Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.10.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 43/2019: Elias Kuosmanen laittoi maailmanmestarin tiukoille sotilaiden MM-finaalissa

Mennyt viikko piti sisällään paljon muutakin kuin Lotta Lepistön hankkiman maapaikan maantiepyöräilyssä. Suomen käsipallomaajoukkue otti avausvoittonsa Ola Lindgrenin alaisuudessa, ja vasta 16-vuotias Aino Luostarinen loisti nuorten EM-painonnostossa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Jukka Laakso rikkoi 119 kiekkoa ollen kahdeksas ja Simo Köylinen 118 kiekkoa ollen 12:s trap-kilpailussa Espanjan Malagassa viikonloppuna.

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén pelaavat tällä viikolla FIVB:n maailmankiertueen kolmen tähden turnauksessa Kiinassa.

Golf: Kalle Samooja oli 21:nnella sijallaan paras suomalainen, kun Euroopan kiertue jatkui Portugalissa. Mikko Korhonen oli 31:s ja Tapio Pulkkanen 40:s. Tällä viikolla pelataan Kiinassa kiertueen viimeinen osakilpailu ennen marraskuun finaaliturnauksia. Roope Kakko jakoi sijaa 14 haastajakiertueella Kiinassa, Oliver Lindell ei läpäissyt cutia.

Judo: Aatu Laamanen jäi ilman otteluvoittoja 90-kiloisissa arvokkaassa grand slam -turnauksessa Abu Dhabissa viikonloppuna. Oskari Mäkinen ylsi 81-kiloisissa kahteen otteluvoittoon sotilaiden MM-kisoissa Kiinassa.

Karate: Bess Mänty sijoittui katassa 11:nneksi alle 21-vuotiaiden MM-kisoissa Chilessä. Kumiten puolella Tuomas Suur-Inkeröinen ja Björn Kulovuori jäivät ilman otteluvoittoja.

Nyrkkeily: Joona Rothin yksi otteluvoitto jäi Suomen kahden hengen nyrkkeilyjoukkueen ainoaksi sotilaiden MM-kisoissa Kiinassa.

Paini: Elias Kuosmanen nappasi 97-kiloisissa hopeaa sotilaiden MM-kisoissa Kiinassa. Finaalissa tuli tappio hallitsevalle Euroopan- ja maailmanmestarille Musa Evloeville niukasti 1-2. Tero Halmesmäki oli 77-kiloisissa kymmenes ja Elmer Mattila 67-kiloisissa 14:s. Tällä viikolla painitaan alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuksista Unkarissa.

Painonnosto: Vuonna 2003 syntynyt Aino Luostarinen nosti 71-kiloisten EM-hopeaa alle 20-vuotiaiden sarjassa Romaniassa yhteistuloksella 88+115=203 kg. Yhteistulos oli 17-vuotiaiden ja 20-vuotiaiden Pohjoismaiden ennätys sekä 23-vuotiaiden SE-tulos. Kyseessä on olympialuokittelussa välisarja, mutta jotain Luostarisen tuloksesta kertoo sekin, että se olisi riittänyt yleisen sarjan MM-kisoissakin tänä vuonna 12:nteen sijaan.

Pyöräily: Tokion olympiaranking sulkeutui maantiepyöräilyssä menneellä viikolla. Lotta Lepistö hankki Suomelle maapaikan naisten maantieajoon.

Sulkapallo: Eetu Heino ja Airi Mikkelä pelaavat tällä viikolla BWF tourin super 100 -tason turnauksen Saksassa.

Taekwondo: Kotimaan kärkikaarti kilpailee tällä viikolla Italiassa G4-tason turnauksessa, ”Extra European Gamesissa”.

Tennis: Henri Kontinen palasi vakioparinsa John Peersin rinnalle Wienin ATP500-tason turnauksessa; tuloksena oli putoaminen puolivälierässä. Kontinen ja Peers ehtivät pudota myös Pariisin masters-turnauksesta maanantain avauskierroksen ottelussaan, mikä hiekoitti merkittävästi tietä ATP-finaaliturnaukseen. Harri Heliövaara meni toiselle kierrokselle kaksinpelissä challenger-turnauksessa Australiassa – Patrik Niklas-Salminen taipui avauskierroksella. Nelinpelissä Heliövaara taipui avauskierroksella sveitsiläisparinsa kanssa. Oona Orpana oli vireessä ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Tukholmassa; kaksinpelissä tie vei välieriin ja nelinpelissä finaaliin saakka.

Tällä viikolla paluun sairastelunsa jälkeen kentille tekevä Emil Ruusuvuori pelaa challenger-turnauksen Saksassa. Harri Heliövaara ja Patrik Niklas-Salminen pelaavat puolestaan challenger-tasolla Australiassa – myös nelinpeliparina. Orpana jatkaa pelaamista Ruotsissa, jossa pelaa myös Anastasia Kulikova. Lisäksi Eero Vasa pelaa ITF-kiertueen M25-tasolla Yhdysvalloissa, joten edessä on tuhti tennisviikko.

Yleisurheilu: Oliver Helander sijoittui neljänneksi sotilaiden MM-kisoissa Kiinassa. Helanderin keihäs lensi kauden päätöskilpailussa mittaan 74,62. Toni Kuusela oli kilpailun seitsemäs tuloksella 72,47.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Maailmancup-kausi 2019-2020 alkoi Söldenin suurpujotteluilla viikonloppuna. Samu Torsti laski 57:nneksi ja Marlon Sjöberg 62:nneksi miehissä, Riikka Honkanen sijalle 60 naisissa.

Taitoluistelu: Valtter Virtanen luisteli neljänneksi pistein 183,64 kansainvälisessä kilpailussa Kroatiassa. Naisissa Sofia Sula oli kuudes ennätyspisteillään 154,37.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi jälleen kerran palkintokorokkeelle Mercedeksellään, kun hän oli Meksikon GP:n kolmas. Kimi Räikkönen keskeytti. Kierros Pohjois-Amerikassa jatkuu heti tulevana viikonloppuna Yhdysvaltain MM-osakilpailulla.

Keilailu: Osku Palermaa on edennyt jo 36 parhaan joukkoon US Openissa Pohjois-Carolinassa.

Moottoripyöräily: Mika Kallio keskeytti Moto GP:n MM-osakilpailun Australiassa. Sarja jatkuu heti viikonloppuna Malesiassa.

Ralli: Jari-Matti Latvala ajoi viidenneksi ja oli paras suomalainen Katalonian MM-rallissa. Teemu Suninen kirjautti seitsemännen sijan. Kalle Rovanperä oli yleisen sarjan 12:s ja Volkswagenia Espanjassa kuljettanut Emil Lindholm 13:s. Viron Ott Tänak varmisti maailmanmestaruuden jo ennen marraskuussa Australiassa ajettavaa päätösosakilpailua.

Squash: Emilia Soinista tuli 25 vuoteen ensimmäinen nainen, joka edusti Suomea MM-kisoissa. Tappio tuli Kairossa jo avauskierroksella järjestäjämaan Zeina Mickawya (PSA-ranking 20) vastaan.

Suunnistus: Maailmancup-kautta on jäljellä yksi osakilpailu; tiistaina kilpaillaan vielä sprintissä Kiinassa. Keskimatkalla Maija Sianoja oli kahdeksas sekä nuorista Veera Klemettinen 12:s ja Alexandra Enlund 17:s. Miehissä paras suomalainen oli Aleksi Niemi (25:s). Sunnuntain sprinttiviestissä nelikko Sofia Haajanen, Aleksi Niemi, Miika Kirmula ja Maija Sianoja saavutti neljännen sijan.

Paralympialajit

Pöytätennis: Esa Miettisen on määrä pelata kansainvälinen turnaus Hollannissa tällä viikolla.

Tennis: Taneli Tenhunen pelaa ITF Futures -tason turnauksen Kreikassa tällä viikolla.

Joukkuepelit

Futsal: Alkulohkossa Puolan ja Georgian lyönyt Suomi selvitti tiensä Espanjan vanavedessä MM-jatkokarsintaan. Alkuvuodesta pelattavassa jatkokarsinnassa on mukana 16 Euroopan maata, joista kuudelle avautuu lopputurnauspaikka.

Käsipallo: Suomi aloitti uuden päävalmentajansa Ola Lindgrenin johdolla MM-karsinnat pirteästi. Israelissa tuli niukka tappio maalein 32-33, mutta Kypros kaatui sunnuntaina kotona 30-20.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta