Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.11.2019 | Olympiakomitea

Hallitus ehdottaa kansalaistoiminnalle myönteisiä muutoksia tulorekisterilakiin

Vuoden 2019 alussa käyttöön otettu tulorekisteri on herättänyt poikkeuksellisen paljon keskustelua ja huolta paikallisissa urheiluseuroissa ja valtakunnallisissa liitoissa. Hallituksen esityksessä HE 78/2019 tulorekisterilakiin ehdotetaan muutoksia, jotka purkavat pienyritysten ja yhdistystoimijoiden kohtaamaa byrokratiaa. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alusta.  

Hallitus on muuttanut lakiesitystä tulorekisterilaista liikunnan kansalaisjärjestötoiminnan kannalta parempaan suuntaanOlympiakomitea toteaa lausunnossaan, että esityksessä linjatut muutokset helpottavat järjestöjen toimintaa keventämällä hallinnollista taakkaa. 

Lakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että tulorekisteriin ilmoitettavien tietojen antamiselle säädettyjä määräaikoja pidennettäisiinMuutos koskee luontaisetuja, palkkaennakoita, verovapaita kustannusten korvauksia ja rekisteröidyn yhdistyksen maksamia enintään 200 euron määräis kertasuorituksia. Vaikutus kansalaisjärjestöjen arkeen on suuri, kun tietojen ilmoittamisen aikatauluun saadaan väljyyttä.  

Toinen merkittävä muutos on muussa kuin työ- ja palvelussuhteessa annetun enintään 100 euron kilpailupalkinnon ilmoittamisvelvollisuudesta vapautuminen. Selkeistä ja ymmärrettävistä ohjeistuksista huolimatta kilpailupalkintojen ilmoittaminen aiheuttaa yhdistystoimijoille päänvaivaaIlmoittamisvelvollisuudesta luopuminen helpottaa pienten muistoesineiden, tavaralahjoitusten ja muiden vastaavien palkintojen jakamista huomattavasti 

Hallituksen ehdottamat muutokset eivät vain edistä kansalaistoiminnan elinvoimaisuutta, vaan lisäävät myös eduskunnan luottamusta kansan keskuudessa. Kansaa on nyt kuultu.

Olympiakomitean järjestöpäällikkö Rainer Anttila oli kuultavana tulorekisterilaista torstaina 14.11. valtiovarainvaliokunnan verojaostossa ja jätti jaostolle Olympiakomitean lausunnon hallituksen esityksestä tulorekisterilain muutoksiin. 

Lausunnon löydät täältä. 

Kaikki Olympiakomitean lausunnot löytyvät lausunnot ja selvitykset -sivultamme. 

 

Lisätietoja: 

Järjestöpäällikkö Rainer Anttila, p. 040 716 4900

Lue lisää aiheesta