Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.12.2019 | Seuratoiminta

Vuoden vapaaehtoinen seuratoimija Ski Jyväskylän Erkki Tikka – taikoo hiihtäjille vaikka lunta taivaalta

Ski Jyväskylän Erkki Tikka on vuoden 2019 vapaaehtoinen seuratoimija. Erkki Tikka on seuratoiminnan monitaituri, joka kelloon katsomatta tarjoaa apuaan seuralle.  Hän hoitaa homman kuin homman liikenteenohjauksesta kisojen logistiikkaan. Vapaaehtoistyö jää usein vähälle huomiolle, vaikka urheiluseuroissa tehdään miljoonia tunteja pyyteetöntä työtä.  Kampanjalla haluttiin nostaa esille eri lajien arjen sankareita ja rohkaista ihmisiä kiittämään vapaaehtoisia.

Suomen Olympiakomitea ja OP valitsivat Erkki Tikan vuoden vapaaehtoiseksi seuratoimijaksi #seurasydän #kiitosseuratoimija -kampanjassa kiitettyjen henkilöiden joukosta. Vuoden vapaaehtoinen seuratoimija palkittiin vapaaehtoisten päivänä 5.12. ja hän sai seuralleen OP:n lahjoittaman 3000 euron stipendin.

– Tulin mukaan Ski Jyväskylään nuorena miehenä pojan liittyessä seuraan. Halusin tehdä jotakin seuran hyväksi. Lapsi on jo nyt aikuinen, mutta järjestän hänellekin nykyään vähän talkoita. Meillä koko perhe on täysillä mukana. Kaikkea muuta olen tehnyt, mutta kilpaa en ole hiihtänyt kertaakaan, toteaa palkinnosta hämmentynyt Erkki Tikka.

– Urheiluseura ei pyörisi ilman vapaaehtoisia. Ski Jyväskylässä on pari sataa vapaaehtoista. Valtaosa heistä on mukana erilaisissa tapahtumissa, joista Jyväskylän Ski Marathon on suurin. Tapahtumat ovat seuran kannalta merkittäviä hankkeita, toteaa Ski Jyväskylän puheenjohtaja Olli Porkholm.

Mukana puoli miljoonaa vapaaehtoista eri rooleissa

Tutkimusten mukaan urheiluseuratoiminta on suurin vapaaehtoistyön kohde. Vapaaehtoistyötä liikunta- ja urheiluseuroissa tekee 12 prosenttia aikuisväestöstä, eli puoli miljoonaa ihmistä.

– Vapaaehtoistyötunteja tehdään vuodessa noin 50 miljoonaa. Sen taloudellinen arvo on tutkimuksemme mukaan noin 700 miljoonaa euroa. Luku perustuu vaihtoehtoiskustannuksiin, eli siihen, jos sama työ tehtäisiin palkkatyönä. Vertailun vuoksi voi sanoa, että seuroissa arvioidun 5100 päätoimisen työntekijän työn taloudellinen arvo asettuu 170 miljoonan euron tasolle, kertoo erikoistutkija Outi Aarresola Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:sta.

Aarresola toteaa, että seuroihin viime vuosina tullut lisää palkattua henkilökuntaa paljon, mutta se ei korvaa vapaaehtoistyötä.

– Vapaaehtoistyö antaa ihmisille yhden mahdollisuuden kuulua johonkin joukkoon ja vaikuttaa itselleen tärkeään asiaan.

– Ihmiset osallistuvat entistä enemmän jaksoittaisesti tai satunnaisesti, eikä seuratyöhön välttämättä sitouduta vuosiksi. Tässä on tietysti se hyvä piirre, että tällaiseen toimintaan voi saada innostettua isonkin joukon, Aarresola pohtii.

Kiitä vapaaehtoisia!

Vapaaehtoisten merkitys yhteiskunnalle on korvaamaton.

-Seuratoiminta on Suomen hyvinvoinnin moottori. Se lisää yksilön hyvinvointia, ja lisäksi se luo yhteisöllisyyttä. Seurojen vapaaehtoistyö on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävää, toteaa Lisää liikettä -yksikön johtaja Pekka Nikulainen Suomen Olympiakomiteasta.

Nikulainen haluaa lämpimästi kiittää kaikkia urheiluseurojen vapaaehtoisia.

-Nostetaan vapaaehtoisten tekemä upea työ esille ja kiitetään heitä vaikkapa joka päivä ihan arkisissa kohtaamisissa, Nikulainen vinkkaa.

 

 

Infograafi:
Aarresola O., Mäkinen J. ja  Kapustamäki H. 2019: 15-74 -vuotiaiden osallistuminen urheiluseuratoimintaan.

 

Katso SKI Jyväskylän kiitokset Erkki Tikalle

Ski Jyväskylä haluaa kiittää kaikkia vapaaehtoista seuratyötä tekeviä talkoolaisia ja seuratoimijoita😊 Erityiskiitos ruusujen kera jo kolmatta vuosikymmentä seuramme talkoolaisena toimineelle Erkki Tikalle🌹Erkistä muutama lainaus, lisää videolla."Tulee paikalle aina kun pyydetään""Iloisella ja reippaalla mielellä""Hoitaa homman kuin homman""Taikoo meille hiihtäjille vaikka lunta taivaalta"❄Erkki yllätettiin Nuorten SM hiihtojen talkoolaisten suunnittelupalaverissa ja hän olikin oikein otettu saamastaan kunniasta😊𝒦𝒾𝒾𝓉ℴ𝓈!#kiitosseuratoimija#seurasydänSeurasydän#skijyväskylä #enemmänkunvoittajia

Julkaissut Ski Jyväskylä Maanantaina 18. marraskuuta 2019

 

 

Kuvassa: Vasemmalta Olli Porkholm Ski Jyväskylä pj, Päivi Häikiö Olympiakomiteasta, Ski Jyväskylästä Erkki Tikka, Minna Truhponen, Nina Peltonen ja Anna Mäkinen sekä OP Keski-Suomesta Katri Tynkkynen ja Pia Saikkonen