Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.11.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 46/2019: Huuhkajien historialliselle EM-lopputurnauspaikalle sinetti

Talvilajien kausi on käynnistymässä todenteolla. Menneen viikon ykkösuutinen oli Huuhkajien historiallinen EM-lopputurnauspaikka, minkä lisäksi suomalaismenestystä tuli muun muassa tenniksessä.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat varmisti historiallisen EM-lopputurnauspaikan lyömällä Liechtensteinin perjantaina maalein 3-0. Karsinnat päättyvät maanantai-iltana vierasotteluun Kreikassa. Helmarit nousi puolestaan lopussa 1–1-tasapeliin Portugalin vieraana ja lähti EM-karsintalohkonsa talvitauolle kymmenen pistettä plakkarissaan 12:sta mahdollisesta.  Miesten U21-maajoukkue taipui torstaina EM-karsintaottelussa Romaniassa maalein 1-4.

Koripallo: Naiset aloittivat EM-karsinnat torstaina vierastappiolla 48-71 Portugalissa. Sunnuntaina Belgia oli parempi Suomessa lukemin 85-58.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Levillä pujotellaan viikonloppuna kauden ensimmäiset pujottelun maailmancupin osakilpailut. Suomelta mukana kuusi miestä ja kuusi naista.

Curling: Suomen miehet ovat aloittaneet B-divisioonan EM-kisat kahdella voitolla. Naiset avasivat voitolla Slovakiasta, mutta sen jälkeen tuli perättäiset tappiot Unkarille ja Turkille. Kisat jatkuvat koko viikon.

Freestyle: Kauden ensimmäinen maailmancup-tason slopestyle-kilpailu lasketaan loppuviikolla Itävallan Stubaissa.

Lumilautailu: Maailmancupin jatkumista joudutaan odottamaan vielä ensi viikkoon, mutta Eurooppa-cup käynnistyy slopestylella jo Hollannissa tällä viikolla.

Mäkihyppy: Maailmancup-kausi avataan Puolan Wislassa viikonloppuna. Ohjelmassa on joukkuemäki lauantaina ja henkilökohtainen kilpailu sunnuntaina.

Pikaluistelu: Maailmancup-kausi käynnistyi Valko-Venäjän Minskistä. Miro Puolakka luisteli 500 metrillä B-ryhmän 26:nneksi ajalla 36,298. Tonnilla Antero Eskola oli B-ryhmän 32:s (1.13,512) ja Samuli Suomalainen 34:s (1.13,813). Maailmancup jatkuu heti tulevana viikonloppuna Puolassa. Nuorten maailmancupissa Norjassa oli mukana viisi suomalaisluistelijaa, joista 30 parhaan joukkoon ylsi Emil Ervik massalähdössä (22:s) ja 3 000 metrillä (30:s ajalla 4.19,165). Nuorten maailmancup jatkuu myös heti tulevana viikonloppuna Hollannissa.

Taitoluistelu: Emmi Peltonen luisteli 12:nneksi pistein 152,50 kovassa GP-sarjassa Venäjällä. Jenni Saarinen puolestaan sijoittui kymmenenneksi challenger-tason kilpailussa Puolassa pistein 160,64. Miehissä Roman Galay oli samassa kilpailussa seitsemäs (185,90) ja Valtter Virtanen 16:s (170,09). Kolme vuonna 2002 syntynyttä suomalaislupausta kilpaili Tallinn Trophyssa aiemmin viikolla; Linnea Ceder oli kuudes pistein 147,98, Sofia Sula seitsemäs pistein 147,91 ja Vera Stolt kymmenes pistein 139,80. GP-sarja jatkuu viikonloppuna Japanissa, jonne kautensa aloitusta lykänneellä Viveca Lindforsilla olisi paikka.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kivääri- ja pistooliampujat kilpailivat viikonloppuna Kankaanpäässä. Juho Kurki ampui lauantaina ilmakiväärissä kolmanneksi ja Joni Stenström neljänneksi. Sunnuntaina Kurki oli peruskilpailun paras tuloksella 623,6. Marianne Palo oli kotimaisin voimin kilpailluissa naisten kisoissa ykkönen sekä lauantaina että sunnuntaina, ja jälkimmäisessä peruskilpailussa syntyi hyvä tulos 627,4.

Golf: Kalle Samooja päätti kautensa pelaamalla kymmenenneksi Euroopan kiertueen toisessa finaaliturnauksessa Etelä-Afrikassa. Mikko Korhonen sijoittui 25:nneksi. Korhosen kausi jatkuu vielä viimeisellä finaaliturnauksella Dubaissa tällä viikolla.

Judo: Pihla Salonen ylsi kolmanneksi alle 18-vuotiaiden Euroopan Cupissa Unkarissa. Salosen sarja on alle 52-kiloiset.

Miekkailu: Kalpamiekkailun olympiakarsinnan kannalta merkityksellinen kauden 2019-2020 maailmancup käynnistyy tällä viikolla Sveitsin Bernistä.

Nyrkkeily: Tällä viikolla isketään perinteinen Tammer-turnaus Tampereella.

Painonnosto: Alle 20-vuotiaiden EM-hopeallaan lokakuussa säväyttänyt Aino Luostarinen nosti jälleen yli 200 kilon yhteistuloksen nuorten Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Ruotsissa. Voitto alle 17-vuotiaiden 71-kiloisissa tuli tuloksella 85+116=201 kg.

Pöytätennis: Benedek Oláhin turnaus kaksinpelissä päättyi ensimmäisellä karsintakierroksella ITTF:n maailmankiertueen turnauksessa Itävallassa. Oláhilla jatkuu Ranskan liiga tiistaina.

Rullalautailu: Lizzie Armanto jäi harvinaisesti finaalin ulkopuolelle viiden tähden olympiakarsintakilpailussa Brasiliassa. Armanto sijoittui parkissa välierävaiheessa 14:nneksi. Jaakko Ojanen oli streetissä karsinnan 34:s, Onni Saltevo 55:s ja Eetu Toropainen 60:s, joten kunkin tie tyssäsi jo ennen välierävaihetta.

Sulkapallo: Kalle Koljonen ja Eetu Heino taipuivat avauskierroksella 25 000 Yhdysvaltain dollarin turnauksessa Irlannissa. Tällä viikolla kotimaan kerma pelaa Skotlannissa.

Tennis: Emil Ruusuvuori huipensi hienon kautensa ottamalla kauden neljännen kaksinpelitittelinsä ATP Challenger -tasolla kotiturnauksessa Talissa. Turnausvoiton ansiosta Ruusuvuori nousi maailmanlistalla sijalle 125. Harri Heliövaarakin eteni puolivälieriin asti. Patrik Niklas-Salminen ja Ruusuvuorelle taipunut Otto Virtanen ylsivät kolmannelle kierrokselle. Nelinpelissä Niklas-Salminen ja Heliövaara taipuivat välierävaiheessa.

Voimistelu: Telinevoimistelun maailmancup-kausi käynnistyy tällä viikolla Saksan Cottbusista.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kimi Räikkönen oli tällä kertaa suomalaisittain ykkösnimi Brasilian GP:ssä, kun hän kuljetti Alfa Romeonsa maaliin viidentenä. MM-hopean jo varmistanut Valtteri Bottas keskeytti. Kausi päättyy Abu Dhabiin kahden viikon päästä.

Joukkuevoimistelu: Budapestissä kilpaillaan tällä viikolla maailmancupin finaali.

Keilailu: Maailmancup Indonesiassa on saatu käyntiin. Mukana suomalaisista ovat Niko Oksanen ja Sanna Pasanen.

Moottoripyöräily: Mika Kallio päätti Moto GP -kauden 12. sijaan Valenciassa. Kauden kuusi viimeistä kilpailua ajanut Kallio ehti kerätä seitsemän MM-pistettä, mikä oli 25:nneksi muhkein pistepotti MM-sarjan kunniataulukossa.

Ralli: Australiassa ajettavaksi suunniteltu MM-sarjan päätösosakilpailu jouduttiin perumaan maastopalojen vuoksi. Toyotan Jari-Matti Latvala oli MM-sarjan paras suomalainen seitsemännellä sijallaan. Fordia kuljettanut Teemu Suninen jakoi kahdeksatta sijaa ja Citroënin värejä kantanut Esapekka Lappi oli kymmenes.

Squash: Emilia Korhonen taipui avauskierroksella challenger tour 5 -tason turnauksessa Ranskassa.

Paralympialajit

Lumilautailu: Matti Suur-Hamari (luokka: SB-LL2) voitti maailmancupin toisen osakilpailun banked slalomissa Hollannin Landgraafissa. Päivää aiemmin avauskilpailussa hän oli neljäs. Tomi Taskinen otti samassa luokassa sijat 21 ja 20. Luokassa SB-UL Matti Sairanen oli 16:s ja 17:s.

Yleisurheilu: MM-kisat Dubaissa saatiin pakettiin. Toisella viikolla Toni Piispanen otti vielä hopeaa T51-luokan 200 metrillä nostaen Suomen saldon viiteen mitaliin. Pistesijoille ylsivät lisäksi Amanda Kotaja T54-luokan 400 metrillä (seitsemäs) ja Petteri Peitso F11-luokan kiekossa (kahdeksas), joten pistesijoja Suomi saavutti kaikkiaan neljä kappaletta.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta