassa Oskar Kirmes oli 77:s pistein 77,230. Elias Koski oli 79:s (77,064) ja Robert Kirmes 84:s (76,898). Yksittäistelineillä lähimmäs finaalipaikkaa pääsi Emil Soravuo permannolla (21:s pistein 14,166).

Talviolympialajit

Taitoluistelu: Jenni Saarinen luisteli ennätyspisteensä 181,20 ja sijoittui neljänneksi Finlandia Trophyssa. Juniori-ikäisistä suomalaisluistelijoista Linnea Ceder (151,48) ja Sofia Sula (147,41) sijoittuivat kymmenen joukkoon, seitsemänneksi ja yhdeksänneksi. Miehissä Roman Galay oli kahdeksas pistein 193,11.

Ei-olympialajit

Darts: PDC Pro Tour päättyy alkuviikolla kahteen osakilpailuun Barnsleyssä.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi kauden kolmanteen voittoonsa Japanin MM-osakilpailussa. Kimi Räikkönen ehti maaliin 14:ntenä.

Formula 1 -veneet: MM-sarja jatkuu yli kolmen kuukauden tauon jälkeen Kiinassa tällä viikolla.

Joukkuevoimistelu: Tallinnassa voimistellaan viikonloppuna maailmancupin osakilpailu.

Keilailu: Nuoret suomalaiskeilaajat olivat iskussa Euroopan kiertueen osakilpailussa Norjassa. Tomas Käyhkö keilasi sijalle kaksi ja Niko Oksanen sijalle seitsemän.

Moottoripyöräily: Mika Kallio pyrkii MM-pisteille, kun Moto GP:n MM-sarja jatkuu viikonloppuna Japanissa.

Muodostelmaluistelu: Finlandia Trophyn voitto meni Venäjälle, Paradise-joukkueelle. Suomalaisista paras oli Helsinki Rockettes, joka sijoittui toiseksi. Team Unique oli kolmas.

Squash: Emilia Korhonen taipui avauskierroksella challenger tour 10 -tason turnauksessa Intiassa.

Triathlon: Upea suomalainen urheilu-ura päättyi lauantaina Konan ironman-kilpailuun, kun Kaisa Sali tuli maaliin kuudentena ajalla 8.55.33 täydenmatkan MM-kilpailussa. Salille sijoitus oli neljäs peräjälkeen kahdeksan parhaan joukkoon. Kaisa Salin OlympiaCast-haastatteluun (julkaistu 1.10.2018) pääsee tämän linkin kautta.

Paralympialajit

Ammunta: Jarkko Mylly sijoittui R3-luokassa (ilmakiväärin makuukilpailu) 37:nneksi MM-kisoissa Australiassa.

Maalipallo: Suomen maalipallomaajoukkueita ei nähdä Tokion paralympialaisissa. Asia varmistui, kun sekä miehet että naiset taipuivat Turkille EM-kisojen puolivälierissä Saksassa. Paralympiapaikka oli tarjolla vain yhdelle maalle sukupuolta kohden. Alkusarjassa miehet voittivat kaksi kolmesta ottelustaan, mutta tie tyssäsi alkusarjassa yllättäen kompuroineeseen Turkkiin maalein 3-5. Sijoitusotteluista tuli vielä kaksi voittoa, joten Suomi päätyi viidenneksi. Kahdeksanneksi päätyneet naiset sen sijaan taipuivat molemmissa sijoitusotteluissaan, minkä seurauksena vauhtia haetaan B-sarjasta.

Pöytätennis: Pajulahdessa pelattiin loppuviikolla Para Finland Open. Aino Tapola oli toinen ja Anna Pasanen kolmas luokassa yksi. Esa Miettinen oli puolestaan sijoilla 5-6 luokassa yhdeksän ja Markku Manner sijoilla 5-8 luokassa kuusi.

Tennis: Taneli Tenhunen taipui avauskierroksella ITF Futures -tason kilpailussa Turkissa.

Triathlon: PTS4-luokassa kilpaileva Jussi Lotvonen on mukana Madeiralla järjestettävässä maailmancupin osakilpailussa sunnuntaina.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat kärsi lauantaina vierastappion Bosnia-Hertsegovinalle maalein 1-4, mutta tilanne EM-karsinnoissa on yhä vakaasti omissa käsissä. Karsinta jatkuu tiistaina kotiottelulla Armeniaa vastaan. Naisten maajoukkue jatkoi EM-karsintaansa voitokkaasti, kun Albania kaatui tiistaina kotona murskalukemin 8-1. Pikkuhuuhkajat löi omassa EM-karsintaottelussaan kotonaan Maltan 4-0. He kohtaavat vielä Tanskan – niin ikään kotona – maanantaina.

Käsipallo: Miesten maajoukkue lämmittelee ensi viikolla alkavia MM-karsintoja varten viikonloppuna kahdella ottelulla Japania vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta