Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.11.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 47/2019: Talvilajien kansainvälinen kausi käyntiin ryminällä Suomessa

Suomi on keskeisessä roolissa talviolympialajien kaudenavauksessa, sillä alppihiihdon maailmancup käynnistyi menneenä viikonloppuna Leviltä ja pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup käynnistyy Rukalta tulevana viikonloppuna. Miesten golfkausi päättyi - ja seuraava alkaa heti tulevana viikonloppuna.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Nella Korpio avasi pistetilinsä heti maailmancupin avauspujottelussa Levillä. Korpio laski 28:nneksi. Riikka Honkanen oli 40:s ja miehissä ainoana maaliin asti pujotellut Turo Torvinen 41:s. Naisilla tekniikkalajien maailmancup-kausi jatkuu viikonloppuna Yhdysvalloissa. Myös Eurooppa-cup käynnistyy; miehillä pujotteluilla Ruotsissa ja naisilla suurpujotteluilla Norjassa.

Ampumahiihto: Maailmancup käynnistyy tällä viikolla Östersundista. Viikon loppuun mennessä ehditään sivakoida jo sekaviestit sekä pikakilpailut. IBU-cupia kilpaillaan Norjassa.

Curling: Jermu Pölläsen kipparoima Suomen joukkue taipui B-divisioonan EM-kisojen loppuottelussa Ruotsissa Tshekille, mutta finaalipaikka varmisti jo Suomen nousun A-tasolle vuodeksi 2020. Naiset päätyivät kuudenneksi pitäen turvallisesti paikkansa samalla sarjatasolla. Kapteeni Elina Virtaalan joukkue voitti neljä yhdeksästä ottelustaan.

Freestyle: Kauden ensimmäinen maailmancup-tason slopestyle-kilpailu Itävallan Stubaissa jouduttiin perumaan. Tällä viikolla on määrä kilpailla big airissa Pekingissä.

Lumilautailu: Eurooppa-cup käynnistyi slopestylella Hollannissa. Karoliina Wuorivirta oli parhaana suomalaisena viides ja miehissä Kalle Järvilehto kuudes. Tällä viikolla käydään maailmancupin big air -kilpailu Pekingissä.

Maastohiihto: Maailmancup käynnistyy perinteisesti Rukalta, jossa hiihdetään perinteisellä sprintit ja 10/15 kilometriä. Viikonloppu huipentuu sunnuntain takaa-ajoihin vapaalla hiihtotavalla.

Mäkihyppy: Suomi avasi mäkihypyn maailmancupin joukkuemäen kahdeksannella sijalla Puolan Wislassa. Sunnuntain henkilökohtaiseen kilpailuun selvittivät tiensä Andreas Alamommo ja Eetu Nousiainen, jotka ottivat sijoitukset 47 ja 48. Cup jatkuu Rukalla.

Pikaluistelu: Miro Puolakka luisteli 500 metrillä B-ryhmän 22:nneksi ajallaan 36,153 maailmancupissa Puolassa. Nuorten maailmancupissa Hollannissa 30 parhaan joukkoon ylsi suomalaisista Laura Kivioja 500 metrillä (23:s ajalla 41,807).

Yhdistetty: Myös yhdistetyn maailmancup alkaa Rukalla. Ohjelmaan on piirretty peräti kolmen kilpailun viikonloppu.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Jenna Kuisma oli tarkin sekä alkukilpailussa (623,4) että finaalissa (250,0), kun kotimaan parhaimmisto otti ilmakiväärissä mittaa toisistaan Kisakalliossa. Miehissä Sebastian Långström kirjautti voiton (623,9+247,9). Mira Mäkelä ylsi finaaliin perjantaina kansainvälisessä kilpailussa Unkarissa sijoittuen kahdeksanneksi.

Golf: Mikko Korhonen päätti kautensa sijaan 28 Euroopan kiertueen finaaliturnauksessa Dubaissa. Myös kaudella 2020 Euroopan kiertueella pelaa neljä suomalaismiestä, kun 21-vuotias Sami Välimäki lunasti itselleen pelioikeuden karsintojen kautta. Euroopan kiertueella ei paljon kausien välistä taukoa vietellä, sillä uusi kausi käynnistyy heti tällä viikolla Etelä-Afrikasta. Naisten Euroopan kiertue 2019 päätetään viikonloppuna Espanjassa.

Judo: Aatu Laamasen taival 90-kiloisissa tyssäsi 17 sekunnissa avauskierroksen tappioon Osakan grand slam -turnauksessa.

Karate: Kauden viimeinen K1 Premier Leaguen osakilpailu käydään Madridissa viikonloppuna.

Miekkailu: Niko Vuorinen voitti alkulohkossa kaikki ottelunsa, mutta taipui ensimmäisellä pudotuskierroksella ja sijoittui 43:nneksi kalpamiekkailun maailmancupin osakilpailussa Bernissä. Topias Tauriainen oli 155:s ja Gunnar Gräsbeck 310:s.

Nyrkkeily: Mira Potkonen iski ainoana suomalaisena sarjavoittoon perinteisessä Tammer-turnauksessa. Potkonen voitti kaikki kolme otteluaan puhtaasti 5-0.

Purjehdus: Vuoden viimeinen mahdollisuus lunastaa olympiapaikkoja koittaa, kun Uudessa-Seelannissa purjehditaan luokkien 49er, 49er FX ja Nacra 17 maailmanmestaruuksista. Regattaa käynnistellään jo loppuviikolla.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla oli ristiriitainen iltapuhde Ranskan liigassa tiistaina, kun hänen joukkueensa Jura Morez taipui voitoin 2-3; Oláh otti voiton maailmanrankingin sijalla 31 olevasta Emmanuel Lebessonista, mutta taipui myöhemmin saman rankingin sijalta 520 löytyvälle Patrick Baumille. Perjantaina Oláh ratkaisi joukkueelleen voiton kaatamalla Jens Lundqvistin (ITTF-ranking 287). Aiemmin päivällä rankingsijalta 53 löytyvä Jon Persson oli suomalaista parempi.

Sulkapallo: Eetu Heino eteni 16 parhaan joukkoon 25 000 Yhdysvaltain dollarin arvoisessa Skotlannin avoimissa. Kalle Koljonen ja Airi Mikkelä karahtivat avauskierrokselle.

Tennis: Oona Orpana paineli välieriin asti ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Turkissa. Nelinpelissä Orpanan ja Venla Ahdin taival tyssäsi avauskierrokselle.

Voimistelu: Telinevoimistelun maailmancup-kausi käynnistyi Saksan Cottbusista. Emil Soravuon jäätyä pois ainoa Suomen miesedustaja oli rekillä 20:nneksi ja nojapuilla 25:nneksi taituroinut Franz Card. Naisissa Suomea edustivat vuonna 2003 syntyneet Iida Haapala ja Saara Kokko. Haapalan 22:s sija nojapuilla oli paras sijoitus.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Eva Wahlström ottelee lauantaina Salossa Kenian Consolata Musangaa vastaan. Panoksena ei ole Wahlströmin WBC-liiton ylemmän höyhensarjan mestaruusvyö.

Formula 1: Kausi päättyy Abu Dhabin GP-kilpailuun viikonloppuna.

Joukkuevoimistelu: OVO Team pokkasi kolmospalkinnot maailmancupin finaalissa Unkarissa ennen neljänneksi sijoittunutta Minettejä. Maailmancupin kokonaispisteissä OVO Team oli toinen ja Minetit kolmas. Molemmissa voiton vei venäläinen Madonna-joukkue.

Keilailu: Sanna Pasanen keilasi sijalle yhdeksän Indonesian maailmancupissa. Niko Oksanen oli lopputuloksissa 18:s.

Squash: Henrik Mustonen ylsi välieriin asti challenger 10 -tason turnauksessa Dominicanassa. Riina Koskinen ja Emilia Korhonen taipuivat avauskierroksella challenger 5 -tasolla Norjassa.

Paralympialajit

Curling: Tällä viikolla Kisakalliossa järjestetään MM-karsintaturnaus, jossa Suomi tavoittelee paikkaa pyörätuolicurlingin kevään MM-kisoissa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat päätti EM-karsintansa häviämällä Kreikalle vieraissa maalein 1-2. Historiallinen EM-paikka irtosi lopulta neljän pisteen erolla Kreikkaan.

Käsipallo: Naisten maajoukkue leireilee tämän viikon Unkarissa. Leirin aikana ohjelmassa on kaksi ottelua: tiistaina Slovakiaa vastaan ja perjantaina unkarilaista seurajoukkuetta Alba Fehervaria vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta