Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.12.2019 | Huippu-urheilu

URA-säätiön opiskeluapurahan sai 130 urheilijaa

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi eilen Helsingissä musiikkimuseo Famessa pidetyssä tilaisuudessa opiskeluapurahan 130 urheilijalle lukuvuodelle 2019-2020. Apurahan saajien joukossa on lukuisia maailmanmestareita esimerkiksi salibandystä, muodostelmaluistelusta ja cheerleadingistä sekä jo uransa lopettaneita huippu-urheilijoita yhteensä 49 eri lajista ja 13 eri urheiluakatemiasta. Apurahan suuruus on 1500 tai 3000 euroa koko lukuvuodelle.

Tilaisuuden avasi URA-säätiön puheenjohtaja Tuuli Merikoski. Hän totesi puheessaan, että säätiön apuraha on tänä päivänä yhtä tärkeä kannanotto urheilijan tukemiseen kuin säätiön perustamisvaiheessa 1970-luvun alussa. Säätiön tarkoituksena on tukea urheilijoiden kaksoisuraa ja edistää urheilu-uran jälkeisen ammatin hankkimista. Merikoski kertoi kaksoisuratutkimusten osoittavan, että opiskelulla ja urasuunnittelulla on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia urheilutuloksiin.

Urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen Olympiakomiteasta puolestaan muistutti, että Suomeen tarvitaan lisää ammattiurheilijoita, jos halutaan pysyä mukana kansainvälisessä kisassa.

– Haluamme nostaa urheilun ensimmäiseksi ammatiksi. Tekeillä on myös todistus, jossa kuvataan urheilijan ura ammattityönä. Tällainen urheilijan työtodistus palvelee urheilijan toista uraa urheilu-uran jälkeen.

Valokeilassa nuoret urheilijat

Tilaisuudessa kuultiin myös puheenvuoroja apurahan saaneilta nuorilta urheilijoilta. Beach volleyn maajoukkuepelaaja ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa opiskeleva Santeri Sirén treenaa tähtäimessään Espanjassa toukokuussa pidettävien olympiakarsintojen kakkoskierros. Kesäkuussa pelattavasta finaaliturnauksesta on jaossa yksi olympiapaikka koko Euroopalle, joten ”pitkä ja kivinen tie on vielä edessä”.

Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskelevalla pika-aituri Reetta Hurskeella on takana loistava kausi: 4. sija sisäratojen EM-kisoissa, 2. sija universiadeissa, välieräpaikka MM-kisoissa Dohassa sekä oma ennätys heinäkuussa. Opinnotkin ovat edenneet hyvin opinnäytetyön vaiheeseen.

– Kun on vielä opiskelija, ammattiurheilijan status kuulostaa melkein pelottavalta. Siinä jännittää eniten juuri se, mistä saa tuloja, Hurske toteaa.

Entinen rytmisen voimistelun olympiaurheilija Ekaterina Volkova keskittyy puolestaan urheilun jälkeiseen uraan jatkaen opintojaan Laurean ammattikorkeakoulussa.

– Urheilu on tuonut minun elämääni tosi paljon. Koen, että se on kasvattanut minusta vahvan ihmisen, joka pystyy ottamaan vastaan erilaisia haasteita. Me urheilijat olemme tosi sinnikkäitä. Me osaamme ottaa paineita vastaan ja asettaa tavoitteita, jotka pystymme myös saavuttamaan. Olen todella kiitollinen kaikesta tuesta, jota olen saanut urheilu-uralla ja sen jälkeen. On upeaa nähdä, että urheilijan työtä arvostetaan, Volkova kiittelee.

Vuoden URAteko-tunnustuspalkinto Järvenpään ammattiopisto Spesialle

Järvenpään ammattiopisto Spesia on Suomen ensimmäinen erityisoppilaitos, joka alkoi syksyllä 2019 tarjota urheiluvalmennusta osana opintoja. Tavoitteena on tarjota yhdenvertaiset kaksoisuramahdollisuudet myös vammaisopiskelijoille ja -urheilijoille.

Oppilaitoksen liikunnanopettaja Hanna Kasurinen on entinen huipputason pararatsastaja. Kasurisen kanssa urheiluvalmennusopintoja Järvenpäässä vetää parapöytätenniksen huippu ja lajin kotimaiseen Hall of Fameen nimetty Kimmo Jokinen.

Nyt 12. kertaa jaettu URAteko-tunnustus myönnetään henkilölle tai taholle, joka on vuoden aikana merkittävällä ja uutta luovalla tavalla myötävaikuttanut urheilijoiden uramahdollisuuksien kehittämiseen. Tunnustuspalkinnon suuruus on tuhat euroa, jonka saaja voi käyttää haluamallaan tavalla urheilijoiden tukemiseen.

Apurahan saaneiden lista kokonaisuudessaan tässä: https://www.olympiakomitea.fi/uploads/2019/12/432ad3be-ura-apurahan-saajat-2019-2020-lajiliitoittain.pdf

 

Lue lisää aiheesta