Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.10.2019 | Olympiakomitea

Ajankohtaiset toiminnanjohtajien aamusta

Lokakuun toiminnanjohtajien aamuinfon alkuun Olympiakomitean hallinto ja jäsenpalveluiden johtaja Arto Kuusisto kävi läpi valtionavustusuudistusta, joka oli esillä 9. lokakuuta tilaisuudessa.  Kuusisto on itse mukana uudistuksen seurantaryhmässä liikuntajärjestöjen edustajana.

– Tärkeä viesti ryhmästä on, että meitä kuunnellaan. Uudistuksessa otetaan huomioon asiakasystävällisyys sekä palvelun kehittäminen, Kuusisto totesi.

Samaan aikaan OKM:n liikunnan vastuualueella mietitään tarkkoja kriteerejä liikuntajärjestöjen avustuksille. Avustuskriteereiksi ovat tällä hetkellä tulossa harrastajalisenssien lukumäärä (painopisteenä lapset ja nuoret), seurajäsenten määrä, kokonaismenot, jäsenseurojen lukumäärä (väistyvä eli ainoastaan ensimmäisessä arvioinnissa) ja yhteiskuntavastuu.

– Kriteereillä on avustusta jaettaessa eri painotukset. Lisenssien määrällä on suurin painoarvo.

Kuusisto toivoi, että liikuntajärjestöt ovat nyt aktiivisesti vaikuttamassa uudistukseen.

– Avustuskriteereissä pitää myös määritellä, mitä lisenssillä tarkoitetaan. Alustavasti on puhuttu harrastajien rekisteröinnistä.

Valtionavustukset uudistuvat vuodelle 2021. Ensi vuoden 2020 avustushaku on nyt auki ja haku päättyy 9. joulukuuta klo 16.15. 

– Suuria muutoksia ensi vuoden hakuun ei tule. Järjestöjen kannattaa tehdä toimintasuunnitelma normaalisti, ja nostaa sieltä olennaiset asiat avustushakemukseen, Kuusisto ohjeisti.

OK:n hallitus esittää Sporttitalon sopimukselle jatkoa

Kuusisto esitteli toiminnanjohtajille, kuinka Sporttitalon vuokrasopimuksia jatkettaisiin. Tämänhetkinen määräaikainen sopimus on voimassa tammikuun 2020 loppuun.

– Vuokrien kustannussäästö on kokonaisuudessaan ollut noin puoli miljoonaa euroa. Tahtotila on, että yhdessä jatkamme, Kuusisto totesi.

Olympiakomitean hallitus esittää liikuntajärjestöjen hallituksille, että Sporttitalon vuokrasopimuksista tehtäisiin uusi viisivuotinen määräaikainen sopimus. Tällöin kiinteistönomistaja Paavo Nurmi Oy sitoutuu edelleen investoimaan rakennuksiin esimerkiksi tuloaulaan ja valaistukseen. Nykyinen vuokra 12,50 €/m2/kk alenisi 11,00 €/m2/kk. Jyvityskerroin 1,20 nousisi 1,25:een.

– Vuokrat laskisivat joka tapauksessa 1.2.2020 alkaen keskimäärin 8 prosenttia, Kuusisto vakuutti.

Kuusistolta saa pyydettäessä valmiin päätösesityspohjan oman liiton hallituksen kokoukselle.

Aamuinfossa paikalla oli myös Paavo Nurmi Oy:n edustajana toimitusjohtaja Mika Nurmi, joka kertoi vuokranantajan olevan tyytyväinen tilanteeseen.

Kuusisto muistutti puheenvuorossaan lisäksi Olympiakomitean huomionosoituksista ja ansiomerkeistä. Lisätietoa ja linkki hakulomakkeelle löytyy täältä.

Uudet arpajais- ja rahankeräyslait

Järjestöpäällikkö Rainer Anttila esitteli uuden lokakuun alussa voimaan tulleen arpajaislain muutokset.

– Yksittäisten pienarpajaisten kokonaismyyntihinta nousi 3000 euroon vanhasta 2000 eurosta, tämä voi olla merkittävä seuroille.

Uusi rahankeräyslaki puolestaan astuu voimaan maaliskuun alussa 2020.

– Uudessa laissa toistaiseksi voimassa oleva rahankeräyslupa on mahdollinen. Lisäksi on mahdollinen uusi kertaluonteisen pienkeräys, jonka keräyssumma on maksimissaan 10 000 euroa, Anttila kertoi.

Olympiakomitealla on kaksi varainkeruukampanjaa Lasten Liike ja Nuorelle Siivet sekä kahdet arpajaiset Lumilyhty ja Unelma-arpa.

Uusi olympiarahasto starttasi

Uuden olympiarahaston myyntijohtajana elokuun alussa aloittanut Jaakko Sippola esittäytyi aamuinfossa ja kertoi rahaston tavoitteista.

– Tavoite on kerätä rahastoon 20 miljoonaa euroa, jonka valtio on sitoutunut tuplaamaan. Pääoma sijoitetaan, haetaan pitkällä aikavälillä 5 prosentin tuottoa ja tuotto jaetaan suoraan huippu-urheiluun, Sippola kertoi rahaston toiminnan pääpiirteet.

Seuraavaksi Sippola kumppaneineen tapaa noin 70 suomalaisen suuryrityksen johtajaa. Sen jälkeen rahasto järjestää kansalaiskeräyksen.

– Tärkeää olisi, että urheiluyhteisö puhuisi nyt rahaston puolesta, jotta pystyisimme rakentamaan uuden rahoitusmuodon urheilulle. Hyvänä esimerkkinä voimme pitää kulttuuripuolen kulttuurirahastoa, Sippola sanoi.

Olympiarahaston nettisivut ja materiaalit valmistuvat lähiviikkoina.

SM-viikko Joensuussa tammi-helmikuussa

SM-viikon tuottaja Päivi Harri toi toiminnanjohtajille SM-viikon kuulumiset. Seuraava SM-viikko järjestetään Joensuussa 31.1.-20.2.2020.

– Mukana on yli 1000 osallistujaa kamppailemassa suomenmestaruuksista 12 lajissa. Lisäksi osa lajeista on mukana näytösmielessä.

Yle televisio SM-viikot edelleen suurella kalustolla.

– Seuraava kesä SM-viikko on Salossa heinäkuun alussa 2021 ja ilmoittauminen sinne on jo käynnissä, Harri kertoi.

Tutustu SM-viikkoon ja ilmoittaudu mukaan.

Aamuinfon lopuksi Rainer Anttila toi esille liikunnan aluejärjestöjen nettisivun: www.liikunnanaluejarjestot.fi. Siellä olevan yhteydenottolomakkeen kautta saa yhteyden kaikkiin aluejärjestöihin yhdellä yhteisellä viestillä.

Seuraava toiminnanjohtajien aamuinfo järjestetään 20.11. klo 8.30-10.30.