Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.11.2019 | Huippu-urheilu

Lokakuun urheilijanosto: Lassi Etelätalo haki MM-Dohasta menestysvauhtia matkalla Tokioon

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalo on palannut kansainväliselle huipulle vaikeiden vuosien jälkeen. Uran huipennus siintää ensi kesänä Tokion olympialaisissa.

Joensuun Katajan heittäjä säväytti suomalaista urheiluväkeä ensimmäisen kerran toukokuussa 2011 kiskaistessaan Leppävirralla lähes 5-metrisen ennätysparannuksen lukemiin 84,41. Tuota heittoa ennen Etelätalo oli kehittynyt tasaisesti kohti 80-metrin rajaa ja heittänyt jo Kalevan kisojen ja nuorten EM-kilpailujen finaaleissa. Kevään 2011 iso kiskaisu näytti avaavan Etelätalolle lopullisen tien kohti kansainvälistä kärkeä. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan huippukyvykkään heittäjän kehitystä vaivanneet terveyshuolet eivät kuitenkaan olleet ohitse, vaan Etelätalo kärsi läpimurtokesänsä jälkeen lukuisista vammoista ja vaikeuksista. Ovi aikuisten arvokilpailuihin avautui vasta vuonna 2014, jolloin Etelätalo kiskaisi kerralla EM-finaaliin ja siellä neljänneksi lukemin 83,16. Samana vuonna Etelätalo voitti myös ensimmäisten aikuisten SM-mitalinsa, ja heinäkuussa Joensuussa syntyi miehen edelleen voimassa oleva ennätys 84,98.

Onnistuneen EM-vuoden jälkeen toiveet olivat korkealla, mutta loukkaantumiset muuttivat taas suunnitelmia. Vuosina 2015-2016 Etelätalon tilastoihin merkittiin vain yksi kilpailu, kun heittäjän kyynärpää operoitiin kahdesti ja tukijalan nilkka kerran. Leo Pusan valmentama Etelätalo jaksoi kuitenkin jatkaa sitkeää työtään kohti unelmaansa edustaa Suomea olympialaisissa. Uusi nousi alkoi kesällä 2017, kun Etelätalo palasi kansalliseen kärkeen ja Kalevan kisojen mitalikorokkeelle. Heittojen mitat pysyivät kuitenkin alle 80 metrissä, kunnes kuluvan vuoden kesäkuun alussa Virroilla nähtiin Etelätalon ensimmäinen kasikymppinen lähes viiteen vuoteen. Hyvin alkanut kisakesä 2019 eteni suotuisissa merkeissä, ja Lappeenrannan Kalevan kisoissa Etelätalo voitti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden huipputuloksella 84,11.

-Kesällä sain olla terve ja noudattaa suunniteltua ohjelmaa kisojen ja harjoitusten suhteen. Parin huonommin menneen kisan jälkeen pystyin harjoitusjaksolla korjaamaan epäkohtia tekniikassa ja loppukausi olikin sitten vielä selvästi parempi, Etelätalo ruotii kulunutta kauttaan.

Lappeenrannasta haettu nousuvire antoi Etelätalolle paikan Dohan MM-kisoihin, joissa finaalipaikka irtosi karsinnassa tuloksella 82,26. Lokakuun 6. päivä heitetyssä finaalissa 31-vuotias MM-kisojen ensikertalainen repäisi vielä himpun pidemmän kaaren 82,49, joka riitti hienoon neljänteen sijaan.

Etelätalo oli Dohan MM-kilpailuissa paras suomalaisurheilija, ja tätä kautta myös Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön raadin selkeä valinta lokakuun urheilijanostoksi.

-Tokioon jäi vielä parannettavaa tekniikan puolella, erityisesti vauhtijuoksussa ja sen hyödyntämisessä. Sieltä löytyy vielä lisää metrejä, lupaa Etelätalo.

Kuukauden urheilijanosto on Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottama juttusarja, jossa nostetaan jokaisen kuukauden päätteeksi esiin yksi urheilija, joka on onnistunut lajissaan. Valinnan tekee Huippu-urheiluyksikön asiantuntijaraati kattavan kilpailuseurannan pohjalta. Valinnassa ei ole kyse lajien, urheilijoiden tai saavutusten asettamisesta paremmuusjärjestykseen, vaan tunnustuksen antamisesta yhdelle suomalaiselle huippu-urheilijalle ja -suoritukselle kerrallaan.