Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.12.2019 | Huippu-urheilu

Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela: olympiaedustus on aina kova juttu  

Suomen olympiajoukkueen ensimmäisessä valinnassa Tokion kisoihin nimetty Satu Mäkelä-Nummela, 49, on kotimaisen ja kansainvälisen ampumaurheilun kestomenestyjä. Sen jälkeen, kun hän voitti olympiakultaa Pekingissä 2008, on hänelle jäänyt jokaisesta kaudesta käteen jotain hyvää.

Orimattilan Seudun Urheiluampujia (OSU) edustava Mäkelä-Nummela ampui elokuussa Suomelle maapaikan Tokion olympialaisiin 2020. Maapaikka varmistui, kun hän sijoittui toiseksi Lahden maailmancupissa – kotiyleisönsä edessä ja Ampumaurheiluliiton 100-vuotisjuhlavuoden pääkilpailussa.

Mäkelä-Nummela nauttii tilanteesta, sillä hän kilpailee Tokiossa jo neljännen kerran olympialaisissa. Ensin Peking 2008, sitten Lontoo 2012 ja Rio de Janeiro 2016.

Mäkelä-Nummela on osoittanut varmuutensa ja huippu-urheilijan ominaisuutensa menestymällä hyvin vuodesta toiseen. Hänellä on muun muassa kahdeksan maailmancupin voittoa ja yksi maailmancupin finaalin voitto. Viime maaliskuussa hän teki naisten trapin uuden maailmanennätyksen (123) Meksikossa järjestetyssä maailmancupissa.

– Olympiamaapaikka, olympiavoitosta puhumattakaan, ei tule helposti. Kärki on kova, ja jos voittaa haluaa, pitää olla todella bueno päivä. Kaiken pitää loksahtaa kohdalleen – on se sitten heitto, hyppy tai osuma. Ei siinä voi kontilleen mennä, Mäkelä-Nummela sanoo.

Olympiavalmistautumisessa selvät sävelet

Mäkelä-Nummela on edelleen Suomen viimeisin kesälajien olympiavoittaja. Rutinoitunut urheilija ei tarvitse tekemiseensä suuria muutoksia, mutta pientä säätöä tehdään jatkuvasti.

– Painotus on vähän erilainen kuin aiemmin, koska kovia jaksoja on nyt enemmän. Esimerkiksi maalis-huhtikuussa on Qatarissa tiukempi ”mättö”. Muuten ei ole syytä muuttaa mitään. Kisoissa käydään, ja kaikki kisat ovat tärkeitä.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö tukee Mäkelä-Nummelan valmentautumista merkittävällä panostuksella. Mäkelä-Nummela on yksi neljästä nimetystä huippuyksilöstä, joihin kohdistuu Ampumaurheiluliitolle suunnattu trapin maajoukkueohjelman tuki. Tukeen kuuluvat psyykkinen valmennus, näköfysiologia, fyysinen valmennus ja lihashuolto, ravitsemusvalmennus ja Huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavan monimuotoinen toiminta lajin rinnalla.

Monilajinen joukkue tuo uusia kavereita  

Mäkelä-Nummelan mukaan oman lajin MM-kisoissa ja olympialaisissa on lähtökohtaisesti samat haasteet.

– Samat ihmiset pitää voittaa molemmissa kisoissa. Olympialaisissa on määrällisesti pienempi porukka, mutta totta kai erittäin kova taso.

Olympiajoukkue muodostuu useiden eri lajien urheilijoista. Tämä on Mäkelä-Nummelan mielestä pelkästään rikastuttavaa.

– Liikun yleensä oman trap-porukan kanssa, mutta olympialaisissa näkee paljon muitakin urheilijoita. Viimeisin kokemus monilajisesta joukkueesta on kesän Eurooppa kisoista Minskistä. Tarina luistaa – on keskustelukumppanina sitten nyrkkeilijä tai jonkin muun lajin edustaja. Porukoissa on aina räväkämpää ja vähän hiljaisempaa urheilijaa.

– Olympialaisissa ampumaurheilu yleensä aloittaa kisat, ja urheiluampujat poistuvat kisoista ensimmäisten joukossa. Silti kisoissa on tullut paljon hyviä tuttuja ja juttukavereita. Olen puhelias, ja alan helposti tarinoimaan ihmisten kanssa.

Olympialaisten aikana urheilijan arkeen osuu myös vapaapäiviä. Ne Mäkelä-Nummela viettää pääasiassa kisakylässä.

– Vapaapäivinä olen lähinnä tutustunut kisakylään. Niiden jäätelöbaarit ovat tulleet erittäin tutuiksi!

Satu Mäkelä-Nummelan urheilijaesittely Olympiakomitean sivuilla