Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.12.2019 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 48/2019: Iivo Niskanen otti lentävän lähdön maastohiihtokauteen Rukalla

Iivo Niskasen lisäksi myös Krista Pärmäkoski osoitti palkintokorokevauhtia maailmancupin avausviikonloppuna Rukalla. Huuhkajien alkulohko kesän EM-kisoihin on selvillä. Tällä viikolla jaossa on olympiapaikkoja purjehduksessa ja naisten jahti salibandyn maailmanmestaruudesta käynnistyy.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Nella Korpio jäi reilun seitsemän kymmenyksen päähän jatkopaikasta ja oli 37:s Killingtonin maailmancup-pujottelussa. Riikka Honkanen ajoi ulos sekä pujottelussa että suurpujottelussa. Eurooppa-cupin avausviikonlopusta ei jäänyt valtavaa suomalaiskerrottavaa, sillä Jens Henttinen kirjautti sijat 48 ja 36 Funesdalenin pujotteluista ja Julia Toiviainen oli parhaana suomalaisena 44:s jälkimmäisessä Trysilin suurpujotteluista naisissa. Tekniikkapuolella lasketaan alkuviikolla Eurooppa-cupia, kun miehet ja naiset vaihtavat päikseen laskupaikkoja viikonlopulta.

Ampumahiihto: Maailmancup käynnistyi Östersundista. Sekaviestissä Suomi oli kymmenes joukkueella Mari Eder, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo, parisekaviestissä puolestaan 17:s kaksikolla Suvi Minkkinen ja Jaakko Ranta. Sunnuntain pikakilpailuissa mc-pisteille kiirehtivät Mari Eder (23:s) naisissa ja Tero Seppälä (38:s) miehissä. Kaisa Mäkäräinen ampui neljä sakkokierrosta ja oli 53:s. Tällä viikolla kilpaillaan normaalimatkoilla ja viesteissä. IBU-cupia kilpailtiin Norjassa, jossa Jenny Fellman oli ensimmäisessä pikakilpailussa kahdeksas ja Sanna Markkanen 27:s, Heidi Nikkinen puolestaan toisessa 34:s. Miehissä 40 parhaan joukkoon ylsi vain Tuomas Harjula (40:s) takaa-ajossa.

Freestyle: Rukalla ei kilpailusirkus hiljene, vaikka pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup saatiinkin jo avattua. Kumparelaskun maailmancup käynnistyy sieltä viikonloppuna.

Maastohiihto: Iivo Niskanen oli paras suomalainen Rukan maailmancup-avauksen kolmen osakilpailun minitourilla sijoittuen kolmanneksi. Normaalimatkojen etapeilla Niskanen voitti 15 kilometriä perinteisellä ja oli osuusajoissa neljänneksi paras 15 kilometrin vapaan takaa-ajossa. Miehissä 30 parhaan joukkoon ylsivät myös Perttu Hyvärinen (13:s, etappisijoitukset 17:s ja viides) sekä Lari Lehtonen (23:s, etappisijoitukset 19:s ja 33:s). 15 kilometrin perinteisellä myös Juho Mikkonen (26:s) hiihti 30 parhaan joukkoon.

Naisissa Krista Pärmäkoski oli minitourilla kuudes (perinteisen kympillä toinen ja vapaan kympin takaa-ajon osuusajoissa 15:s). Kerttu Niskanen tuli maaliin 12:ntena (osuuksilla kymmenes ja 17:s). Kympin perinteisellä myös Johanna Matintalo (26:s) ehti 30 parhaan joukkoon. Perjantaina hiihdetyissä perinteisen sprinteissä karsinnan läpäisi seitsemän suomalaismiestä ja neljä -naista, mutta välierävaiheeseen ylsi heistä vain Joni Mäki, joka oli lopputuloksissa 11:s. Tulevana viikonloppuna hiihdetään maailmancupia Lillehammerissa, jossa ohjelmassa on yhdistelmäkilpailut ja viestit.

Mäkihyppy: Rukan viikonloppu jäi yhden osakilpailun mittaiseksi, kun tuuli peruutti sunnuntain kilpailun. Niko Kytösaho oli lauantaina 21:s ja otti uransa ensimmäiset mc-pisteet. Kilpailuun selvittivät tiensä myös Antti Aalto (40:s), Jarkko Määttä (42:s) ja Andreas Alamommo (47:s). Tällä viikolla hypätään miesten maailmancupia Venäjällä ja naisten maailmancup käynnistyy Lillehammerista. Myös miesten continental cupia hypätään Norjan Vikersundissa.

Pikaluistelu: Maailmancup jatkuu itsenäisyyspäivän viikonloppuna Kazakstanin Nur-Sultanissa.

Yhdistetty: Huippusijoitukset kiersivät suomalaisia Rukan kolmessa mc-osakilpailussa, mutta iloa leiriin toi Wille Karhumaan sunnuntain 26:s sija, joka toi vuonna 2000 syntyneelle lupaukselle uran ensimmäiset mc-pisteet. Ilkka Herolan sijoitusrivi oli suomalaisista paras: 13:s, 23:s ja 12:s. Pisteille ehtivät myös perjantain ja lauantain kilpailuissa koko porukan parasta hiihtovauhtia pitänyt Eero Hirvonen (22:s ja 30:s) sekä lauantaina parhaana suomalaisena 20:nneksi suorittanut Leevi Mutru. Sunnuntain kilpailun suurin osa suomalaisista jätti väliin, kun tuuli peruutti mäkiosuuden ja voimaan astuivat kehnosti sujuneen varakilpailun pisteet. Myös yhdistetyn maailmancup jatkuu Lillehammerissa, joukkuekilpailulla ja henkilökohtaisella kilpailulla.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kivääriampujia oli kilpailemassa Tanskassa ja Puolassa viikonloppuna. Joni Stenström otti ilmakiväärissä sijat 9, 6 ja 6, parhaimmillaan peruskilpailun tulos oli 623,7. Pojissa Cristian Friman ja Luukas Koota menivät kaikissa kolmessa kilpailussa finaaliin; Koota otti lauantaina kolmossijan ja Friman sunnuntaina kakkossijan. Puolassa Sebastian Långström tähtäsi ilmakiväärissä kahdeksanneksi ja Jenna Kuisma tytöissä saman aselajin kolmanneksi.

Golf: Euroopan kiertueen kausi 2020 käynnistyi Etelä-Afrikasta. Kilpailuun ainoana suomalaisena osallistunut Sami Välimäki ei onnistunut ET-debyytissään läpäisemään cutia. Tällä viikolla pelataan Mauritiuksella. Naisten Euroopan kiertue 2019 päätettiin viikonloppuna Espanjassa; Sanna Nuutinen pelasi kymmenenneksi, Ursula Wikström jakoi sijaa 48 ja Noora Komulainen 60. Krista Bakker jäi cutiin.

Karate: Suoraan toiselta kierrokselta aloittaneen Titta Keinäsen taival kauden viimeisessä K1 Premier Leaguen osakilpailussa Madridissa katkesi toiseen otteluun. Tuomas Suur-Inkeröinen hävisi jo avausottelunsa.

Purjehdus: Vuoden viimeinen mahdollisuus lunastaa olympiapaikkoja on tällä viikolla, kun Uudessa-Seelannissa purjehditaan luokkien 49er, 49er FX ja Nacra 17 maailmanmestaruuksista.

Pöytätennis: Tällä viikolla pelataan Finlandia Open Kisakalliossa. Sitä ennenkin Benedek Oláhilla on Ranskan liigan ottelu maanantai-iltana.

Sulkapallo: Airi Mikkelä eteni välieriin asti 10 000 Yhdysvaltain dollarin turnauksessa Walesissa.

Taekwondo: Helmi Härkösen ja Suvi Mikkosen jaetut yhdeksännet sijat 57-kiloisissa olivat Suomen joukkueen parhaat sijoitukset Dublinin EM-kisoissa. Mikkosella tulos tarkoitti tappiota avausottelussaan, Härkönen otti yhden voiton. Alle 18-vuotiaissa Jenna Ylönen otteli pronssia 49-kiloisissa.

Tennis: Sekä Oona Orpana (Turkissa) että Anastasia Kulikova (Tshekissä) ylsivät finaaliin ITF-kiertueen W15-tason turnauksissa. Kulikova taipui finaalissa Viron Kaia Kanepille, joka on ollut korkeimmillaan 15:s WTA-listalla.

Uinti: Tällä viikolla käydään lyhyen radan EM-kisat Skotlannissa.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: WBC-liiton ylemmän höyhensarjan mestaruusvyötä hallussaan pitävä Eva Wahlström otti lauantaina Salossa Kenian Consolata Musangasta pistevoiton. Robert Helenius tyrmäsi brasilialaisvastustajansa Mateus Roberto Osorion jo toisessa erässä Virossa.

Formula 1: Kausi päättyi Abu Dhabin GP-kilpailuun viikonloppuna. Päätösosakilpailussa Valtteri Bottas oli neljäs ja Kimi Räikkönen 13:s. MM-sarjassa Bottas otti hopeaa, Räikkönen oli 12:s.

Squash: Henrik Mustonen taipui challenger 10 -tason turnauksessa Valenciassa puolivälierissä. Matias Tuomi putosi avauskierroksella.

Paralympialajit

Curling: Suomi sijoittui alkulohkossaan viidenneksi, eikä selviytynyt Kisakalliossa pelatusta karsintaturnauksesta kevään pyörätuolicurlingin MM-kisoihin.

Lumilautailu: Tällä viikolla lasketaan lumilautakrossin maailmancupia kahden kilpailun verran Pyhätunturilla.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat arvottiin samaan EM-alkulohkoon Tanskan, Venäjän ja Belgian kanssa. Tanska kohdataan 13. kesäkuuta Kööpenhaminassa, Venäjä (17.6.) ja Belgia (22.6.) Pietarissa.

Käsipallo: Naisten maajoukkue leireili menneellä viikolla Unkarissa. Leirin lomassa tiistaina tuli Slovakiaa vastaan tappio 25-37.

Salibandy: Naisten MM-kisat polkaistaan käyntiin Sveitsissä tällä viikolla. Avausviikonloppuna Suomi kohtaa Puolan ja Sveitsin.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta