Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.12.2019 | Huippu-urheilu

Kaarle Tapper: Reissuelämää ennen Tokion olympialaisia

Laser Standard -luokan purjehtija Kaarle Tapper valittiin ensimmäisten urheilijoiden joukossa edustamaan Suomea Tokion kesäolympialaisiin ensi vuoden elokuussa. Lukuisia arvokisamitaleita nuorten luokissa saavuttanut Tapper teki olympiadebyyttinsä Rio de Janeiron vesillä 2016. Menestys nousi uudelle tasolle vuonna 2018, jolloin Tapper purjehti 12:nneksi MM-regatassa valloittaen samalla olympiakisojen maapaikan Suomelle, sekä sijoittui kahdeksanneksi EM-kisoissa ja viidenneksi maailmancupin finaalissa Marseillessa.

– On iso kunnia päästä edustamaan Suomea Tokiossa, ja minulle on tärkeää tehdä kaikkeni, että onnistun siinä mahdollisimman hyvin. Aikainen valinta helpottaa valmistautumista ja fokus voi tästä eteenpäin olla täysin Tokiossa, Tapper sanoo.

Helsingfors Segelklubbia edustava kokenut arvokisakävijä näkee eron oman lajin kisojen ja olympiakilpailun välillä.

– Olympialaisissa paikkoja on vain yksi per maa. Fleetti on siis pienempi ja sen vuoksi radalta löytyy enemmän vapaita linjoja. Toisaalta veneet pysyvät enemmän kasassa ja kisa on usein tiukempi, kun mukana on vain pieni määrä veneitä, Tapper pohtii.

Purjehtijan arkeen kuuluu jatkuva matkustaminen eri puolille maailmaa, ja se kuvastaa myös valmistautumista Tokion olympialaisiin.

– Tällä hetkellä olen Melbournessa Australiassa,  josta löysimme samantyylistä swelliä kuin Enoshimassa, jossa Tokion olympiapurjehdukset kisataan. Leireilemme ja kisaamme täällä yhteensä 12 viikkoa talven aikana. Myös MM-kisat järjestetään täällä Melbournessa helmikuussa, jonka jälkeen siirrymme Mallorcalle. Siellä edessä on leiri ja perinteinen Palman regatta. Keväällä ohjelmassa on myös Hyeresin kisa Ranskassa. Kesällä on tarkoitus vielä treenata olympiavesillä reilu kuukausi sekä purjehtia Maailman cupin finaali Enoshimassa, Tapper suunnittelee.

Tapperin olympiavalmisteluissa painopisteenä ovat jatkuva venevauhdin parannus sekä starttien harjoittelu.

– Pyrin myös treenaamaan paljon kaksintaisteluita, siis vene vastaan vene -tilanteita. Olympialaisissa odotettavissa on keskikovaa merituulta, mutta pitkään kisaviikkoon mahtuu usein erilaisia olosuhteita. Myös taifuunit saattavat tuoda lisämausteen tuohon vuodenaikaan, joten Tokiossa täytyy olla valmis mihin vaan!

Suomen Olympiakomitea tukee Kaarle Tapperia olympialajien huippuyksilötuen kautta, ja on tuoreissa kesälajien tukipäätöksissä myöntänyt 20 000 euroa Tapperin valmennuksen tehostamiseen. Tapperin tukeen kuuluvat myös urheilijan laaja terveysturvavakuutus ja laajennetun valmennustiimin ja asiantuntijoiden kuten meteorologin kustannuksiin osallistuminen. Lisäksi Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on myöntänyt 20 000 euron olympiavalmentajatuen purjehdusmaajoukkueen päävalmentaja Joakim Wileniukselle ja järjestänyt KIHU:n fysiikkatestit ja fysiikkavalmennuksen sparrausta purjehdusmaajoukkueelle.

Kaarle Tapperin urheilijaesittely Olympiakomitean sivuilla