Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.11.2019 | Huippu-urheilu

Tulevaisuuden tähdet: uimari Lassi Haimi: ”Kova työ palkitsee”

Uimari Lassi Haimilla on selkeä tavoite: olympialaiset Pariisissa vuonna 2024. Suunnitelmat tavoitteen saavuttamiseksi on jo tehty.

 

Michael Phelps kauhoo mitalin toisensa jälkeen Lontoon olympialaisissa 2012. Yhdeksänvuotias Lassi Haimi seuraa hänen edesottamuksiaan tarkasti.

– Voisinko minäkin olla joskus tuolla? hän kysyy isältään.

– Kyllä voit, mutta pitäisi varmaan ensin opetella uimaan, vastaa isä.

– Siinä sitten olin 9-vuotiaana yhdessä parivuotiaiden kanssa uimakoulussa uimassa käsipohjaa, nauraa Haimi.

Uinti vei mennessään niin, että muut harrastukset, jalkapallo ja salibandy, saivat jäädä. Alakoulun loppupuolella Haimi huomasi olevansa jo melkoisen hyvä ja perhe alkoi pohtia seuraavaa askelta. Haimi pääsi soveltuvuuskokeen kautta sisään Lauttasaaren yhteiskoulun uintipainotteiselle luokalle ja niin koko perhe pakkasi tavaransa ja muutti Kouvolasta pääkaupunkiseudulle.

– Vanhemmille iso kiitos, että he suostuivat muuttamaan ja sain tämän mahdollisuuden, Haimi kiittää.

Ennätykset uusiksi kerta toisensa jälkeen

Yläkouluvuosina nuoren uimarin kehitys lähti hurjaan nousuun. Tuloksia alkoi tulla ja Haimi napsi sekunteja ennätysajoistaan.

– Taustalla oli varmaan ainakin se, että kokonaisrasitus oli kunnossa: treenasin, söin ja nukuin hyvin. Myös Simmiksen edustusjoukkueeseen vaihto antoi uutta potkua, Helsingfors Simsällskapin uimari analysoi.

Menestys ruokki motivaatiota ja kilpailuhenkinen Haimi myöntääkin, että kun jotain saavuttaa, haluaa niitä hetkiä koko ajan lisää.

– Se tunne, kun tulee maaliin ja näkee ajan ja tietää, että on saavuttanut jotain, on ihan parasta. Kun on tehnyt kovaa työtä sen eteen, se palkitsee.

Unohtumattomat arvokisat

Mäkelänrinteen lukiossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Haimi on nuorestä iästään huolimatta ehtinyt saavuttaa menestystä myös aikuisten sarjoissa. Hän nimeääkin 2018 saavutetun 400 metrin vapaauinnin SM-kullan yhdeksi uransa huippuhetkistä. Mieleen ovat jääneet myös muut arvokisamitalit ja viime kesän nuorten olympiafestivaalit Bakussa.

– Ikäkausimestaruuskisoissa 2018 uin kultaa 200 metrin vapaauinnissa. Samalla matkalla tuli samana vuonna kultaa myös nuorten SM-kisoissa 18-vuotiaiden sarjassa. Myös PM-mitalin voittaminen oli yksi huippuhetkistä, Haimi kertoo.

– Urani kohokohta ovat tähän mennessä ehdottomasti olleet Bakun olympiafestivaalit. En etukäteen pystynyt edes kuvittelemaan, että kokemuksesta tulisi niin hieno. Uimareiden määrä, kisajärjestelyt ja hallin koko tekivät vaikutuksen. Kisapaikalle kulkeminen poliisisaattueessa ja kaikki muu sellainen sai tuntemaan, että ollaan oikeasti isoissa kisoissa, hän jatkaa.

Bakun altaasta saatiin paljon oppia myös tulevaisuuteen. Haimi kertoo, että kisasuoritukset analysoitiin valmentajien kanssa tarkasti ja löydettiin kehittymisen kohteita, joihin on nyt harjoituksissa kiinnitetty erityisesti huomiota.

– Uintivauhtini oli samaa luokkaa mitalistien kanssa, mutta käännöksissä ja vedenalaisessa työskentelyssä hävisin heille. Näissä erikoistilanteissa haluan kehittyä. Parhaimmillani olen esimerkiksi vedon pituudessa ja siinä, miten hyvin saan kiinni vedestä, tietää Haimi.

Tähtäimessä Pariisi

Kisakuntoaan Haimi pääsee testaamaan tällä kaudella mm. lyhyen radan SM-kisoissa joulukuun puolessa välissä. Kevätkaudella uidaan pitkän radan kautta ja siellä päätavoitteena ovat nuorten EM-kisat Skotlannin Aberdeenissa. Pitkän tähtäimen tavoite on myös selvä: Pariisin olympialaiset 2024.

– Sinne asti on nyt tehty valmentajan kanssa tarkat suunnitelmat. Joka vuodelle on asetettu tavoiteajat, joiden avulla kehitystä seurataan.

Valmennussuunnitelmista kohti Pariisia vastaa valmentaja Mika Piiroinen. Muita valmentajia Haimin tiimissä ovat Matti Mäki ja Petri Heinilä. Valmentajien kanssa on hyvät välit ja Haimi arvostaakin rentoa tekemisen meininkiä.

– Treeneissä pitää olla myös hauskaa. Pitää tehdä tosissaan, muttei vakavissaan. Hommasta ei tule mitään, jos tekeminen menee pakkopuurtamiseksi, Haimi kuittaa.

Kuva: Siiri Einiö

Lue lisää aiheesta