Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.11.2019 | Seuratoiminta

Digipalvelut seuratyön apuna

Olympiakomitea kehittää eturintamassa digitaalisia palveluita seuratoiminnan avuksi.

Seurakehittäjät ottivat verkkokokouspalvelun avosylin vastaan.

-Olemme todella tyytyväisiä! Verkkokokoustyökalu Zoomin käyttöönotto on lisännyt selvästi työhyvinvointia. Matkustuspäivät ovat vähentyneet, on saatu taloudellista säästöä ja yhteydenpitoa on pystytty kasvattamaan, ylistää Hiihtoliiton seuratoiminnan kehittäjä Sandra Sirén.

Positiivinen palaute liittyy Olympiakomitean tavoitteeseen hyödyntää digitaalisia palveluita ja toimintatapoja.

-Uudistimme Tähtiseura-ohjelman kaksi vuotta sitten, ja sen osana käynnistimme seurakehittäjille Sekeakatemian. Yhtenä tavoitteena on saada digitaaliset välineet ja työkalut laajemmin hyödyksi ja käyttöön, kertoo Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Anna Kirjavainen.

Vuonna 2018 avattiin Suomisportin yhteydessä toimiva Tähtiseura-ohjelman verkkopalvelu seurojen kehitystyön tueksi. Syyskuun alussa otettiin käyttöön seurakehittäjien oma Microsoft Teams-tiimitila ja kaikki akatemian intensiiviosallistujat saivat verkkokokoustyökalu Zoomin lisenssin käyttöönsä vuodeksi. Muutamassa kuukaudessa 15 mukana olevaa lajiliittoa on pitänyt jo lähes 100 kokousta verkkotyökalun välityksellä.

Yksi tyytyväinen kokoonkutsuja on Taekwondoliiton harraste- ja koulutuspäällikkö Tiiu Tuomi.

-Olemme pitäneet verkon kautta valiokunnan kokouksia ja olen käynyt kahdenkeskisiä palavereita Tähtiseurojen kanssa. On helpottanut paljon palavereiden aikatauluttamista, kun siirtymisiin ei mene aikaa.

Digitaaliset palvelut auttavat arjessa muillakin tavoin. Yhä useammalla on tasavertainen mahdollisuus osallistua, vaikka asuisi tai matkustaisi missä päin Suomea tai maailmaa. Tärkeää on myös ekologisuus ja taloudelliset säästöt. Matkakulujen budjetti pienenee merkittävästi, kun osallistua voi kotisohvalta tai -toimistolta.

-Yksi yllättäväkin huomio on ollut, että verkkopalaverin kautta ihmiset uskaltavat rohkeammin kertoa ajatuksistaan ja tuoda asioita esiin. Ehkä turvallinen oma ympäristö luo rennomman keskustelutilanteen, pohtii Hiihtoliiton Sirén.

Kokeilussa on tärkeää löytää hyvät ja toimivat työkalut.

-Näin pystymme parantamaan digikohtaamisten laatua. Järjestökentässä olemme ja haluamme olla edelläkävijöitä, Kirjavainen toteaa.

-Jo muutaman kuukauden kokeilun perusteella voi sanoa, että tämä on helpottanut merkittävästi toimintaa. Verkkokokouksista ja digipalveluista tulee varmasti jatkossa kiinteitä toimintatapoja tämän intensiivijakson jälkeenkin, pohtii Taekwondoliiton Tuomi.

-Olen äärettömän kiitollinen tästä mahdollisuudesta. Niin moni asia on keventynyt ja helpottunut niin liiton kuin seuratoimijoidenkin arjessa. Matkustamisajan jäädessä pois, on pystynyt huomioimaan myös omaa hyvinvointia, ja on jäänyt enemmän aikaa omalle liikunnalle, iloitsee Sirén.

 

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.

 Sekeakatemia on Olympiakomitean koulutusohjelma, jossa yhdessä seurakehittäjien kanssa vahvistetaan osaamista ja tuetaan seuratoiminnan kasvua.

 

Lisätietoja  
Anna Kirjavainen, seuratoiminnan asiantuntija, Suomen Olympikomitea