Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.11.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 44/2019: Arvi Savolaisen menestyksekkäälle junioriuralle kultainen kruunu

Suomalaiset kamppailu-urheilijat niittivät menestystä alle 23-vuotiaiden ikäluokassa niin painissa kuin judossakin. Golfin naisten ykköskiertueella nähdään vuonna 2020 suomalaisväriä, sillä Matilda Castren läpäisi karsinnat LPGA-kiertueelle. Myös F1-varikolta ja tenniskentiltä tuli suomalaismenestystä.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Ampujiakin oli mukana sotilaiden MM-kisoissa Kiinassa. Peruskilpailussa 121 kiekkoa rikkonut Oskari Kössi ylsi skeetissä finaaliin, jossa tuloksena oli kuudes sija. Eetu Kallioinen uusi finaalipaikasta, mutta jäi kahdeksanneksi.

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén putosivat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella FIVB:n maailmankiertueen kolmen tähden turnauksessa Kiinassa. Sijoitus oli siis jaettu 17:s.

Golf: Matilda Castrenista tuli toinen suomalainen, joka on lunastanut pelioikeuden naisten pääkiertueelle, LPGA:lle. Castren lunasti pelioikeuden ensi kaudeksi LPGA-kiertueen karsinnoista. Miesten Euroopan kiertueen finaaliturnaukset käynnistyvät tällä viikolla Turkista.

Judo: Suomalaiset saavuttivat mitalin ja kaksi pistesijaa alle 23-vuotiaiden EM-kisoista Venäjältä. Martti Puumalainen otteli pronssia yli satakiloisissa, pistesijat nappasivat Henri Määttä (viides 66-kiloisissa) ja Jessika Hellgren (seitsemäs 57-kiloisissa). Perättäisillä viikoilla on tarjolla vuoden viimeiset GP-turnaukset; tällä viikolla Uzbekistanissa ja ensi viikolla Hollannissa.

Paini: Jo aiemmin urallaan alle 20-vuotiaiden EM- ja MM-kultaa saavuttanut Arvi Savolainen paini jo kaksi vuotta alaikäisenä alle 23-vuotiaiden tason läpi, kun kevään EM-kullan seuraksi tuli ikäluokan maailmanmestaruus Unkarista. 97-kiloisten finaalissa kaatui olympiapaikan jo Georgialle paininut Giorgi Melia. Konsta Mäenpää ylsi 130-kiloisissa viidenneksi ja Vili Ropponen 82-kiloisissa kahdeksanneksi.

Purjehdus: Suomalaiset menestyivät laajalla rintamalla laser standard -luokan alle 21-vuotiaiden MM-kisoissa Kroatiassa; Valtteri Uusitalo oli seitsemäs, Nooa Laukkanen kymmenes ja Aleksi Tapper yhdestoista.

Pöytätennis: Anna Kirichenko jäi alkulohkoon Minskin haastajatason kilpailussa. Edellisessä sarjaottelussaan ITTF-rankingin sijalta 33 löytyvän Itävallan Robert Gardosin voittanut Benedek Oláh jatkaa Ranskan liigaa maanantai-iltana.

Sulkapallo: Eetu Heino ja Airi Mikkelä ylsivät sijoille 17-32 BWF tourin super 100 -tason turnauksen Saksassa. Heinolla se vaati avausottelun voittamista, Mikkelä hävisi ensimmäisen ottelunsa. Kalle Koljonen meni toiselle kierrokselle 25 000 Yhdysvaltain dollarin haastajaturnauksessa Unkarissa.

Taekwondo: Jenna Partanen otti ainoana suomalaisena otteluvoiton ja eteni toiselle kierrokselle 67-kiloisissa G4-tason turnauksessa, taekwondon omissa Euroopan kisoissa Italiassa. Suvi Mikkonen ja Niko Saarinen taipuivat avausotteluissaan.

Tennis: Harri Heliövaara ja Patrik Niklas-Salminen saavuttivat nelinpeliparina ensimmäisen turnausvoittonsa challenger-tasolla Australiassa. Kaksinpelissä Heliövaara eteni kolmannelle kierrokselle, Niklas-Salminen taipui toisella kierroksella. Sairasteluistaan toipunut Emil Ruusuvuori ylsi samanarvoisessa challenger-turnauksessa Saksassa kaksinpelin kolmannelle kierrokselle. Lisäksi Eero Vasa pelasi itsensä karsintojen kautta pääsarjan toiselle kierrokselle ITF-kiertueen M25-tasolla Yhdysvalloissa. Suomen kaksi kärkinaista pelasi W15-tason turnauksessa Tukholmassa, jossa Anastasia Kulikova juhli vuoden kolmatta titteliään kaksinpelissä. Oona Orpana taipui kaksinpelissä avauskierroksella, mutta eteni toisella perättäisellä viikolla nelinpelissä finaaliin asti.

Talviolympialajit

Freestyle: Elias Syrjä avasi freeskin big airin maailmancupin sijalla 18 Italian Modenassa. Eroa kymmenen laskijan finaaliin jäi 5,5 pistettä.

Lumilautailu: Kalle Järvilehto oli parhaana suomalaisena 12:s big airin maailmancupin toisessa osakilpailussa Modenassa. Naisissa Carola Niemelä oli 15:s, joten finaalissa ei suomalaisia nähty.

Taitoluistelu: Vera Stolt luisteli toiseksi kansainvälisessä kilpailussa Slovakiassa pistein 144,65.

Ei-olympialajit

Formula 1: Mercedes-tallilla oli aihetta juhlaan Yhdysvaltain GP:n jälkeen. Britti Lewis Hamilton varmisti uransa kuudennen maailmanmestaruuden jo kaksi osakilpailua ennen loppua, mutta Austinissa voittoa juhli – neljännen kerran tällä kaudella – tallikaveri Valtteri Bottas. Kimi Räikkönen ajoi maaliin 11:ntenä.

Keilailu: Osku Palermaa sijoittui 31:nneksi US Openissa Pohjois-Carolinassa.

Moottoripyöräily: Mika Kallio ajoi toisen kerran tällä kaudella MM-pisteille Moto GP -luokassa, kun hän ajoi maaliin 15:ntenä Malesian GP:ssä.

Muodostelmaluistelu: Kovien kotimaisten joukkueiden järjestys oli Team Unique, Marigold IceUnity, Helsinki Rockettes ja Lumineers kotimaan ensimmäisessä SM-valintakilpailussa Espoossa.

Rallicross: MM-sarja ajetaan päätökseen Etelä-Afrikassa viikonloppuna.

Suunnistus: Maailmancup-kausi päättyi tiistaina sprinttiin Kiinassa. Maija Sianoja (kymmenes) ja Lotta Karhola (12:s) ylsivät suomalaisista 30 parhaan joukkoon. Kokonaispisteissä päätöskilpailut Kiinassa väliin jättäneet Venla Harju (seitsemäs) ja Marika Teini (kahdeksas) olivat parhaat suomalaiset ennen 13:nneksi sijoittunutta Sianojaa ja 15:nneksi yltänyttä Merja Rantasta. Naisissa 30 sakkiin mahtuivat myös Lotta Karhola (25:s) ja Saila Kinni (28:s), miehissä Miika Kirmula (21:s).

Paralympialajit

Pöytätennis: Aino Tapola voitti ykkösluokan kansainvälisessä turnauksessa Hollannissa, Anna Pasanen oli kolmas. Timo Natunen meni miesten ykkösluokassa puolivälieriin, kuten myös Esa Miettinen ysiluokassa. Timo Averjanov jäi luokassa 11 alkulohkoon.

Taekwondo: Matti Sairanen taipui K44-luokan 61-kiloisten avauskierroksella EM-kisoissa Italiassa.

Tennis: Taneli Tenhunen taipui avauskierroksella ITF Futures -tason turnauksessa Kreikassa.

Yleisurheilu: Pitkä kausi huipentuu Dubain MM-kisoihin, jotka saadaan vauhtiin tällä viikolla. Jaossa on myös paralympiapaikkoja.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten EM-karsinta jatkuu torstaina kotiottelulla Kyprosta vastaan.

Jääkiekko: Leijonat aloittaa maailmanmestaruuden jälkeisen kauden EHT-kotiturnauksella loppuviikolla. Naiset pelaavat tällä viikolla viiden maan turnauksen Venäjällä.

Salibandy: Miehet pelaavat tällä viikolla kauden kovatasoisimman turnauksensa, kun EFT-vieraiksi Suomeen saapuvat Tshekki, Sveitsi ja Ruotsi.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta