Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.11.2019 | Seuratoiminta

Kärpät 46 ry:n menestys rakentui seuran vaikeista vaiheista

– Seurojen täytyy ymmärtää oma historiansa, jotta voidaan puhua tulevaisuudesta.

Päätoimisten päivässä 12.11.2019 kuultiin Kärpät 46 ry:n toiminnanjohtaja Mika Pieniniemi puheenvuoro. Pieniniemi historia Kärpissä on pitkä, sillä tie vei seuraan jo 7-vuotiaana.

– Sain kokea urheilijana iloja ja pettymyksiä, kunnes lukioikäisenä lopetin pelaamisen. Opettajakoulutukseen mennessäni lähdin mukaan seuran vapaaehtoistoimintaan ja vuonna 1992 olin ensimmäistä kertaa edustusjoukkueen mukana valmennuksessa.

Esityksessään Pieniniemi kertasi Kärpät 46 ry:n historiaa ja yksittäisten tapahtumien vaikutusta koko seuran tulevaisuuteen. Yhdeksi isoimmista käännekohdista Pieniniemi nosti Kärpät 46 ry:n konkurssin 1994.

– Konkurssin myötä seuraan tuli uudet ihmiset. Aloimme arvostamaan sitä, mikä on seuralle tärkeää eli juniorityötä. Sen arvoa haluttiin nostaa kouluttamalla valmentajia ja luottamalla paikallisosaamiseen. Juniorityön haluttiin antavan pohjan Kärppien tulevaisuudelle.

Toinen käänteentekevä hetki oli keväällä 2000, kun joukkue nousi jääkiekon SM-liigaan. Sarjanousu muutti seuran rakennetta, sillä nousuun asti kaikki toiminta oli ollut Oulun Kärpät 46 ry:n alla. Nousun myötä Oulun Kärpät 46 ry hoitaa yleishyödyllistä toimintaa ja junioritoimintaa, Oulun Kärpät Oy liiketoimintaa ja Kärppäsäätiö tukee, omistaa ja kehittää. Säätiö myös jakaa rahaa projekteihin ja tekee isoja lahjoituksia seuroihin. Oy:n strategisissa tavoitteissa on myös yhteistyö Oulun Kärpät 46 ry:n kanssa.

Alueen yhteistyöllä pelaajapolkuja kaikille

Pieniniemen mukaan Oulussa hyvä tilanne harrastajien suhteen, koska Kärppälogo houkuttaa valtavasti kiekkokoululaisia mukaan toimintaan. Vaikka ryhmät täyttyvätkin vuosi toisensa jälkeen, edustusjoukkueen kevään menestys tai menestymättömyys vaikuttaa silti kiekkokoulun ilmoittautumisiin.

– Yhdistyksen kivijalka on kiekkokoulu ja Easy Hockey, joka on harrastepolku sellaiselle lapselle, joka ei halua kilpailla vaan harrastaa esimerkiksi toisen lajin ohella

Seura ei ole silti tuudittautunut pelkästään omaan menestykseensä, vaan edellytyksiä halutaan luoda myös koko Oulun alueella.

– Kärppinä me saamme riittävästi harrastajia toimintaan, mutta haluamme tehdä yhteistyötä pienten seurojen kanssa ja jakaa valmennusosaamista koko alueella.

Yhteistyötä on ollut alueella ennenkin, mutta nyt kaikkiaan seitsemän seuraa yhdistävät voimansa. Yhteistyötä rakennetaan siis isosta massasta jo starttivaiheessa, koska mukana on kaikkiaan yli 2000 jääkiekkoilevaa junioria.

Pieniniemi haastoi tilaisuudessa myös muut seurat ja alueet kokeilemaan samaa – vaikka lajirajat ylittäen. Yhteistyöllä voidaan mahdollistaa harrastajille pelaajapolkuja, joihin seura ei yksin pysty.

– Emme pysty Pohjois-Suomessa yksittäisinä seuroina järjestämään ehyttä pelaajapolkua tytöille, mutta tällä yhteistyöllä pyrimme saamaan sen aikaiseksi.

Yhteistyössä on siis voimaa, ja se näkyy myös yksittäisen pelaajan arjessa.

– Uskomme että valmentamisen laatu tulee paranemaan koko Oulun alueella tällä tavalla. Kärppien oma juniorityö tuottaa pelaajia, mutta niin tuottavat pienien paikkakuntien seurat Pohjois-Suomessakin. 2000-luvulla Kärppiin on tullut pienistä seuroista 53 pelaajaa, joista 17 on pelannut sen jälkeen NHL:ssä.

Mika Pieniniemi, Oulun Kärpät 46 ry esitys päätoimisten päivä 12.11.2019